7 életmentő lépés, hogy optimális legyen a mentális egészséged!

2019. február 18. 07:30 - Life Advisor

menthal_health.pngA tanulmányok kimutatták, hogy az emberek korlátozott mennyiségű mentális energiával rendelkeznek. Ezért szeretnélek megkérni, hogy legalább te használd optimálisan ezt az energiát. De mire jó a mentális energia? Ez az energia segít a szellemi folyamatokat érvényesíteni, amely magában foglalja az észlelést, a fókuszt, a memóriát és a gondolkodást. Minden egyes alkalommal, amikor az elménket használjuk a mentális energiánkat is használjuk. Renée Leonard-Stainton kutató úgy gondolja, hogy a mentális egészség és a kiégés elkerülésének legegyszerűbb technikája, ha figyelünk a szervezetünkre, amikor pihenőre van szüksége. Mindez pedig azért van így, mert az alvással képesek vagyunk feltölteni a mentális energia készletünket.

Annak, hogy hogyan tudjuk kezelni az elménkben található energiát döntő szerepe van nemcsak a munkavégzésünk, de a sikereink szempontjából is. Neked is érdemes lehet követned az alábbi 7 tippet, amely segít az optimális mentális egészség megteremtésében.

1. Vedd rá az elméd, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon

Egyszerre egy dolgot elvégezve nemcsak produktívabb leszel, hanem a kizárólagos fókusz miatt az energiáidat sem pazarlod feleslegesen. A multitaskingnak metabolikus költsége van, állítja Daniel J. Levitin ideggyógyász. A multitasking során ugyanis több oxigéntartalmú glükóz kerül elégetésre az agyadban, amely kimerültséghez vezet.

2. Gyakorold a 80/20-as szabályt

A 80/20-as szabály lényege, hogy a különböző jelenségek következményeinek 80%-a az okok 20%-ra vezethetőek vissza. Azaz az eredményeid 80%-a a cselekedeteid és aktivitásod 20%-ból ered.

Hogyan tudod ezt a mentális energiáidhoz alkalmazni?

A sikerhez elengedhetetlen lesz a legfontosabb feladat megtalálása és a mentális energiával való összpontosítás. Tedd a mentális energiád 20%-ra majd menj tovább és tedd meg a szükséges lépéseket 80%-on.

3. Nyeld le a békát, már reggel

Minden reggel próbáld meg lenyelni a békát. Nem azt mondom, hogy békát kell enned reggelire. :) A béka itt a legfontosabb és legnagyobb feladatodat jelenti.

De honnan tudom, hogy melyik lenne az a feladat? Arról a feladatról beszélünk, amelyet, ha nem teszel most meg, akkor késleltetni fogja a további folyamatok elvégzését. 

4. Építs fel szokásokat és hozz létre rutinokat

A rutinok nemcsak ahhoz szükségesek, hogy produktívabb és még többre legyél képes, de képes lesz az energiáidat is a maximálisan kihasználni. Ha egyre gyakrabban elvégezzük ugyanazt a feladatot, egyre kevesebb erőfeszítésünkbe fog majd kerülni.

Ezt az életed számtalan területén tapasztalhattad már, anélkül, hogy észrevennéd: amikor zuhanyzol, amikor eszel.

A napi rutinok és szokások kialakítása tehát segít a mentális energia optimalizálásában is.

5. Kerüld el az akaraterőd használatát

Na ez elég erős ellentmondásnak tűnhet, de az akaraterő használata rengeteg mentális energiát képes felhasználni. Ez az oka annak, hogy a rutinok és a szokások beépítése jobb választás a mentális energiák megtartásának érdekében. 

Másrészt, ha nem kell az akaraterődet használni, hogy elkerüld a kísértéseket, akkor nem fogsz annyi energiát feleslegesen elpocsékolni.

6. Hozz létre megfelelő munkakörnyezetet

A környezet bizony nagy hatással van a mentális egészségünkre. Néhány lényeges szempont a természetes fény, a megfelelő zene, a tiszta, rendezett asztal, sokszor apróságnak tűnhet, de nagy hatással van arra, hogy mennyi mentális energiát emésztünk fel.

7. Iratkozz le a haszontalan e-mail listákról

Valószínűleg te is számtalan hírlevélre iratkoztál már fel. De hányat olvasol ezek közül ténylegesen? Nézd át a leveleid és iratkozz le a felesleges e-mail listákról. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása