Steve Jobs szerint ebben különböznek a sikeres emberek a többiektől

2019. június 28. 17:50 - Life Advisor

steve_jobs.JPGSteve Jobs a legismertebb, legsikeresebb és leginkább inspirálóbb személy a technológiai iparban. Még halála után is rengeteg alkalommal előkerülnek azok a tulajdonságok és tettek, amelyeket véghezvitt. A Szilícium-völgy legsikeresebb karakteréről beszélünk és ha azt mondjuk Steve Jobs, mindenkinek beugrik az Apple és fordítva. De vajon mi az, ami Steve Jobs szerint megkülönbözteti a sikeres embert a többiektől? 

Nincs kifogás

Steve Jobs egy érdekes történetéről olvashatunk, amikor is az Applenél dolgozok közül néhányan alelnöki pozícióba kerültek. Steve Jobs elmagyarázta nekik mi a különbség egy alelnöki és egy házmesteri pozíció között. Ha a házmester nem tudta kiüríteni a kukát, mert a zárakat kicserélték és még nem kapott kulcsot, akkor a kifogás elfogadható. Ez azonban nem vonatkozik a vezető pozícióban lévő emberekre, a kudarc okai ugyanis nem relevánsak, a lényeg a felelősség vállalás. 

A kevésbé sikeres emberek könnyen találnak kifogásokat, hajlamosak másokat hibáztatni, a vezetők ritkán engedhetik meg maguknak ezt a fajta magatartást. Késik a vonatod és ezért nem érsz oda a találkozóra? Persze szidhatod a vasút társaságot, de választhatsz egyel korábbi vonatot is, amely biztosan időben megérkezik.

A sikeres emberek felelősséget vállalnak 

Mindez nem arról szól, hogy soha nem hibáznak, hanem azt, hogy ezekért a hibákért vállalod a felelősséget. A sikeres emberek delegálják a feladatokat ugyanakkor felelősséget is vállalnak magukért, ennek eredményeként felkészülnek minden eshetőségre, azaz a legjobb és a legrosszabb forgatókönyvre is.

Mellesleg ez nem azt jelenti, hogy a sikeres emberek már eddig is rengeteg felelősséget vállaltak és azt sem, hogy a kevésbé sikeresek egyszerűen nem akarnak felelősséget vállalni. A sikerhez és a kudarcokhoz is több tényező is hozzájárul, amelyek közül néhány csak nehezen befolyásolható. Kik a szüleink, milyen nagy az örökségünk, milyen a bőrszínünk, milyen neműek vagyunk, hiszen erről nem dönthetünk. Igaz,hogy egyeseknek keményebben kell dolgozniuk, mint másoknak. 

Ezek azonban önmagában még nem segítenek. Ha tovább akarsz fejlődni, el kell döntened, hogy sikeres leszel és meg kell értened, hogy a sikered sorsa a saját kezedben van. A legrosszabb esetben a kudarccal szembesülsz, de legalább megpróbáltad és tanultál valamit, a legjobb esetben pedig egyszerűen sikeres leszel. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása