Hogyan tud 4 apró emlékeztető segíteni a céljaid elérésében?

2019. január 07. 07:30 - Life Advisor

jo-szczepanska-666986-unsplash.jpgMi az, ami megakadályoz a céljaid elérésében? A fókusz hiánya? A motiváció hiánya? Az,hogy nincs konkrét stratégiád a céljaid eléréséhez? Vagy épp túl sok van? Egyetlen dolog különbözteti meg a sikeres embereket azoktól, akik csak várnak a sikerre, ami nem más, minthogy a sikeres emberek mindennap lépéseket tesznek a céljaik elérésének érdekében.

A sikeres emberek világos célokkal rendelkeznek, amelyeket folyamatosan megvizsgálnak és figyelik a fejlődésüket. Van akik számára nem jelent problémát határozott célokat felállítani, de sokan vannak, akik sajnos önmaguk sem tudják, hogy mit is szeretnének igazán. Ez kizárólag rajtunk múlik és nem is szabad hagynunk, hogy valaki más mondja meg nekünk, hogy mit kellene tennünk. 

Ha már eljutottunk odáig,hogy kitűztük a céljainkat egy újabb kihívással kerülünk szembe, nevezetesen, hogy a céljaink megvalósulásának érdekében bizony mindennap lépéseket kell tennünk. Át kell szerveznünk az életünket, szokásokat kell elhagynunk, kialakítanunk, változásokat kell eszközölünk, el kell szakadnunk a megszokottól, hogy valami újat kapjunk. 

Ijesztő lehet a tudat, hogy változtatni kell, hiszen a legtöbbünk számára azonnal bekapcsol valami az elménkben. Riadókat fújnak, hiszen éppen a komfortzónádon kívül akarsz kerülni. Ehhez az elméd mindenféle negatív dolgot társít és mindent elkövet, hogy visszatartson téged. Emiatt nehéz sokszor a legelső lépés megtétele. 

Amikor az emberek arra gondolnak, hogy mit is akarnak elérni, akkor csak és kizárólag az első lépésre koncentrálnak és elfeledkeznek arról, hogy valójában egy utazás veszi itt kezdetét. Ezáltal viszont a hosszútávú következményeket teljesen figyelmen kívül hagyják, ami azt eredményezni, hogy nem indulnak el sehova.

Van azonban 4 olyan apró emlékeztető, ami neked is segíthet elérni a céljaid. Ezek az emlékeztetők segíteni fognak neked a hosszú távú céljaidat konkrét cselekvési tervekkel összekapcsolni és akkor is a továbbhaladásra és a küzdésre fognak motiválni, amikor úgy érzed, ennyi volt.

1. Írd fel a célod!

Mit akarsz elérni valójában? Írd le és azt is, hogy miért is akarod ezt igazából elérni. Miért akarod az ehhez szükséges lépéseket megtenni? 

Simon Sinek író és business coach több előadásában is felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos megtalálni a miértünket. Ha ez megvan, akkor innentől kezdve gyerekjáték lesz megvalósítani az álmaid.

2. Készíts tervet!

Vázold fel a konkrét lépéseket és cselekvési terveket. Válassz ki 3-5 olyan lépést, amelyet kevesebb, mint 24 óra alatt megtudsz valósítani és közelebb visznek a céljaidhoz. Lesz tehát egy listád azokról a dolgokról, amelyeket a következő napokban meg kell tenned.

Rendkívül fontos, hogy 24 órán belül elvégezhető feladatok legyenek. Ne akarj például egyből egy könyvet megírni. Oszd ezt az egész nagy célt kisebb feladatokra. Előfordulhat, hogy 24 órába egy-egy fejezet fér csak bele, vagy éppen egy tárgyalás és szerződés egy grafikussal, aki a könyved borítóját tervezi meg.

3. Legyen határidő!

Mindig kérdezd meg magadtól, hogy mikorra lesznek meg ezek a lépések, amelyeket az előző pontban összegyűjtöttél. Mindez segít, hogy átgondold, melyik lépéseket és milyen sorrendben kell végrehajtanod. Határidő nélkül könnyedén elveszítheted a motivációt, hiszen nem lesz semmi ami miatt sürgősen intézkednek kellene.

Sürgős intézkedésnek hívják a játékot, amikor szokások kialakításáról van szó. Minden lépés mellé tegyél egy határidőt és ragaszkodj hozzájuk.

4. Teljesítmény mérés

Hogyan fogod mérni a teljesítményed? Hogyan határozod meg a sikert? 

A teljesítményed folyamatosan nyomon kell követned. Folyamatosan figyeld meg, hogy haladsz a céljaid felé vezető úton és hogy eddig milyen eredményeket tudsz felmutatni, hol tartasz jelenleg az úton? 

A legjobb, ha lehetőséged van egy mentort felfogadni ehhez. Ez lehet a legjobb barátod, a párod, a családod, bárki, akiben 100%-ban megbízol. Küld el neki a cselekvési terved a határidőkkel együtt és kérd meg, hogy emlékeztesse és kérjen számon téged, hogy hogy haladtál és sikerült-e ténylegesen tartanod a te általad megadott határidőket. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása