Miért nem léptetnek elő? Íme a 4 leggyakoribb hiba

2019. április 26. 07:30 - Life Advisor

office_promotion.pngA coachingok során rengeteg olyan történetet hallottam és rengeteg olyan emberrel találkoztam, akik a karrierjükben előrelépést terveztek. Léptessék őket elő, tüntessék ki őket, jutalmazzák meg őket azért a remek munkáért, amelyet végeznek nap, mint nap. A legtöbbjük számára fontos volt a nagyobb fizetés és a vezetői hatalom megszerzése is. Ahogy azonban elmesélték az utat és a lépéseket, amelyeket ezért megpróbáltak elkövetni, megfigyeltem a 4 leggyakoribb hibát, amit a legtöbbjük bizony nem vett észre, de kőkeményen elkövetett.

 1. Előléptetést kérnek anélkül, hogy bármi jelentőset tettek volna

Sokan vannak, akik úgy érzik, hogy készen állnak szintet lépni a karrierükben, de ezt még nem bizonyították be senkinek. Lehet, hogy a munkájukat jól végzik, de nem kiemelkedőek a többiek közül. Az, hogy a jelenlegi feladataidat jól elvégzed, nem ok arra, hogy előléptessenek. 

2. Nem rendelkeztek megfelelő mentorral és támogatókkal

Az előléptetésünk érdekében elengedhetetlen mások segítsége. A nagy karrier álmainkat segítség nélkül ugyanis nem fogjuk tudni elérni. Nem egyedül fogod megoldani, hogy felismerjék igazán kiemelkedő munkaerő vagy és emiatt támogassanak téged az előrelépésben. Szükséged lesz a kollégáidra és a felettesedre is ahhoz, hogy ez az előléptetés megtörténjen. Egyedül egy vákumban élve vagy hidakat égetve nem fog sikerülni, hogy egy újabb szintet elérjünk.

3. Nem értik a rendszert, amiben dolgoznak

A karrier létrán felfelé lépegetve gyakran elkövethetjük a hibát, hogy bár hiába dolgozunk már 5-6-10 éve a cégnél még mindig nem értjük, hogy is működik valójában. Ki kell derítened, hogy a céged miként viszonyul az előléptetésekhez, a visszajelzésekhez, a hozzájárulásokhoz, az értékeléseket hogyan kezelik és mindezzel együtt hogy működik a cég, amelyben dolgozol.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket :

  • Mire van szükséged ahhoz (tulajdonság, képesség, hozzájárulás), hogy a cégen belül új szintre léphess?
  • A munkáddal támogatod a munkáltatód a küldetésében, álmaiban? Egyáltalán tudod, hogy mik ezek?
  • Tényleg többet tettél le a pozíciódhoz képest az asztalra? Ha igen, hogyan?
  • Megmutattad már másoknak, hogy hogyan dolgozol a mindennapokban, hogy vagy képes megszervezni mindent és hogy milyen nagyszerűen csinálod, amit csinálsz?
  • Tudod, hogy mi a főnökeid és a menedzsereid elvárása és kritikus szempontja a cég növekedésével kapcsolatban? Hozzájárulsz te ezek eléréséhez?
  • Végezetül pedig megkérdezted már a kollégáidat, partnereidet, hogy mit gondolnak a teljesítményedről és hogyan értékelik a veled való közös munkát?

4. Nem mentek el cégen kívüli interjúra és nem építettek cégen kívüli kapcsolatokat

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy 5-10 évig egy munkahelyen vagy anélkül, hogy elmennél egy állásinterjúra vagy cégen kívüli kapcsolatokat építettél volna. Ezzel ugyanis csak azt éred el, hogy kizársz minden egyéb lehetőséget az életedből, amely nem a te pozíciód területén mozog. Nem adsz esély magadnak, hogy megismerj új iparágakat, új területeket és lehetőségeket.

Ezek az emberek egy felmondás után teljesen egyedül érzik magukat, hiszen fogalmuk sincs róla, hogyan tovább. Álláskereső portál? LinkedIn Profil? Állásinterjú? Networking? Káosz keletkezik a fejükben és az életükben.

Egy cégen kívüli interjú remek lehetőséget ad az önbizalmad és a magabiztosságod építésére. Világosan látni fogod, hogy hol helyezkedsz most el a munkaerő piacon. Egyszóval megméretteted magad. :) Minden szakembernek 4-6 havonta el kellene mennie egy más céghez állásinterjúra, attól függetlenül, hogy boldog vagy boldogtalan a jelenlegi munkahelyén. De ne vedd félvárról ezeket az interjúkat. Készülj rájuk becsületesen.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása