Beépíteni az edzést a mindennapokba. Így tudod megvalósítani!

2019. július 30. 07:30 - Life Advisor

gym_edzes_motivacio.pngKaptam egy érdekes üzenetet az Instagramon. "Rendszeresen követem az Instagramod és próbálok motivációt és inspirációt meríteni a posztjaidból, viszont sajnos nem juttattak el eddig túl messze engem. A legnagyobb probléma most jelenleg, hogy hogyan is tudnám a mindennapokba beilleszteni a rendszeres sportot, testmozgást. Az a baj, hogy nagyon akarom, de nem tudom megcsinálni. Persze egyszer-egyszer elmegyek az edzőterembe, de hiányzik a vágy, hogy folytassam, amíg végre nem látom a kívánt eredményt. A kanapén ülve a tévé nézés sokkal jobb elfoglaltságnak tűnik, de mindig megbánom, hogy inkább a tévézést választottam. Nagyon szeretnék rendszeresen lejárni edzeni, de nem tudom legyőzni saját magam. Jó lenne tudni, miért is van ez így. Remélem tudsz nekem egy-két tippet adni, hogyan tudnám legyőzni ezt a saját magammal vívott harcot. Tudom, hogy ez egyénenként változhat, mármint, hogy kinek mi adja meg a motivációt hozzá, mégis ha tudnál egypár általános tippet adni, megköszönném."

Ez tipikusan egy olyan szituáció számomra, amelyet tökéletesen megtudok érteni, hiszen én is jártam ebben a cipőben. Rengeteg erőfeszítésembe telt, amíg végre rávettem magam a rendszeres testmozgásra, sőt rávenni magam az edzésre sokszor kimerítőbb volt, mint maga az edzés. Azonban megtaláltam azt a mozgásformát, amelyet élvezek és szeretek, így már nem szükséges állandóan motivációért kutakodnom, hiszen egyszerűen szeretnék sportolni.

Én például észrevettem magamon, hogy utálok futni. Ez valószínűleg még iskolából való, ahol mindig legalább 10 kör bemelegítő futást kellett végigloholni. A lényeg, hogy valahogy soha nem volt az én műfajom. Továbbá nekem valami olyan sport kellett, amiben kitud kapcsolni az agyam és hiába a futás közbeni zenehallgatás, valahogy nem kapcsolt ki sosem.

Az első tanácsom, hogy sokféle sportolási lehetőséget próbálj ki, amíg meg nem találod azt, amitől jól érzed magad és itt nem csak az edzés utáni érzésre gondolok. 

Serena Williamset egyszer megkérdezték, hogy őt mi motiválja a teniszezés közben? A válasza egyszerű volt : "Imádom ezt a sportot." Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg Serena szereti a teniszt, motivált marad a játékhoz.

Tudom, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de hidd el, hogy a legtöbb fitnesz rajongónak szintén időbe telt, amíg megtalálták azt a sportot, amelyet szeretnek. Ha te is kipróbálsz többféle lehetőséget, megfogod találni a neked legmegfelelőbb mozgásformát. 

Úgy gondolom, hogy az egyik leggyakoribb hiba, hogy külső motivációt keresünk, szeretnénk megtudni a motiváció kulcsát és hogy hogyan tudjuk magunkat motiválni. Ez rossz megközelítés, hiszen lehet, hogy találsz külső motivációt mondjuk munkahelyi fogadás vagy egy barátoddal közös edzés, de ezek a dolgok alapesetben nem tartósak, ezért te sem maradsz az és nem fogod tovább folytatni.

Ehelyett, túl kell lépni saját magunkon és belevágni. A motiváció nem olyan dolog, amit el kell kezdened. Amit el kell kezdened az az edzés és a sport. Akkor is el kell menned, ha nem akarsz. Ezen a holtponton kell túllépned. 

Meg kell erőltetned magad. Persze kényelmesebb otthon tévézni, enni, amit csak akarsz, mint felkelni és elmenni edzeni, hogy megtedd azokat a dolgokat,amelyekkel elérheted a kitűzött céljaid.

Próbálj ki egy 30 napos kihívást és mondjuk kezdj azzal, hogy heti 4-szer lemész edzeni. Ha 30 napig ragaszkodni tudsz ehhez, akkor már látni fogod az eredményeket, amelyek motiválnak téged, hogy folytasd. 

Akció - eredmény - motiváció. Egyszerű képlet, nem? Ahhoz viszont, hogy ezek az új szokások megfelelő ütemben fejlődjenek, ne változtass túlságosan az életmódodon. Vannak ugyanis, akik olyan extrém dolgokat művelnek a 30 nap alatt, amely hosszútávon nem fenntartható. (Napi többszöri edzés, óriási kalória bevitel csökkentés stb.)

Ezenkívül pedig búcsút kell venned attól, hogy ez az egész csak esztétikai eredményekről szól. A legtöbb ember ugyanis észre sem veszi, hogy a testünk átformálása időbe telik, különösen, ha egészséges és fenntartható módon kívánjuk mindezt megvalósítani. Ha ez az egyetlen ok, amiért edzeni jársz, akkor nagyon hamar demotivált leszel. A fitnesz nem az esztétikáról szól, a fitnesz az egészségről szól. Persze tűzhetsz ki esztétikai célokat, de nem ez kell, hogy legyen a fő ok, ami motivál.

Nincs azzal semmi gond, ha meg akarjuk változtatni a testünket, mindaddig, amíg olyan célokat tűzünk ki, amelyek elérhetőek számunkra és az egészség határán belül mozognak. Azonban, ha ez az egyetlen dolog, akkor soha nem leszel elégedett, mindig kritizálni fogod magad, úgy fogod érezni, hogy túl sokáig tart a változás, azt gondolod, hogy nem működik ez az egész és nem leszel többé lelkes.

Ehelyett próbálj meg nem esztétikai célokat kitűzni. Ez lehet például 20 hossz leúszása, vagy eljutni kezdő spinning szintről haladóig. Ha erre törekszel és reális célokat tűzöl ki, akkor motivált maradsz.

komment
süti beállítások módosítása