Öntudatosság és önbecsülés - Hogyan építheted fel mindkettőt?

2018. szeptember 18. 07:30 - Life Advisor

girl-3180072_640.jpgAz önbecsülést legegyszerűbben úgy definiálhatjuk, hogy bízol a saját képességeidben és értékeidben. Az önbecsülés azonban arról is szól, hogy akkor is kedvesnek és csodálatosnak látod magad, ha valamit rosszul ítéltél meg, vagy tévedtél. Időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon az önbecsülés kapcsolódik-e egyáltalán a sikerhez? Az alacsony önértékelés valójában akadályt jelenthet például karrier építésnél, de végső soron az élet teljes megéléséhez is.

Előfordulhat, hogy teljesen kompetens vagy a képességeiddel és készségeiddel kapcsolatban, de túlságosan félsz, hogy megmutasd a tehetséged a világnak. Az alacsony önbecsülés megakadályozhat téged az életed megélésében, ha folyamatosan elégedetlen vagy magaddal, vagy mindig másokhoz hasonlítod önmagad.

Az önbecsülés nem olyan valami, amit egyik napról a másikra megjavíthatsz. A megteremtése időbe telhet és a legfontosabb, hogy eltudd fogadni, hogy időről időre hibázhatsz. Az önérzet megteremtése végső soron többet adhat neked, mint egy újfajta önszeretet érzése.

Öntudatosság és önbecsülés

Szerinted melyik a legfontosabb? Az önbecsülés változó és érzelmekkel teli lehet, miközben az öntudatosság megengedi neked, hogy eltávolítsd magad a saját értékeidtől.

Mindezek ismerete lehetővé teszi számodra, hogy megvizsgáld minden döntésed, tetted, cselekedeted, jó és rossz tulajdonságaid és elfogadd őket, mint az emberi természet természetes velejárói.

Új tanulmányok azt mutatják, hogy az öntudatosság fontosabb, hogy növekedést, fejlődést érj el az életedben, mivel a lehető legjobb tulajdonságaidra összpontosítasz, miközben objektív módon vagy képes megítélni a rossz tulajdonságaid.

Íme néhány tipp, amivel mind az önbecsülésed, mind pedig az öntudatosságod is fejlesztheted :

1. Légy gyengéd magaddal!

Senki sem tökéletes és mint minden ember, mi is fogunk elkövetni hibákat. Fontos, hogy felismerjük és elfogadjuk a hibáinkat. Fogadd el, hogy attól, hogy hibákat követsz el, lesznek olyanok, akik ezek ellenére is szeretni fognak.

2. Alkalmazd a Mindfulnesst!

A Mindfulness nagyon hatékony praktika a mentális egészség javítására. Segít,hogy tudatosan képes legyél a jelenben lenni. A tudatosság pedig segíteni fog, hogy objektív legyél a gondolataidban és eldöntheted, hogy tényleg kell-e vele foglalkoznod.

Azáltal, hogy tudatában vagy a gondolataidnak és képes vagy figyelni magadra, felismerheted a negatív gondolatokat és lecserélheted őket pozitív megerősítésekre.

3. Engedd meg magadnak a fejlődést!

Mindannyian rendelkezünk olyan tulajdonságokkal, amelyekre úgy tekintünk, mint nemkívánatos dolgok, de ezek mondják meg, hogy képesek vagyunk-e fejlődni, vagy maradunk abban az életben, amit jelenleg is élünk. Ha objektíven vizsgálod meg az életed, és képes vagy a hibáidból tanulni és fejlődni, akkor egy egészen új életet építhetsz magadnak.

Ismerd fel magadban ezeket a negatív tulajdonságokat és kezdj el dolgozni rajtuk, azaz kezdj el fejlődni. Találd meg, hogy hogyan lehetsz jobb annál, aki tegnap voltál.

4. Legyél hálás!

Nagyon könnyű dolog, hogy mindig másokhoz hasonlítjuk önmagunkat. Minden ember, akit magunk körül látunk, az élete csúcspontját mutatja a közösségi médiákban, végül pedig összehasonlításokba kezdünk, ami nem jó dolog. Fontos, hogy hálás legyél azért, aki vagy. Legyél hálás azokért a képességekért és készségekért, amelyekkel rendelkezel.

Másodszor pedig tisztában kell lenned a pozitív tulajdonságaiddal és hogy ezek mikét lesznek hasznosak a világnak. Ne felejtsd el, hogy ezek a pozitív tulajdonságok bizony ünneplésre adnak okot számodra.

5. Tegyél jó dolgokat!

Azzal, hogy másoknak segítünk, saját magunk életében is pozitív változásokat indítunk be. Természetesen itt nem arra gondolok, hogy szólj bele mindenki életében, mert te tudod a frankót. Arról van szó, hogy legyél ott mint segítő társ, mint jótékony személy, így ha más életébe boldogságot varázsolsz, a te életedben is boldogságot teremtesz.

6. Gyakorlat teszi a mestert!

Időbe fog telni, amíg felépíted az öntudatosságod és az önbecsülésed. Ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy hobbiként megcsinálhatsz. Igenis el kell kötelezned magad amellett,hogy fejleszted életed eme két területét is. Megfogod látni, hogy az életedben rengeteg pozitív fordulatot tapasztalsz majd és mindez hozzásegít ahhoz, hogy könnyedén boldogulj a siker felé vezető úton.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása