Hasonló hasonlót vonz? Kölcsönhatások a magánéletben.

2019. május 27. 16:53 - Life Advisor

interaction.pngAmikor nagyon vársz valamit, az a valami is nagyon vár rád. Ezt az idézetet posztoltam nem is olyan régen az Instagramon, amikor is Zsanettől érkezett egy érdekes kérdés : "Ez adott személyre is igaz lehet? Vagy ennyire ne menjünk bele?". Nagyon szeretem, amikor a követők, olvasók alakítják kicsit a blog tartalmát és szerintem igenis érdemes belemenni a témába egy kicsit részletesebben, nevezetesen egy saját tapasztalaton keresztül.

A hasonló hasonlót vonz elve is kicsit megosztja az embereket, hiszen ha rákeresel a neten, akkor a legkülönbözőbb pro és kontra érveket olvashatod, hogy miért jó, ha a hasonló a hasonlót vonzza, miért nem annyira jó stb.

Az érvelések tárháza végtelen és nekem most nem is az a célom, hogy bármelyik mellé letegyem a voksom. Na jó esetleg egy kicsit....

Coachingok során, ha a párkapcsolat, mint téma felmerül, sokszor hallom azt az ügyfelektől, hogy a pasi vagy a csaj teljesen az én ellentettem és meggyőződésük az embereknek, hogy ettől lesz olyan igazán fantasztikus a kapcsolat. Ez idáig rendeben is van, hiszen főleg a párkapcsolat kezdeti szakaszában még könnyedén vesszük ezeket az ellentéteket. Hosszútávon azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy lehet ugyan, hogy az ellentétek vonzzák egymást de a plusz és a mínusz végén úgyis mínusz marad.

Félre értés ne essék, nem szeretném senki kapcsolatát halálra ítélni, akik tökre ellentettjei a másiknak és nem szeretném megdobni a szakítások számát sem, de bizony sokszor kilyukadunk ennek az elméletnek a valóság tartalmán.

A hasonló hasonlót vonz elve alapján sokkal nagyobb esélyünk van pozitív tartós kapcsolatokra, ha egy irányba nézünk. Hasonlóak az érdeklődési köreink, hasonlóak a szabadidős tevékenységeink, hasonlóan állunk például a szexualitáshoz stb. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy mindenben 100%-san egyet kell értenünk, hanem azt, hogy alapvető és fontos kérdésekben ugyanarra az álláspontra jutunk.

Zsanett kérdésére visszatérve, hogy ez adott személyre is igaz lehet-e. Két rövid történetet szeretnék elmesélni.

Az első párkapcsolatom esetében őrülten beleszerettem egy lányba. Nem igazán mélyedtünk el komoly beszélgetésekbe, csak párszor ittunk meg együtt valamit, viszont tudjátok, az a tipikus "hűű ez a lány kell nekem" érzés kerített hatalmába.

Ebben az esetben is működött a vonzás törvénye, hiszen elkezdtünk mélyebben ismerkedni, viszont a kezdeti rózsaszín köd hamar elillant, amikor elkezdtük az ismerkedést és felszínre kerültek, hogy bizony az ellentétek többségben vannak, mint a hasonlóságok.

Kudarcnak is megélhettem volna ezt az egész szituációt, de végülis az történt, amit szerettem volna és bevonzottam az illetőt az életembe. Igaz ugyan, hogy a tanulság az volt, hogy ez hosszú távon nem fog működni, viszont a vele kapcsolatos házi feladatom megvolt. Megismertem hogy a vonzás törvénye így is működik.

Itt is szeretnék tenni egy kitérőt és leszögezni, hogy eme "vonzás" működéséhez az is szükséges, hogy a két embernek legyen valami feladata egymással. Gondolj csak bele, ha ez minden esetben működne, téged is mindenféle ember megtalálna. :) Valószínűleg ennek hosszútávon nem örülnél.

A másik kis élményem szintén egy lánnyal volt kapcsolatos, akivel több, mint 1,5 éves kapcsolatot is a hátam mögött tudhatok. (Mielőtt bezárnád az oldalt, hogy na akkor ez se happy end, azért olvasd el.)

Ezzel a lánnyal is nagyon hamar egy húron pendültünk, viszont végig ott lebegett a szemem előtt, hogy mi van, hogyha megint úgy járok, mint annak idején. Nem így lett. Nagyon sok olyan szituációt éltünk megy együtt, amikor elég volt csak egy gondolat és már azon a szinten sikerült összekapcsolódni.

Csak egy két példa ilyenre :

  • Megfordult a fejemben, hogy hétvégén utazzunk el valahova. Este úgy jött haza, hogy neki támadt az az ötlete, hogy utazzunk el valahova.
  • Volt egy két hetes időszak, amikor egy külföldi utazás elválasztott minket. Ha hiszitek ha nem minden alkalommal, amikor a telefonomra néztem és gondoltam, hogy felhívom, maximum 5 perc ha eltelt és már csörrent is a telefon.
  • Vacsorák terén szinte nem is kellett megszólalnunk, de egyből kitaláltuk, hogy ki mit enne aznap.

Amikor tehát nagyon vágysz valamire, akkor beindul egy láthatatlan gondolatátvitel is, amely az elején döbbenetes lehet, hihetetlen és körülbelül 100-szor megfogod kérdőjelezni az elméd józanságát, de nagyon vicces dolog.

A gondolataid során elkezdesz olyan energiákat kisugározni magadból, amelyre az Univerzum, vagy a világ, vagy a segítőid vagy épp ahogy te hívod, válaszol. Minden esetben. Ha hiszed, ha nem működik. Próbáld csak ki.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása