Hogyan lépj tovább, ha úgy tűnik mindennek vége?

2019. június 11. 07:30 - Life Advisor

yout_lost.jpgNéhány héttel ezelőtt a blogom és egy régi partner között a szikla szélére került. A partnerség elvesztése óriási nehézséget jelentene, de úgy tűnt ott vagyunk, ahova sodortuk magunkat. Az elmém kellemetlen gondolatokkal volt tele. Talán az üzleti partner rájött, hogy valamit nem csinálok jól? Talán már nem voltam elég jó számára? Sőt talán egyáltalán nem voltam jó ahhoz, hogy bármit is tegyek? Miért ilyen tisztességtelen a világ? A szorongás érzése pillanatok alatt a tetőfokára hágott és gyorsabban száguldoztak a gondolataim, mint egy Forma1-es autó. Viszont abban is biztos vagyok, hogy nem csak én egyedül találkoztam már ezzel az érzéssel.

 

Miért zavarnak minket a problémák?

Emberi lényként nagyon jó probléma megoldók vagyunk, ezért tehát nem kellene, hogy egy probléma stresszeljen minket. De mégis megteszi, nem igaz? Miért?

Nézzünk meg egy ilyen helyzetet az életünkben. Amikor egy párkapcsolat hullámvölgyes területre keveredik, azon tűnődünk, hogy vajon a társunk szeret-e minket. Az elménk feltárja azokat a helyzeteket, amikor elutasítással szembesültünk. Elkezdjük önmagukat marcangolni azért, mert rossz emberbe szerettünk bele, majd kilyukadunk oda, hogy mi egyébként meg sem érdemeljük a szeretetet.

Szerinted mi lesz ebből a kapcsolatból vagy úgy összességében a párkapcsolataidból? Ha nem tudod betartani a diétát, elkezdesz azon gondolkozni, hogy mikor tudnád feladni? Rengeteg embertől hallhatjuk, hogy ez meg az úgysem fog sikerülni nekünk, de vajon igazuk van? Sokszor el sem jutunk idáig, hiszen meggyőződésünk, hogy nem rendelkezünk azzal a képességekkel, amelyek a sikerhez szükségesek.

Így tűzz ki okosan célokat >>>

Szerinted ezek után követni fogod az előírt étrendet? És lám megjöttünk....azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jók ahhoz, hogy vállalkozók legyünk, hogy szeressünk, hogy szeressenek minket, hogy támogassunk vagy csak hogy elérjük a személyes céljainkat. Észrevetted? Rossz irányba haladunk. A végállomás a céljaink elérése lenne. És hacsak nem figyelünk jobban az érzelmeinkre, hanem továbbra is hagyjuk, hogy a régi minták megmondják mit tegyünk és mikre vagyunk/nem vagyunk képesek, akkor elfogunk bukni. 

A negatív érzelmek teljesen eltorzítják a világról és az életünkről alkotott képet. Minél jobban összpontosítunk rájuk, annál mélyebben befolyásolják az érzéseinket. Vagy dühösek leszünk azért, mert a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, vagy pedig ide-oda vergődünk a félelem és a legrosszabb kimenetel között. Mindezek pedig azt eredményezik, hogy késleltetjük azt, amit meg kell tennünk a változás érdekében.

Mit csinálj, ha egy problémával kerülsz szembe?

A legtöbb ember képes jól megoldani a problémákat. A probléma diagnosztizálásához az érzelmek helyett a helyzetet kell kezelnünk. Látnunk kell a dolgokat annak érdekében, hogy összegyűjtsük a tényeket arról, ami miatt aggódunk, majd pedig kérdezzük meg magunktól : "Mit kell tennem? Mi legyen a következő lépés?"

Dale Carnegie a "Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni" című könyvében ezt írta : 

Sem te, sem én, sem Einstein, sem a legfelsőbb bíróság nem elég okos ahhoz, hogy intelligens döntést hozzon a problémákról anélkül, hogy ismernék a tényeket.

Megmutatom én mit csináltam.

1. Első lépésként : átadtam magam az érzésnek

A problémákat nem úgy kell megoldani, hogy figyelmen kívül hagyjuk az érzéseinket. Az érzéseink felismerése és megértése az egyik legalapvetőbb lépés a problémák megoldásakor. Elismertem tehát én is, hogy úgy érzek, ahogy gondolom : "Aggódom, hogy elveszítem ezt az üzleti partnert, mert az komoly pénzügyi nehézségekbe sodor majd."

Figyeld csak meg mit mondtam. "Aggódom" ahelyett, hogy "vesztes vagyok". Ha negatív bélyeggel látom el az elején, nem jutottam volna tovább és nem lett volna ott a mert utáni rész, amely az irányt adja meg számodra.

2. Felkészültem a legrosszabbra

Gyakran a legrosszabbra készülünk fel, holott tudjuk, hogy a legrosszabb szituáció csak ritkán valósul meg. Ehelyett meg kellene állnunk a félelmünkben, ahelyett, hogy túllépnénk rajta. Soha ne akarjuk felfedezni, hogy milyen az, amikor igazán szarban vagyunk, hullámzik, majd elmerülünk.

Az én esetemben a legrosszabb dolog, az üzleti partner elvesztése lett volna. Fájdalmas, de ez az igazság. Ugyanakkor több partnerkapcsolatot is kialakíthatnék. Plusz ott voltak a többi üzleti partnerek, más szóval nem fogok csődbe menni és az utcára kerülni.

Abban a pillanatban, amikor ezt elfogadtam az elefánt, ami eddig a mellkasomon csücsült, odébb ment. Én pedig tovább léptem a 3. lépéshez.

Várd a legjobbat. Készülj fel a legrosszabbra. Használd ki azt, ami jön. /Zig Ziglar/

3. Megvizsgáltam a helyzetet

A helyzet vizsgálata azt jelenti, hogy félre teszed az érzelmeid és a tényekre összpontosítasz. Ha bízol abban, hogy rendben leszel, akkor képes leszel diagnosztizálni a valódi problémát. Amint megkönnyebbültem, tisztábban láttam a problémát. 

Az 5W, azaz magyarul az 5 miért-módszertan a problémamegoldás egyik, elsősorban a lean vállalatoknál alkalmazott eszköze. Segítségével alapvető ok-okozati kapcsolatok deríthetőek fel legfeljebb 5 "miért..." kezdetű kérdéssel, és megtalálható a probléma valódik oka.

Pontosan ezt alkalmaztam én is, hogy kiderítsem miért is akar véget vetni az üzleti kapcsolatnak a másik fél. Végezetül egy megbeszélés keretében bemutattam az eredményeimet és hogy mire jutottam, amely azt eredményezte, hogy most ugyanúgy folyik az üzleti kapcsolatunk, mint azelőtt.

A legjobb, hogy felkészülj a holnapra, ha ma a legjobbat adod magadból. Nem vagyok 100%-san biztos, hogy minden problémát sikerült megoldanunk és, hogy nem lesz még ilyen surlódásunk és nem-e dönt úgy, hogy egyszer csak pakol és vége a partnerségnek. Amiben azonban biztos vagyok, hogy sokkal magabiztosabb vagyok az ilyen helyzetek kezelésében ma, mint tegnap.

Ellenőrizd az érzelmeid, ne engedd, hogy rossz irányba tereljenek. Fogadd el a dolgokat és amit akarnak tőled. Legyél reális, ahelyett, hogy téveszmékkel élnél együtt. Ahelyett, hogy az érzelmekbe menekülnél, koncentrálj a helyzet megoldására.

Fogadd el, ami most ott van előtted és haladj tovább előre. Egy nap megfogsz lepődni, hogy milyen közel is vagy a célodhoz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása