7 lépés, amivel elérheted az ideális munka-magánélet egyensúlyt!

2018. augusztus 20. 07:30 - Life Advisor

agenda-366244_640.jpgA munka-magánélet egyensúlyának témaköre eléggé megosztja a nyilvánosságot, sőt megfigyelhető, hogy a mai világban kizárólag szélsőségesen tudunk róla gondolkodni. Két csoportra lehet osztani az embereket. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a munka és magánélet egyensúlya elengedhetetlen a pozitív, boldog és sikeres élethez és van a másik csoport, akik úgy gondolják, hogy a munka és magánélet egyensúlya viszonylag új dolog, amiről rettentő keveset tudunk, így nem is érdemes foglalkozni vele. Rengeteg tanulmány azonban elkezdett foglalkozni ezzel a kérdéssel és rávilágítottak a munka-magánélet egyensúlyának pozitív hatásaira, azonban ennek életre keltése és megtapasztalása rendkívül nehéz feladat. Íme 7 olyan lépés, amivel te is megtapasztalhatod az egyensúlyt munka és magánélet között.

1. Tanulj meg nemet mondani!

Mint tökéletes munkaerő, bizonyára téged is nap mint nap számos extra feladatokkal, projektekkel próbálnak megtalálni. Nagyon fontos, hogy megtudd határozni, hogy mennyi az a feladat, ami még nem jelent tehert számodra, és amint úgy érzed, hogy neked ez már sok, igenis mondj nemet a plusz feladatokra.

2. Hozz létre egy tervet a munkahelyeden is, szem előtt tartva a végcélt!

Sokan a napi munkatervek készítését is pozitívnak tekintik, ez azonban olyan veszélyeket is magával hozhat, amely rugalmatlan és nem reagál a körülményekre. Például elmehetsz bizonyos lehetőségek mellett, vagy saját magad kényszeríted túlórába.

Emiatt érdemes lenne olyan rugalmas tervet létrehoznod, amely az egész hónapot áttekinti. Ez segít, hogy egyszerre tekints át egy nagyobb időszakot, amely minimalizálja a stresszt.

3. Ügyelj arra, hogy szüneteket tartasz a munkahelyeden is!

Nemcsak itt, de a magánéletben is fontos, hogy szüneteket tartsunk és felfrissítsük magunkat. Ezeket a szüneteket pedig természetes pihenőként minden napra be kell szervezned.  Ebben az időszakban csináld azt, ami igazán örömöt okoz neked, legyen szó baráti társaságról, családdal együtt töltött időről stb.

4. Merj beszélni a feletteseddel, ha segítségre van szükséged!

Remélem, hogy te is olyan munkahelyen töltöd az időd, ahol a vezetőddel való őszinte beszélgetés nem egy kiváltság, hanem teljesen természetes folyamat lehet bármikor, amikor szükséged van rá. Amennyiben úgy érzed, hogy kezd teljesen kicsúszni a kezeid közül a munka-magánélet egyensúlya, akkor beszélj a vezetőddel arról, hogy mit tehetnétek ennek mielőbbi rendezése érdekében.

5. Szánj időt a testmozgásra!

Ez egy kicsit nehézkesen indulhat, hiszen kénytelen leszel még a sportot és a testmozgást is beszervezni a mindennapjaidba, azonban lényeges és elengedhetetlen, hogy megtedd. A sport előnyeiről már biztos te is számtalan cikket olvastál, ezért nem kell sokáig magyaráznom, hogy mennyire fontos, hogy életed részévé tedd.

6. Hívd segítségül a modern technológiát!

A technológia folyamatosan fejlődik nap mint nap és lehetőségünk van személyre szabni a különböző technikákat. Használd a technológiát, hogy megkönnyítse az életed. Legyen szó online vásárlásról, az okos otthon applikációkon keresztül, a pénzügyi alkalmazásokon át bármiről, amire neked szükséged van és ami számodra hasznos lehet. Ami pedig a legfontosabb, sokáig én is abban a tévhitben voltam, hogy a legtöbb ilyen applikáció hatalmas összegekbe kerül, aztán kipróbáltam és rájöttem, hogy ez a legtöbb esetben csak mese.

7. Nézd meg, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek csak idő/energia rablók!

Tekintettel arra, hogy a fenti tippek jelentős része időbefektetést igényel, fontos, hogy minden olyan dolgot, amely csak idő/energia rablóként van jelen az életedben felismerd és végérvényesen lezárd őket. Minden olyan tevékenység, ami csak az idődet veszi el, de nem ad értéket az életedbe, felesleges és elkerülendő. Ennek segítségével képes leszel plusz időt létrehozni az életedbe például annak érdekében, hogy a fenti tippek közül valamelyiket beépítsd az életedbe.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása