5 kérdés, mielőtt teljes munkaidőben vállalkozni kezdesz

2019. július 28. 11:36 - Life Advisor

vallakozo_nyolc_munkaba.jpgMiután eladtad a Vaterán vagy az Amazonon az első ékszert,amit csináltál vagy IT kérdésekben segítettél kisebb cégeknek, akkor elérkezik az idő, hogy leendő vállalkozóként megkérdezed magadtól, nem-e kellene otthagynod a jelenlegi munkád, hogy helyette teljes munkaidőben a vállalkozásoddal foglalkozz. Gyakran ezután a kérdés után félelmet érzünk. Hogyan tudjuk majd fizetni a csekkeket? Mi van ha mégsem sikerül? Mi történik, ha a biztosat feladjuk valami bizonytalanért? Ahelyett, hogy ezekkel a negatív gondolatokkal, félelemmel, bizonytalansággal elkezdenéd blokkolni önmagad, készíts stratégiai tervet és vizsgálj meg néhány kulcsfontosságú témát, mielőtt teljes munkaidőben vállalkozónak állnál.

1. Vannak visszatérő ügyfeleid?

Kezdetben, amikor teljes munkaidőben csak a vállalkozásodnak élsz, ügyfelekre lesz szükséged ahhoz, hogy előrébb lendülj. A visszatérő ügyfelek pedig tipikusan azok, akikre folyamatosan számíthatsz, hiszen nem csak egyszer találnak meg téged és a céged, hanem rendszeresen. Tudnak tehát az emberek a szolgáltatásodról, vállalkozásodról? Szeretnék újra és újra igénybe venni a szolgáltatásaid? Ellenőrizd az eddigi ügyfeleid és szűrd ki, hogy kik azok, akik már most visszatérő ügyfélnek számítanak.

Ha most még nem rendelkezel visszatérő ügyfelekkel, akkor azt kell megnézned, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy beszerezz egy párat. Lehet, hogy nagyobb jelenlét kell a közösségi oldalakon? Jobban rá kellene feküdni a marketingre? Hozz létre többféle olyan lehetőséget, amellyel biztosítod az embereknek, hogy megismerjék és rá találjanak a vállalkozásodra, szolgáltatásodra,termékedre, még mielőtt teljes munkaidőben vállalkozónak állsz.

2. Fókuszban van a változás az életedben? 

Úgy is kérdezhetném, hogy biztosan készen állsz-e rá. Ha több időd volt a vállalkozásoddal foglalkozni, automatikusan képes voltál több terméket értékesíteni? A teljes munkaidőre történő átállás nem jelenti azt, hogy a következő 6-9 hónapban rögtön több millió forintot fogsz megkeresni.  Először tehát vizsgáld meg, hogy mit is jelent ez az átállás az életedben és az üzletedben.

Nem elég indok a váltásra az, hogy sokkal jobban fogsz tudni dolgozni, mint az XY nevű cégnél. Fókuszban van a több marketing, a fejlődés, a jobb minőségű termékek,szolgáltatások? Ne kezdj el céltalanul dolgozni azokon, amiket eddig nem tudtál megvalósítani mert a vállalkozásod és a munkád között pingpongoztál. Használd bölcsen az időt a változtatás előtt, hogy megtudd milyen kulcsfontosságú kérdéseket kell tudnod kezelned.

3. Tényleg olyan erős ez a szenvedély, hogy teljes munkaidőben ezt csináld?

Akkora a benned lévő szenvedély, hogy képes vagy akár órákon át beszélni a termékedről, szolgáltatásodról? Persze fontos a közösségi oldalakon történő megjelenés, hiszen kezdetben te magad képviseled a márkád, de ha nem képezi a napi rutinod részét, hogy beszélj az üzletedről akár személyesen is leendő ügyfelekkel - tehát nem a barátaidnak és az ismerőseidnek kell eladnod - akkor nem fogod tudni növelni a vállalkozásod.

4. Lehetnek annyira sikeresek az eladások, hogy fizetni tudd a saját kiadásaid?

Ha a terméked vagy szolgáltatásod túl egyedi vagy nagyon drága, akkor hirtelen elképzelhető, hogy nem fogsz tudni teljes munkaidőben annyi bevételt termelni, amivel a saját kiadásaid fedezni tudod. Számold ki és legyél tisztában azzal, hogy mennyi is a havi kiadásod. Számolj bele mindent A-tól Z-ig,hogy tiszta és világos képet kapj és ennek megfelelően tudj tervezni.

5. Képes leszel rá?

Miután teljes munkaidőben a vállalkozásoddal foglalkozol, nem lesz HR-es, pénzügyes és egyéb olyan segítő csapatok, amelyek hozzásegítenének a stratégiai problémák kezelésében. Szükséged lesz elvégezned a munkád, az ügyfelekkel tartani kell a kapcsolatot, új ügyfeleket kell keresned, marketing tevékenységet kell folytatnod, partnereket kell felkutatnod stb. 

Ahhoz, hogy az üzleted fejlődhessen hajlandónak kell lenned ezekkel szembenézni és megoldani ezeket a nehézségeket. Mielőtt elhagysz egy jól fizető állás, nézd meg, hogy képes lesz-e ezeket remekül menedzselni. Tudom, elsőre úgy tűnhet, hogy kérdés nélkül sikerülni fog, de ha nem vagy ebben 100%-ig biztos, akkor sajnos az üzleted nem lesz túl hosszú életű. 

komment
süti beállítások módosítása