8 tipp, hogyan juthatsz túl a nehézségeken és lehetsz újra sikeres

2019. május 23. 07:30 - Life Advisor

issue_success.pngAz igazán sikeres emberek többször is megtapasztalták már, hogy milyen érzés megküzdeni a nehézségekkel. Mindegy, hogy Nikola Tesla vagy MIchael Jordan-ről beszélünk példaként, mindannyian küzdtek meg nehéz helyzetekkel mielőtt sikeressé váltak volna. Mégis a legtöbb ember, akit ismerek, fél a kudarcoktól.

Amikor a vágyad erőssé válik, csak előre nézel és próbálod kikerülni a nehézségeket, pedig sokszor azért szembesülünk ezekkel, hogy megtanuljunk valami olyat, ami majd a sikerünkhöz szükséges. Tehát ha szembe kell nézni a kudarccal, akkor ez bizony elkerülhetetlen.

Felmerül viszont a kérdés, hogyan képezhetjük magunkat arra, hogy a nehézségeket leküzdjük és előnyt kovácsoljunk belőlük. Nos, íme a hogyan.

1. A kudarcok leküzdéséhez fontos az elfogadás

Amikor nehézséggel találod magad szembe, a leggyakoribb, amit hallhatsz, hogy "maradj pozitív". A népszerű meggyőződéssel ellentétben a pozitív gondolkodásnak semmi köze az állandó mosolyhoz és nem arról szól, hogy mindennel elégedettnek kell, hogy legyél, ami épp veled történik. Bárki, aki ilyet mond vagy hazudik vagy őrült. Rosszabb esetben mindkettő.

A pozitív gondolkodás önmagunk fejlesztésére és növekedésére használható. A pozitív gondolkodás itt azt jelenti, hogy ha nehéz helyzetben vagy, keményen dolgozol, hogy mindezt leküzd. Teljesen rendben van tehát, hogy nehéz helyzetekben ideges és csalódott vagy. A cél azonban az, hogy ne ragadj bele ebbe a helyzetbe.

2. Légy őszinte magaddal

A nehézségek kezelésének legfontosabb része, hogy néhány percre kivonjuk magunkat a forgalomból és átgondoljuk a történteket. Teljesen őszintének kell lenned magaddal, hogy megértsd miért történt mindez.

Könnyű előkapni az okostelefont, bekapcsolni a laptopot vagy más figyelemelterelő módszert találni és a legtöbb ember mindent meg is tesz annak érdekében, hogy becsukhassa a szemét az elkövetett hibákat tapasztalva.

Ha azonban nem szembesülsz velük, akkor nem tanulsz belőlük. Ha nem tanulsz, akkor pedig újra nehézségekkel fogsz szembesülni. Albert Einstein is megmondta már, hogy aki ugyanazt a dolgot csinálja újra és újra de más eredményt vár, őrült.

3. Ne okold magad az átmeneti visszaesés miatt

Amikor nehézségeket tapasztalunk könnyű azt gondolni, hogy ezek után mindig kudarcot fogunk vallani. Ne hagyd azonban, hogy ilyen negatív gondolatok elborítsák az elméd. Ehelyett inkább azt kellene tudatosítani magadban, hogy csak azért, mert ma nem sikerült, nem jelenti azt, hogy a következő alkalommal sem fog sikerülni.

Ez a helyzet átmeneti, amikor továbbhaladsz, fókuszálj a helyes és pozitív dolgokra és folytasd a tanulást, önfejlesztést. Az optimista szemlélet itt kulcsfontosságú, hogy ezt a helyzetet átmenetiként fogd fel ahelyett, hogy azt hinnéd, ez már mindig így lesz.

4. Fókuszálj az önfejlesztésre

A nehézségek nem diszkriminálnak senkit és egy bizonyos pontos mindenki életében megjelennek. A trükk abban rejlik, hogy megtanuljuk őket kezelni és ez bizony nagy különbség az emberek között.

Készíts egy listát azokról a nehézségekről, amelyekkel szembesültél és nézd meg hol kellene és mit javítanod.

5. Keress inspirációt

Ha lehetőséged van keress meg olyan embereket, akik szintén szembesültek már hasonló problémákkal és hallgasd meg, ők hogyan voltak képesek túljutni ezeken a szituációkon. De ugyanígy szerezhetsz inspirációt és motivációt hangoskönyvekből, podcastokból.

A lényeg ismét az, hogy megváltoztasd a hangulatod és a gondolkodásmódod az optimizmus irányába.

6. Konstruktív megközelítés és tanulás

A kudarcokat és a nehézségeket tekintsd visszajelzésnek és nézd meg, hogy mit tudsz belőlük tanulni. Hogyan tudsz fejlődni annak érdekében, hogy legközelebb már ne kövesd el ezt a hibát. Mit tehetsz a siker érdekében?

Nem kell rohanni, hiszen lehet, hogy egy-egy választ azonnal megkapsz, míg a többi akár egy órát, napot vagy heteket is igénybe vehetnek. A lényeg, hogy innen kezd el nézni a helyzetet.

7. Lépj tovább ebből a helyzetből

A nehézségek feldolgozása és elfogadása ideális módja a hibák kezelésének. Bár, aki ilyen helyzetben van, hajlamos benne maradni a negatív gondolatok hurkában. Valójában ez akár hetekig, hónapokig is elhúzható.

Ebből a csapdából minél előbb szabadulnod kell. Készíts tervet, hogyan kívánsz továbblépni innen. Tehát, szánj magadra időt, ülj re és tervezz.

8. Takarítsd ki az elméd a negatív gondolatoktól

Az érzelmi összeomlás kezeléséhez szükséges, hogy rendbe tegyük az elménket. Végezz minél előbb gondolat nagytakarítást. Sokszor egyébként már az is nagy segítség, ha valakivel megbeszélheted a kialakult szituációt, hiszen egy teljesen kívülálló személy akár még, hasznos tanácsokkal és ötletekkel is elláthat.

Ha erre azonban nincs lehetőséged, vagy nem szeretnéd, akkor mindenképpen írd össze az összes negatív érzéseid és gondolataid a kialakult helyzettel kapcsolatban és égesd el ezt a papírt hogy az egod is meggyőződhessen arról, hogy ezek a negatív gondolatok most aztán végleg törlődtek.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása