A 15 leggyakoribb mézes madzag egy álláshirdetésben

2019. július 04. 07:30 - Life Advisor

job_interview_1.pngHa egy új munkalehetőség kapcsán sikeres pályázó akarsz lenni, fontos, hogy ne mondj magadról olyat, amit nem tudsz bizonyítani. A jó kommunikációs készségeket, a kiváló csapatjátékos jellemed alá kell tudni támasztanod. Sokan azonban azt hisszük, hogy ez a szabály csak ránk, mint pályázóra vonatkozik. Azonban a potenciális munkaadónak is fel kell készülni azokból a csábító dolgokból, amelyet az álláshirdetésben leírtak. Íme 15 dolog az álláshirdetésekből, amelyeket fenntartásokkal kezelj ha interjúra mész.

Egy állásinterjú során a jelentkező nem lehet csak tesztalany. Ugyanúgy ki kell derítened azt, hogy a hirdetésben leírt csábító ajánlatok közül melyik igaz és melyik csak mézes madzag. 

1. Úgy dolgozunk, mint egy Startup

A legjobb esetben mindez azt jelenti, hogy egy kis csapat részese leszel, ahol mindenki tudja, hogy mi a dolga és motiváltan dolgoznak. Jelentheti viszont azt is, hogy mindenki, aki este 10 előtt haza megy, kirekesztetté válik és mellé még rossz fizetés is társul.  Ha lehet kérdezz utána eme mondat jelentésének, udvariasan, de határozottan.

2. Dinamikus munkakörnyezet

Ez egy újfajta bla-bla. Azonban megkérheted a céget, hogy példákkal mutassák be, mit értenek dinamikus munkakörnyezet alatt. Gyakran változnak az ügyfelek, a partnerek, a kollégák? Különösen az utóbbi esetben érdemes óvatosnak lenni, hiszen ez azt is jelentheti, hogy nagy a fluktuáció. 

3. Rugalmas munkaidő

Valójában ez a mondat a korán és későn kelők számára is ünneplésre adhat okot, hiszen ez azt jelenteni, hogy akkor dolgozol, amikor akarsz, csak legyen meg a havi munkaidőd. A probléma az, hogy a legtöbb cég esetében ez nem így működik.

Kérj erről is példát, hogy mit jelent az, ha egy itt dolgozó rugalmas munkaidőben dolgozik?

4. Aktív szereplője lehetsz a cég életének

Minden cég olyan dolgozót keres, aki elkötelezett a vállalat iránt. De vajon ez azt is jelenti, hogy meghallgatják az ott dolgozókat? Kérdezz rá, hogy milyen példát tudna a cég említeni az elmúlt negyed évből, amikor egy dolgozó aktív szereplője volt a cég életének?

5. Vállalati bónusz

A legrosszabb eset, amikor az alkalmazott pocsék alapfizetéssel és irreális elvárásokkal szembesül a bónuszt illetően. Érdemes rákérdezni és megismerni alaposan a bónusz rendszert.

6. Alacsony hierarchia

Elsőre jól hangzik : egy kis csapat, amelyben a főnök is részt vesz a mindennapokban és nem kell több szinten keresztül vergődnöd magad, hogy kapcsolatba kerülhess a vezetőddel. Mindez azonban nem feltétlenül jelet nagyobb demokráciát. A kérdés, amit fel kell tenned az, hogy miért jó nekem az, hogy nincs hierarchia cégen belül?

7. Önálló munkavégzés

Ha őszinték akarunk lenni, mindenki önállóan dolgozunk nem? Ezért ez a kifejezés értelmetlen. Jellemzően akkor keres egy cég új alkalmazottat, ha fennáll egy probléma, amit meg kell oldani. Ezért bizonyos feladatok és követelmények már léteznek is. 

Azonban rákérdezhetünk, hogy melyek az előre megadott feladatok és melyek amelyeket önállóan végezhetünk?

8. Szabad önkifejezés

Elméletileg ezt akár úgy is érthetnénk, hogy teljesen rendben van, ha póló nélkül megyünk be dolgozni, de inkább itt is kérdezzünk rá, hogy mit takar ez a mondat és hallgassunk figyelmesen.

A Twitter HR-menedzserének ez számít egy önéletrajzban >>>

9. Vonzó fizetés

Tulajdonképpen ez semmit nem jelent csupán annyit, hogy fogsz kapni fizetést. A "vonzó" szó azonban felvethet egy-két kérdést, például, hogy mit ért a vállalat vonzó fizetés alatt? Ahhoz, hogy erre a kérdésre kapott válaszra megfelelően reagálhassunk, tájékozódjunk a város, a térség és az ágazat fizetési lehetőségiről. 

10. Fejlődési lehetőség

Jól hangzik, de megint olyan nesze semmi, fogd meg jól kifejezés. Kérdezz rá mindenképpen, hogy ez mit jelent és mérd fel a helyzetet, hogy a munkáltató mennyire támogatja a képzéseket, konferenciákat, szemináriumokat.

11. Kellemes munkakörnyezet

Itt kevesebbet tudunk kérdezni, hiszen minden munkáltató azt fogja mondani, hogy az emberek szeretnek náluk dolgozni. Azonban könnyen kiderülhet, hogy tényleg kellemes-e a munkakörnyezet. Milyen benyomást keltenek benned az alkalmazottak? Sokáig megvárattak? Megkínáltak valami itallal? Kényelmesen érzed magad az irodában? Még ha kétségbeesetten küzdesz egy munkahelyért, te mint pályázó, most a vállalat vendége vagy. Az pedig, hogy egy cég hogyan bánik a vendégekkel, rengeteget elárul. 

12. Motivált csapat

Mindenki azt akarja, hogy az alkalmazottak motiváltak legyenek. Pontosan ezért nem lehet komolyan venni ezt a kijelentést. Azonban elsütheted, hogy örömmel hallod, hogy mindenki motivált, bizonyára a fizetésükben is meglátszik mindez. 

5 dolog, amit törölj a LinkedIn profilodról. Azonnal! >>>

13. Olyan embereket keresünk, akik a vállalattal együtt tudnak gondolkozni

Ez teljesen jó megfogalmazás, feltéve, hogy a vállalat jutalmazza ezeket az embereket, fizetéssel és egyéb extra juttatásokkal. 

14. Kreatív környezet

Legjobb esetben, szavazások, fórumok, megbeszélések, közös döntések rejlenek eme mondat mögött, legrosszabb esetben semmi. Kérdezd meg, hogy nézne ki egy napod, majd értékeld, hogy tényleg szükség van-e kreativitásra.

15. Fiatalos és sikerorientált csapat

Kérdezz rá, hogy miért jó neked egy fiatalos és sikerorientált csapat? Mit jelent ez a munkád szempontjából? 

komment
süti beállítások módosítása