3 módszer, amivel hatékonyan kezelheted a negatív érzéseidet

2018. szeptember 03. 07:30 - Life Advisor

women-3118387_640.jpgAz érzelmek, mint a boldogság és az öröm rendkívül nagy erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a padlóról egyből az égbe repítsenek. De mi a helyzet az olyan érzésekkel, mint például a harag és a csalódás? Hogyan hatnak ránk ezek? Nem fogok neked hazudni. Az én életemben is volt olyan időszak, amikor nemhogy elborítottak, de konkrétan maguk alá temettek az ilyen negatív érzések. Próbáltam védekezni, a következmények figyelembe vétele nélkül, nem voltam képes ésszerű döntéseket hozni, mert a saját érzéseim csapdájába estem.

Nem volt kellemes időszak, így arra törekedtem, hogy minél előbb feltárjam a probléma gyökerét és okát, hogy megoldást találhassak rájuk. Ekkor tanultam meg néhány olyan módszert, amely segített tisztán látni az érzelmi káoszban és újra a kezemben volt a hatalom a cselekedeteim és a döntéseim felett.

1. A szavaid és a testmozgásod

Képzeld el egy napod. Reggel felébredsz, élvezed a napsütést, és büszke vagy magadra, hogy tegnap milyen jót is edzettél. Aztán elkezdesz dolgozni a napi céljaidon és olyan híreket kapsz, amelyek kicsit negatív irányba sodornak. Az izgalom és az elhatározás, amelyet kezdetben éreztél, perceken belül eltűnt.

A felkelés utáni első érzelmi reakció döntő fontosságú, mert gyakran meghatározza, hogy hogyan fogod kezelni a helyzeteket. Tegyük fel, hogy elkezdesz káromkodni vagy felemeled a hangod, amivel csak támogatod és erősíted a jelenlegi nem éppen pozitív érzelmi állapotod. Hidd el van különbség, a "Nagyon dühös vagyok." és a "Kissé bosszúsnak érzem magam." között.

A másik dolog, ami befolyásolja az érzéseidet, az a testmozgás. Ha megveszett egérként rohansz a szoba egyik sarkából a másikba növeled a negatív érzelmi állapot intenzitását. Ha azonban lelassulsz, lélegzel, csökkented az elfojtott érzelmi állapotod és segíted a saját magad megnyugtatását.

Egy egyszerű kis gyakorlat, amely segíthet lelassulni. Keress egy helyet, ülj le és kezdj el lélegezni. Lassan és jó mélyeket. Miközben be lélegzel, mond ki hangosan, hogy BE, amikor pedig kilélegzel, mond ki hangosan, hogy KI.

"Amikor reagálsz, megengeded másoknak, hogy irányítsanak. Amikor válaszolsz, te irányítasz."

2. Kérdések

Fogadok, hogy ismerős a helyzet, ha éppen szerelmi bánatból, vagy üzleti sikertelenségből kell felállnod. (Ha nem, annak még jobban örülök,persze!) Ilyenkor az ember teljesen másképpen tekint az életre. Kevésbé bízik bárkiben és bármiben, minden döntést és lépést megkérdőjelez.

Mindez pedig azért van, mert ezek az időszakok érzelmi kihívásokat jelentenek neked. Meg kell ismerned az érzéseidet és meg kell változtatnod a jelenlegi helyzeted. A rossz érzések, rossz rezgéseket okoznak, amelyek pedig negatív helyzeteket vonzanak az életedbe. Ekkor jön el a kérdések ideje.

Egy érzelmi átalakulás során nincs jobb a kérdéseknél. Íme néhány kérdés, amelyet rendszeresen kérdezz meg magadtól :

  • Mit tehetek most, hogy megváltoztassam ezt a helyzetet?
  • Mi a következő lépés, amit még ma megtudok tenni?
  • Milyen pozitív gondolatokat tudok most bevonzani, hogy megváltoztassam a gondolataim?
  • Mi az az egyszerű tevékenység, amely perceken belül megnyugtat?

További cikkeim, amelyek segítségével kérdések megválaszolásával hozhatod rendbe az életed! >>>

3. Ne hozz hatalmas döntést!

Ha megfogadod ezt a szabályt, egész életedben hálás leszel magadnak. Fogadd meg, hogy "Soha, semmilyen körülmények között nem hozok döntést negatív érzelmi állapotban, akkor sem, ha magabiztosnak érzem magam."

Az igazság pedig az, hogyha valami fáj, akkor azonnal akarsz tenni valamit. Azonnal cselekedni akarsz, mert fáj. A negatív nyomásra hozott döntések azonban nem pontosak és helyesek, mivel a tehetetlenségen alapulnak. Ha szükséges keresd fel az az embert az életedben, akiben megbízol és merj segítséget kérni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása