Lépésről-lépésre : Hogyan ne nyomd meg többé a szundi gombot?

2018. augusztus 01. 07:30 - Life Advisor

sleeping-man-3404668_640.pngAz életben kevés olyan dolog van, amitől jobban érezheted magad, mint egy pihentető alvás. Azonban, ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg problémáid vannak. Mert, amikor kilépsz az ágyból, valószínűleg már megbirkóztál magaddal, hogy felkelj. Az ördögi eszköz pedig, ami segít ezt az érzést megteremteni : a szundi gomb. Íme hogyan tudod leállítani a szundi gomb nyomkodását.

Személy szerint soha nem voltam egy szundis ember, de a barátaim közül a mai napig akadnak jó páran, akik egyáltalán nem boldogok ettől a helyzettől. Szóval el kellett gondolkodnom és ki kellett találnom, hogy vajon miért rabjai ennyire a szundi gombnak. Sikerült egy olyan rendszert alkotnom, amely őket is leszoktatta a szundi gombról és véget vetett az örök fáradtságnak.

Miért nem jó nyomkodni a szundi gombot?

Az alvásnak fel kell tölteni a szervezetünk energiakészleteit, amit a két alvási fázis tesz lehetővé.

A non-REM fázis teszi ki az alvási idő 80%-át. Ez úgy épül fel, hogy az első stádium az ébrenlét és az alvás közötti átmenet, a 2 stádium a felületes alvás, mely az alvási idő 50%-a. A 3 stádium a középmély alvás és a 4 stádium a mély alvás.

A második alvási fázis pedig az úgynevezett REM fázis, amely az alvási idő 20%-ban figyelhető meg. Jellegzetessége, hogy az agyi tevékenység hasonló, mint ébrenlét esetén, és az álmok is ebben a fázisban játszódnak le.

Ezek a stádiumok alvásciklusokat hoznak létre, melyek időtartama átlagosan 90 perc. Ezek ismétlődnek meg 5-6 alkalommal.

A REM fázis segíti egyébként az ébredést is, amelyet az ébresztőóra megszakít, te pedig a szundi gombbal próbálsz meghosszabbítani, de utána már rendkívül csekély az esély, hogy visszatérj a REM fázisba.

Miért csinálod még mindig?

Nem ismerlek ugyan, de biztos vagyok benne, hogy nem ébresztőórával az ágyad mögött voltál csecsemő. Gondolj tehát az első alkalomra, amikor lenyomtad a szundi gombot.  Lehet, hogy jó dolog a meleg ágyikóban feküdni plusz 10 percet, talán jó érzés volt, hogy később gondolkozhattál az adott napi teendőiden. Ami biztos, hogy ebben az időszakban a szundi gomb lenyomása tudatos döntés volt. De ahogy teltek, múltak a napok egyszer csak szokássá vált. Lefogadom, hogy ma már fel sem tűnik, hogy milyen rutinszerűen csapod le egyből a szundi gombot.

A jó hír az, hogy sem a fogmosás, sem a szundi gomb nyomogatása nincs a génjeinkbe programozva, így meg lehet változtatni ezeket a szokásokat.

Amennyiben problémáid vannak a megfelelő alvás elérésével, olvasd el az alábbi cikkemet is, amely szintén hasznos tippeket tartalmaz. >>>

Hogyan tudsz lemondani a szundi gombról?

Már elárultam egy kulcsfontosságú dolgot : gyakorlással! A szundi gomb lenyomásának megszüntetése, nem jelent mást, mint átprogramozni magad, hogy nem nyomod le többé a szundi gombot, egészen addig, amíg ahhoz nem szoksz hozzá, hogy automatikusan felkelsz.

Nem könnyű, nagy akaraterőt igényel ugyanis, olyan műveletet igényel, amit nem akarsz megtenni. És ezt napról-napra meg kell tenned.

Van azonban egy kis bökkenő. Ha egy ideig sikerült elérned, hogy szundi gomb nélkül felkelsz, folyamatosan kezdheted elveszíteni a motivációd. A legfontosabb tehát, hogy folyamatosan fent tartsd a motivációt, nehogy vissza zuhanj a szundi gombhoz.

Hogyan érheted mindezt el? Nos, ha Nike-t kérdezzük, akkor azt a választ kapjuk, hogy "Csak csináld!". És ha ez számodra működik, akkor elképesztő vagy.

De sokszor a "Csak csináld!" nem működik. A "Csak csináld" nem ad elég akaraterőt ahhoz, hogy megtedd. Ebben az esetben tehát extra motivációra van szükséged.

Az a tény, hogy ezt a cikket olvasod, bizonyítja, hogy valahol benned már van egy kis motiváció, hogy kilépj a szundi nyomogatók sorából.

A motiváció eléréséhez választhatod azt, hogy ha sikerül, akkor megjutalmazod magadnak, ha pedig nem, akkor büntetést kapsz. Tényleg működik.

Nézzünk csak egy példát - Motiváció a további kellemetlenség elkerülésével (büntetés)

Az ébresztő órákat gyártó cégek szintén nem hagyják figyelmen kívül a szundi problémákat, ezért olyan elképesztő órákat hoztak létre, amelyek addig bosszantanak, amíg fel nem kelsz. A Clocky ennek kifejezetten csúnya példánya. Nézd csak :

Ezenkívül milyen technikákat alkalmazhatsz még?

  • Tedd az ébresztőórád egy zárt dobozba, a kulcsot pedig tedd le egy másik szobába.
  • Adj a párodnak egy bizonyos pénzösszeget, amit sajnálni fogsz ha nem kapsz vissza. Mond meg neki, hogy megtarthatja az összeget, ha te még egyszer lenyomod a szundi gombot.
  • Tiltsd le a szundi opciót a telefonodon.

Ez csak egy kis ízelítő volt, persze használhatod a saját technikádat is. A lényeg, hogy az észlelt kellemetlenség és kényelmetlenség magasabb legyen, mint ha nem kelnél fel.

Ugyanakkor azért nem kedvelem ezt a fajta (büntetéses) meditációt, mert így mindig egy negatív dologhoz társítod a felkelést. 

Szóval inkább motiváld magad jutalmazáson keresztül.

Itt a lényeg, hogy a felkelés nagyobb örömöt okozzon, mint az ágyban maradás és a szundi gomb.

  • Hallgasd meg a kedvenc zenéd!
  • Olvass a kedvenc könyvedből!
  • Élvezd a frissen lefőzött kávéd!

Ismét kreatív lehetsz, hiszen te tudod a legjobban, hogy mi okoz számodra örömöt és motivációt, hogy ki kelj az ágyból.

Hogyan kezd el legyőzni a szundi gombot?

Most, hogy úgy döntöttél, hogy motiváció segítségével, legyőzöd a szundi gombot, szeretnék bemutatni egy-két dolgot, ami plusz segítség lehet számodra.

Arról beszélek, hogy milyen körülmények között alszol, mennyire pihentető az alvásod, mennyire kellemesek az álmaid stb.stb. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű alvást kapsz, akkor sokkal könnyebb lesz felkelned, mindenféle feltétel nélkül.

  • Kerüld el a koffeint, nikotint, nehéz ételeket lefekvés előtt.
  • Határozz meg pontos időket a lefekvésre és a felkelésre.
  • Biztosítsd kellemes alvási körülményeket önmagad számára.
  • Használd a technológiát, hogy optimális időben kelj fel. Személy szerint a Sleep Cycle alarm clock alkalmazást javaslom.

Hajrá! Kezdj hát neki még ma! Hidd el, hogyha ragaszkodsz a fent leírtakhoz, akkor rövid időn belül elhagyod a szundi gomb nyomogatását!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása