Az életünk 15 tipikus problémája és az, hogyan oldjuk meg őket!

2018. augusztus 23. 07:30 - Life Advisor

problem-2980866_640.pngMinden problémánk ugyanolyan. Ezt a tény, immáron 100. alkalommal (azoknak, akik számolják) írom le. Problémák mindig vannak és lesznek. Lehet,hogy holnap felkelsz és problémád lesz a reggelivel. Aztán felszállsz a vonatra, elkezded az e-mailjeid böngészni, vagy a közösségi médiát és találkozol egy újabb problémával. Aztán beérsz az irodába és egyből kapsz egy újabb adag problémát. A jó hír, hogy a problémáinkat megtudjuk oldani. Íme 15 tipikus az életben előforduló probléma és a megoldásuk.

1. Nem érted el a céljaid

Csak azért mert kitűztél magadnak egy célt, nem garancia arra, hogy el is éred azt. Előfordulhat, hogy többször neki kell futnunk, hogy elérjük a céljainkat. Íme néhány cél, amit én is elbuktam :

 • A gyerekkori karrier álmom
 • Lányok, akikkel randizni akartam
 • Annyi pénzt megtakarítani, hogy iskolát építsek Laoszban
 • stb.

Azok az emberek, akik a sikerről és a személyes fejlődésről beszélnek - netán a LifeAdvisorhoz hasonló oldalt is készítenek - szintén megküzdenek azzal, hogy nem minden céljukat érik el.

A legjobb érzés, nem a cél elérése, hanem a hozzá vezető út és az a rengeteg élmény és tapasztalat, amit szerzünk. Ha olyan célokat állítottál fel, amit könnyű volt elérni, akkor semmi különöset nem fogsz a végén érezni.

MEGOLDÁS

Vedd elő azt a célod, amit nem sikerült elérned és próbáld meg más közelítésből sikerre vinni. Ugyanazt tenni újra és újra, várva hogy a végeredmény más lesz egyenlő az őrültséggel. A te példaképeidnek is voltak olyan céljai, amit nem értek el, ami miatt különlegesek, hogy soha nem adták fel!

14 alapvető lépés, hogy bármely célod elérhesd >>>

2. Valaki kritizált téged

Ha el akarsz vonulni a világ elől, a kritikusok akkor is megtalálnak téged. Minél nagyobbak a törekvéseid, annál jobban fognak kritizálni, ráadásul a kritikusaid száma arányosan növekszik a sikereid számával.

MEGOLDÁS

Nem lehetsz mindenkinek szimpatikus és az sem, amit csinálsz. Ha például úgy jársz, mint én és előadást tartasz, az emberek 25%-ának tetszeni fogsz, 25%-a azt sem tudja, hogy ki vagy, 50% pedig úgy gondolja, hogy seggfej vagy, holott nem csináltál semmi rosszat.

A kritikusok nem rosszak, sőt nagyon sokat tanulhatsz tőlük. A lényeg, hogy ne félj a kritikától, hanem tanulj belőle.

3. Összekuszálódott a karriered

Függetlenül attól, hogy vállalkozó vagy, vagy éppen boldog irodai munkás előfordulhat, hogy a karriered egyszer csak a feje tetejére áll.

A vállalkozás definíciója valójában, hogy egyik probléma követi a másikat, időközben viszont pénzt keresünk a szenvedélyünknek köszönhetően.

A karriered bármikor a feje tetejére állhat és megtörténhetnek olyan dolgok, amit nem mertél kimondani :

 • Vállalkozást alapítasz, ami nem megy olyan jól, mint vártad, netán csődbe is megy.
 • A karrier váltási lehetőségeid száma lecsökkent
 • Elkövetsz egy olyan hibát, ami miatt kirúgnak
 • stb

MEGOLDÁS

Tekints úgy ezekre a kihívásokra, amik valójában : lehetőségek. Lehetőség, hogy kipróbálj valami újat. Ha a karriered nem kuszálódott volna össze, valószínűleg életed végéig a komfortzónádba üldögélsz és nem próbálsz ki semmi mást.

Így lépj ki a mókuskerékből és adj új irányt a karrierednek! >>>

4. Pénzügyi gondjaid vannak

Ez az apró kis érme vagy épp papír darab, amit pénznek hívunk sokszor padlóra küld minket. Jómagam elmondhatom, hogy sokszor voltam csóró életem során, de sosem voltam még szegény, mert a szegénység elmeállapot.

Ha belegondolok, akkor is boldog voltam, amikor nem volt sok pénzem. Sőt engedd meg, hogy elmeséljek egy történetet. Éppen most augusztus 20-án egy kis vásárban találkoztam egy külföldi lánnyal, aki mindenféle saját készítésű ékszereket árult és csak úgy kíváncsiságból megkérdeztem, hogy mit gondol rólunk magyarokról? Azt válaszolta : "Csodálatos a város, Budapest gyönyörű, nagyon szép tájak vannak, finomak a magyaros ételek, csupán egy valamit nem értek.....itt még a gazdag emberek, mármint tudod, aki luxusvillában lakik, luxus autót vezet sem képes mosolyogni. Nálunk pedig, akkor is mosolyognak az emberek, ha aznap csak egy szelet kenyeret tudtak enni."

Nos ezen azért el kellett gondolkodnom. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a pénz nem ad számodra semmilyen nélkülözhetetlen dolgot. Ez nem azt jelenti, hogy a pénz nem számít, csak azt jelenti, hogy nem szabad, hogy ez betegesen meghatározza az életed.

MEGOLDÁS

Ha nincs pénzed egyszerre leszel kreatív és leleményes. A pénzhiány segíthet abban,hogy megfejtsd mi az ami számít és mi az ami nem. Valószínűleg,ha pénzügyi problémáid vannak fontossági sorrendet fogsz felállítani és elsődlegesen a családod jólétére összpontosítasz, mintsem megvegyél valami felesleges holmit, amely soha nem tesz boldoggá.

5. Egészségtelen életmódot folytatsz

Az egészségünk valódi problémává vált. Vajon miért van annyi fejfájós, cukorbeteg, rákos, túlsúlyos, energiaszegény ember? Mindannyian megfogunk tapasztalni valamilyen egészségügyi problémát életünk során.

Az egészséges életmód stratégiája nem változott. Mozogj rendszeresen és étkezz egészségesen! Nincs semmi rejtély, hogy egészségesek legyünk, csak éppen ellustultunk.

MEGOLDÁS

Vedd tudomásul, hogy változtatnod kell. Mozogj rendszeresen, étkezz egészségesen, járj rendszeresen szűrővizsgálatokra, igyál elegendő folyadékot, állj fel óránként 10 percre az íróasztalodtól. Bármit is csinálsz, vedd a kezedbe a saját egészséged és ne lustálkodj tovább!

6. Véget ért egy kapcsolatod

Az emberek körülbelül 1-2 % találkozik a nagy Ő-vel és él vele élete végéig anélkül, hogy meg kellene tapasztalnia a szakítást.

Azoknak, akik nem tartoznak eme 1-2 %-ba, meg kell birkózni a szakítás nehézségeivel. Valószínűleg nem merünk majd kiszállni a mérgező kapcsolatból. Valószínűleg legalább egyszer becsapnak minket. Valószínűleg telesen összetörik a szívünket, amikor rájövünk, hogy a párunk már nem szeret minket.

MEGOLDÁS

A szerelem megtalálása arról szól, hogy megértsük mi a szerelem. Szükséged van arra, hogy egy-egy kapcsolat véget érjen, hogy megtudd, mi a valóság. Egyre több embernek lesz sok párkapcsolata, hiszen más és mást kell megtanulnunk egymástól. Lehet, hogy valakivel együtt leszel 3 évig és azt kell megtanulnod, hogy hogyan kell ezt jól csinálni. Lehet, hogy ezután valakivel csak egy egyéjszakás numera lesz, de az olyan, amit nem felejtesz el. (pozitív értelemben) Ezek pedig hozzásegítenek ahhoz, hogy a majdani kapcsolatodban ezeket a hibákat ne kövesd el és ismét készen állj a szeretetre és a szerelemre.

Ne hagyd, hogy összetört maradjon a szíved. Mozdulj ki, ismerkedj, lökdös jobbra-balra az embereket Tinderen stb.

7. Hülyét csináltál magadból

Na ez egy kemény igazság számomra is. Valójában több hülyeséget csináltam már, mint ahányszor fehérjét és zöldséget vacsoráztam, tartva a diétám. Csak azért, hogy nevessetek ti is, megosztok veletek párat :

 • Volt amikor azt hittem, hogy az illető lány kedvel engem, megpróbáltam megcsókolni és egy pohár víz landolt az arcomba.
 • Volt idő, amikor olyan szinten sikerült jól a barátokkal való kiruccanás, hogy végig hánytam az egész éjszakát.
 • Belesültem az első nyilvános beszédembe, ami a saját életemről szólt és vagy 100-szor elpróbáltam már előtte.

Tudnám még őket sorolni és versenyezhetnénk is, hogy kivel mi történt vagy, hogy melyik a rosszabb. Ez azonban nem játék, hiszen mi hoztuk magunkat ezekbe a "szerencsétlen" helyzetekbe.

MEGOLDÁS

Ilyen helyzetek teremtése bátorságra vall. Olyan bátorságra, amivel az igazi vezetők és a sikeres emberek is rendelkeznek. Hülyét csinálni magadból tökéletes. Ami nem jó, az a tökéletességre való küzdelem.

8. Elvesztettél valamit / Elromlott valami

Autó, otthonod, vagy bármi egyéb tárgyi dolog, ami tönkre ment. Semmit nem tudsz átvinni magaddal a túlvilágra. Nem tudod beletenni a sírba a Ferraridat. A cuccok, amiket elrontottál valójában nem számítanak.

MEGOLDÁS

A felesleges tárgyak nem számítanak. Az számít, hogy gondoskodj magadról, vigyázz másokra. Lehet, hogy amikor ezek a dolgok eltűnnek jössz majd rá, hogy nem is volt rájuk szükséged.

9. Úgy érzed, hogy az életednek nincs értelme

Azokban a pillanatokban, amikor így érzel, jön el az igazi lehetőség, hogy megtaláld az életed értelmét. Nem azzal születtünk együtt, hogy már tudjuk mi is az életünk értelme. Ezt mindenkinek saját magának kell kideríteni.

Az életed értelme valószínűleg más 19 évesen és 51 évesen 3 gyerekkel együtt. A leggyorsabb módja, hogy megsemmisítsd az életed, hogy azt gondolod, nincs értelme az életednek.

MEGOLDÁS

Ha úgy érzed, hogy nincs értelme az életednek, eljött az ideje, hogy kísérletezz. Ülj le azokkal az emberekkel, akik szívesen lennének a helyedben. Ülj le a barátaiddal és beszéljetek rólad egy kicsit. Hidd el, hogy a kívülállók is segíthetnek neked tanácsokkal, visszajelzésekkel. Ezután pedig szánj énidőt magadra és megfogod találni az életed értelmét.

Mit csináljak az életemmel? Találd meg a válaszokat ezen kérdések segítségével! >>>

10. Úgy érzed, nem bírod tovább

Mindannyiunkat megkaparint ez az érzés néha. Gyakran emiatt olyan sötét gondolatok jutnak eszünkbe, amelyek normál helyzetben inkább elrettentenének minket.  Ha valóban úgy érzed, hogy nem bírod tovább, akkor is van egy másik lehetőség.

MEGOLDÁS

Kérj segítséget! Ezeket a sötét gondolatokat ugyanis kezelni kell. Lehetőség van arra, hogy a napos oldalon gyere ki ebből a helyzetből, de ehhez félre kell tenned a büszkeséged és segítséget kell kérned. Annál nagyobb öngyilkosság nincs, mint nem tenni semmit.

11. Úgy érzed minden napod ugyanolyan

Felkelsz. Eszel. Elmész dolgozni. Eszel. Hazajössz. Eszel. Alszol. Majd másnap ismét. Joggal érezheted, hogy minden napod ugyanolyan, ha nem teszel semmit. Rajtad múlik, hogy kialakítasz-e új szokásokat, melyeknek köszönhetően nem unatkozol.

MEGOLDÁS

Találd meg a lehetőségeket a szokások kialakításában és új dolgok kipróbálásában.

Utazz el új országokba, beszélj teljesen új emberekkel, tanulj valami új dolgot stb. Ezután már csak be kell építened őket a mindennapokba, amelyek így már nem lesznek unalmasak és egyhangúak.

12. A barátaid befolyásolják az életed

Dobd el őket! Szakíts velük! Töröld ki a telefonszámukat!

Minden emberi kapcsolatot az életben te választasz meg. A körülöttünk lévő emberek gyakran visszatarthatnak bennünket. Megtöltik az elménket negatív, korlátozó hiedelmekkel, történetekkel, melyeknek valójában semmi értelme.

MEGOLDÁS

Mindenki megérdemli a második esélyt. Mond el a barátaidnak, hogy mit érzel, adj nekik esélyt, hogy változtassanak. Ha nem mennek bele, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg ilyen barátokat szeretnél hosszútávon?

13. Stresszesnek érzed magad

A magyar emberek 77% állítja magáról, hogy rendszeresen tapasztal stresszt az életében. Ez elképesztően magas szám.

MEGOLDÁS

Nem többre van szükségünk, hanem kevesebbre.

 • Ne dekoráld túl a lakásod és az irodád
 • Mondj nemet az újabb és újabb meetingekre
 • Vegyél kevesebb tárgyi dolgot
 • Hallgass meg egy podcastot, több 10-20 helyett
 • Tarts rendszeresen szüneteket
 • stb.

Stresszes napod van? Íme, hogy nyugodj meg kevesebb, mint 5 perc alatt! >>>

14. Félelem

Olyan sok félelem van, amit sokan megélnek : félelem a pókoktól, repüléstől, nyilvános beszédtől, haláltól, karrier váltástól, magasságtól, de talán még magától a félelemtől is.

A félelem egy olyan ima, amivel olyan dolgokat vonzunk az életünkbe, amelyekre semmi szükségünk.

MEGOLDÁS

Fordíts figyelmet rá és küzdj meg a félelmeiddel. Ne hagyd, hogy továbbá is akadályozzanak téged az úton. Minden egyes félelmed leküzdése előtt döntést kell hoznod, hogy igenis most véget vetsz neki és leküzdöd. A valódi félelemet a szándékos szembenézéssel lehet leküzdeni.

15. A halál gondolata

Ez az a téma,amire nem létezik megoldás, azaz sajnálom, hogy nekem is csak rá kell erősítenem, hogy egy nap mindannyian meghalunk, az összes többi napon viszont nem.

A halál kezelésének nem az a megfelelő módja, hogy legyőzd, hanem hogy elfogadd. A halál nem probléma, hanem tény. Ez a tény pedig megváltoztathatja mindazt, amit és ahogyan látsz.

MEGOLDÁS :

A halál gondolatát nem könnyű lenyelni. Nincs olyan blogbejegyzés, cikk, ami minden kérdésedre választ tudna adni. Az egyetlen lehetőség, hogy megküzdj a halál gondolatával, hogy megéled az életed, mert igenis képes vagy rá. Élj úgy, ahogy szeretnél, csináld azt, amit szeretnél így nem fogsz problémaként tekinteni a halálra, amikor majd eljön.

Béke-Szeretet-Tisztelet - Köszönöm, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

 Kövess az Instagramon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása