James Clear tippjei a szokások kialakításáról

2019. június 02. 11:38 - Life Advisor

james_clear.jpgJames Clear író és a szokások szakértője azt mondja, hogyha nagy változásokat szeretnél létrehozni, akkor először kicsiben kell gondolkodnod. Az apró lépések ugyanis időval nagy változásokat hoznak majd létre. A mai világunkban minden a szokásaink eredménye, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy hogyan is működnek és mit tudunk tenni, ha tényleges változásokat szeretnénk az életünkben.

Mik is a szokások?

A szokások, azok a kis döntések, amelyeket nap mint nap elvégzünk. A Duke Egyetem kutatói szerint a szokások a napunk mindegy 40%-át teszik ki.

A mai életed lényegében a szokásaid összessége. Az hogy, hogy nézel ki a szokásaid eredménye. Az, hogy mennyire vagy boldog, a szokásaid eredménye. Az, hogy mennyire vagy sikeres, a szokásaid eredménye.

Amit mindennap újra és újra csinálsz, vagy amit mindennap gondolsz, megalkotja az az embert, amit elhiszel, azt a személyiséget, amelyet létrehozol. A termelékenység, az erő, a táplálkozás, minden az életünkben a jobb szokások kialakításával változtatható. Amikor megtanulod átalakítani a szokásaidat, átalakíthatod az életed.

A jobbá válás nem csupán akaraterő és munka kérdése. Stratégiai kérdésről is beszélünk. Az emberek gyakran jó szokásokat próbálnak rossz környezetben kipróbálni, amely nyilván nem fog összejönni. Mire gondolok?

  • Ha több könyvet akarsz elolvasni, akkor teremts rá nyugodt környezetet és ne ott olvass, ahol mondjuk a tévén videójátékot is indíthatsz, vagy Netflixezhetsz.
  • Ha túlsúllyal küzdesz, ne főiskolai sportolok, testépítők edzésprogramjával próbálkozz. Kezd egy kezelhető változással.
  • Ha olyan emberek vesznek körül, akik demotiválnak, akkor dolgozz a céljaidon egy másik helyen vagy ismerkedj inkább hasonló gondolkodású emberekkel.
  • Ha akkor akarsz írni, amikor a gyerekek hazajöttek a suliból és amúgy is minden a feje tetején áll otthon, inkább válassz egy nyugodtabb időpontot, olyat, ahol nem veszíted el a fókuszt.

Ott kezdj el új szokásokat kialakítani, ahol úgy érzed könnyen fog menni. Határozd meg az új helyzeted, hozz létre egy olyan szokásokat, amelyek a javadat szolgálják.

Egyszerűnek hangzik, de bizonyára te is sokszor találod magad nehéz csatákkal szemben, miközben az egyszerűeket figyelmen kívül hagyod. Rengeteg idő van a nehéz helyzetekkel való harcokra, de elsőként egyszerű csatákat kell nyerned.

A legjobb dolog, ha fejleszted önmagad és a szokásaid annak érdekében, hogy egy sokkal jobb életet tudj magadnak.

A szokásokról a Life Advisoron is olvashattál már, hiszen személyes kedvenc témám nekem is. Íme a TOP3 cikkem ebben a témában : 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása