7 értékes technika, hogy gyorsabban, jobban és okosabban tanulj!

2018. augusztus 28. 07:30 - Life Advisor

woman-1852907_640.jpgEmlékszel, amikor még a suliban vizsgáznod kellett? Tudtad a választ, tudtad, hogy ott van a fejedben, csak azt nem, hogy melyik mappába tároltad el. Bármennyire is próbálkoztál nem jutott eszedbe. Vagy a szituáció, amikor megismerkedsz új emberekkel és 5 perc múlva azon gondolkozol, hogy hogy is hívták az a srácot, vagy lányt, aki épp az előbb mutatkozott be neked. A tudósok bebizonyították, hogy az emberi agy rengeteg információt képes eltárolni, sokkal többet mint a mai szuperszámítógépek. Az, hogy az agyunk megfelelően működjön, hogy fejlesszük a memóriánkat, mindannyiunk számára szükséges feladat, kortól, nemtől függetlenül. Íme 7 technika, ami neked is segíthet.

1. Szünet : élet-halál kérdése

Vegyünk egy példát : van egy kerted, amit öntöznöd kell. Két alternatíva van, vagy az,hogy egy napi 90 percen keresztül csak ezzel foglalkozunk, vagy a másik, hogy naponta 3-szor 30 percet erre szánunk. Még mindig nem érted?

Használjunk egy mindennapi példát. Sokkal inkább részesítjük előnyben, hogy napi 3-szor étkezzünk, mintsem, hogy naponta egy kiadós étkezésünk legyen és kész.

Az információ túlterhelés rövid és hosszútávon is nehézségeket okozhat. Kár, hogy sokan úgy vannak vele, hogy majd a 8-12 órás munkanapjuk után pihennek egyet és kész. A nagyobb probléma, hogy a legtöbb munkahely is egyetért ezzel.

Fontos, hogy megtanulj szüneteket tartani napközben több alkalommal is, így hozzájárulhatsz ahhoz, hogy eredményesebb legyél a karrieredben és az életedben is.

2. Finomíts a dolgokon

Hallottál már olyan emberről, aki az őrültekhez hasonlóan mindig ugyanazt csinálja, de más eredményben reménykedik? Köszönjük! Ha bármi, amit jelenleg csinálsz, de nem működik, akkor HAGYD ABBA!

Meg kell nézned, hogy miért nem működik, hogy min kellene változtatnod, hogy most jó legyen. Fel kell ismerned, hogy mire van szükséged, majd pedig módosítani a dolgokon és újra elindulni.

3. A papír koncepció

A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy mindent online, virtuálisan, felhőben, applikációban stb. tároljunk. A dolgok a legtöbb esetben elektronikusan készülnek, sőt a legtöbb cég is inkább eme papírmentes világra próbál átállni. Kényelmes, ugye?

NEM!

Élj a választás lehetőséggel és használd a régi,de bevált papír technikát. Érdemes továbbra is papíron vezetni a dolgokat, és nem mindent az online világba vinni.

Bár rengeteg mindent tárolok én is online, ennek ellenére offline határidőnaplót rendszeresen használok.

Fontos tudnod, hogy az agy teljesen másképpen dolgozza fel a gépelt információt, mint a papírra írt dolgokat. A kutatások is azt bizonyítják, hogy eredményesebbek azok az emberek, akik papíron is jegyzetelnek és nemcsak online világban élnek.

4. Időszakos ellenőrzés

Igen, megtanultál valamit tegnap, ma olvastál róla valamit és megértettél mindent. Itt abbahagyod?  Nem jó ötlet. Három nap múlva ellenőrizd, hogy még mindig emlékszel-e a tanultakra. Aztán 1 hét múlva ismét, majd folyamatosan told ki ezt az időintervallumot. Így nemcsak a rövidtávú memóriád dolgozik a folyamatos ismétléseknek köszönhetően, de magabiztosabb tudásod is lesz.

5. Ülj előre

Azt hiszed, az a legjobb, ha mindig hátra ülsz legyen szó egy tanfolyamról, workshopról, előadásról? A kutatások azonban pont az ellenkezőjét bizonyítják. A tanulók teljesítményét vizsgálták attól függően,hogy hol ültek, és arra az eredményre jutottak, hogy elől ülni sokkal kifizetődőbb.

  • Hátsó sorok : 68,1%
  • Középső sorok : 71,6%
  • Első sorok :80%

Meglepő,hogy még a "motivált" diákok is rosszabbul teljesítettek, ha az első sorból, hátra ültették őket. Az első sorokban teljes a fókusz, nincsenek zavaró tényezők, egyértelmű kilátást biztosít.

6. Egy időben, egy kihívás

Amit a legtöbb ember elkövet az a multi-tasking. Én konkrétan emlékszem egy diákra, aki fél füllel hallgatta az előadót, másik fülében szólt egy nyelvtanulást segítő hanganyag és közben jegyzeteket készített az előadásról. Ne akarj olyan szuper képességekkel rendelkezni, amelyek a valóságban nem léteznek. Kapcsold ki az összes zavaró tényezőt és egy időben, egy dologra fókuszálj. Ellenkező esetben a saját sikereid szabotálod.

7. A megosztott tudás, megszerzett tudás

A tárgyi dolgokhoz képest, a tudás egy olyan fantasztikus dolog, amit ha egyszer elsajátítasz, akkor senki nem veheti el tőled. Az pedig, ha valamit, amit te már elsajátítottál másnak is megtanítasz, felbecsülhetetlen érték.

Használj különböző technikákat, hogy megtanítsd másoknak, amit már elsajátítottál, ha pedig olyan kérdést kapsz, amit te sem tudsz, végezzetek közösen kutatómunkát. A tudás megosztása hihetetlen érzés mindkét fél számára, ráadásul tényleg megfizethetetlen.

Bármit is kezdj éppen tanulni, fontos, hogy szeresd amit csinálsz és tényleg önszántadból, saját érdekedben kezdj bele, ne pedig mások elvárását teljesítsd egy kurzussal, tanfolyammal. Saját magadért csináld, fejleszd önmagad. Sokszor olvashattad már itt a blogon, de a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy önmagadba invesztálsz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

 Kövess az Instagramon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása