Az önfejlesztés tényleg veled kezdődik?

2018. július 03. 07:30 - Life Advisor

sea-1284368_640.jpgAz emberi pszichológia az utóbbi évtizedekben nagyon sokat változott és rengeteg új perspektívából közelíthetjük meg. Ennek ellenére sokan tévesen hiszik, hogy az önfejlesztés kimerül abban, hogy könyveket olvasunk, majd elkezdjük változtatni az életünket. Az önfejlesztés azonban számos egyéb módon folytatható. Kezdve az önfejlesztő csoportoktól, a pozitív példákig. Annyi alternatíva létezik, ahány ember létezik a világon és mindannyiunknak van valami kiaknázatlan potenciálja, ami arra vár, hogy feltárják.

 

A jobbnak lenni valósága

Nem titok, hogy egyre többen népszerűsítik a " lény jobb, válj jobb emberré" fogalmát, amely manapság már kezd klisévé válni. Ezekben a mítoszokban az a közös, hogy úgy tartják, hogy akkor leszel "jobb" ha folyamatosan nagyobb és jobb teljesítményt érsz el, mint mások. Az ilyen tévhitek azonban jobban visszahúznak minket, mint bármi más.

A sok önjelölt önfejlesztő által kiadott és az emberek által megvásárolt könyvek, tudásanyagok ugyanis rövid időn belül kiégéshez vezetnek, hiszen semmi mást nem szajkóznak, mint hogy tegyél egyre többet, többet és többet, amíg nem leszel jobb mindenkinél.

A valóságban azonban az önfejlesztés nem kér tőled ilyet. Annak érdekében, hogy ez a gondolkodás ne károsítsa az életed, meg kell értened a valódi értelmét.

Bár nagyrészt igaz, hogy minden változás, legyen bármilyen kicsi is, belőled kell, hogy jöjjön, nem szabad, hogy ezt úgy fogd fel, hogy mindez elszeparáljon a világ többi részétől. Ez egy széles körben elterjedt tévhit, amely sajnos nyilvánvalóan a legtöbb esetben a katasztrófa fix receptje. Miért?

Az állandó rivalizálás csak bajt okoz. Ezért ahelyett, hogy másokkal versenyeznél és folyamatosan másokhoz hasonlítanád önmagad, meg kell próbálnod tanulni tőlük. Más emberek tehát, akik hasonló helyzetben vannak, mint te, ne ellenségek, inkább szövetségesek legyenek. Ezt könnyű elfelejteni, ha kihívással szembesülsz, így írd fel magadnak.

 

Önfejlesztés és mentális betegség

Bár bárki képes profitálni a pozitív fejlődés eredményeiből, nem titok, hogy a mentális betegségben szenvedők azok, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Függetlenül attól, hogy szorongással, depresszióval, vagy akár a skizofrénia tüneteivel küzdesz, az ezek feletti kontroll érzése nagyszerű lehetőség és érzés lehet számodra.

Emiatt az önfejlesztés valóban előnyös azok számára, akik megpróbálnak megbirkózni a zavarukkal, különösen akkor, ha a fenti "zavarok" az elme ügyeire is hatással vannak. Az első lépés a probléma azonosítása. Mi az, ami a negatív magatartásod és a gondolataid között mozog?

Miután ezt felfedezted, sokkal könnyebb változtatnod.

Bár az orvosi erőforrások ezen a területen még elég szűkösek, már léteznek olyan lehetőségek, amelyeket kipróbálhatsz. Mindazonáltal ennek nem kell veled kezdődnie, nem kell egyedül végig csinálnod.

Természetesen fontos a személyes összpontosítás, vannak olyan külső tényezők, amelyek segíthetnek neked jelentős fejlődés elérésében. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy az önsegítő csoportokhoz való csatlakozás fontos motiváció lehet mindenkinek.

Az orvosi kezelés mellett igénybe vett önsegítő csoportok eredményesnek bizonyulnak és megrövidíthetik az orvosi kezelés időtartalmát. Ez pedig azt mutatja, hogy az önfejlesztés külsőleg motiválhat téged és a motivációt megadhatja a családod, barátod, a partnered, vagy pedig egy önsegítő csoport is.

 

Hogyan javíts az életeden?

Eddig megállapítottuk, hogy mennyire fontos az életed irányítása, ha mentális betegséggel küzdesz, de egyébként is. Számos módja van annak, hogy az önfejlesztés megváltoztassa az életed és közelebb vigyen a sikerhez.

Íme a 3 legfontosabb előnye az önfejlesztésre való törekvésnek:

1. Az önbecsülés növekedése!

Amikor elhatározod, hogy hiszel magadban és a céljaidban, csodálatos dolgok történhetnek. Az egyik, hogy az önbecsülésed növekedni fog. A motiváció pedig akármi lehet: egy könyv, egy kolléga vagy a kedvenc tv műsorod.

2. Stabilitás és siker!

Sikerre hangolni magunkat a felkeléstől a lefekvésig nagyon nehéz lehet, főleg, ha alacsony ambícióval rendelkezel. Ahhoz, hogy megkezdjük az önfejlesztést el kell fogadnunk, hogy az önfejlesztésnek ereje van és sok dolog vezethet hozzá.

3. Új lehetőségek!

Ha toxikus hurokba ragadtál, a pozitív dolgok hajlamosak elkerülni téged éppen a gondolkodásod miatt. De, amikor megnyílsz a változás előtt és beengeded a pozitív dolgokat, a lehetőségek is kitárulnak előtted. Ha pedig ez megtörténik, akkor ne félj tőlük. Kezdetben félelmetes, hosszú távon azonban megéri.

Bátornak lenni, az egyik legfőbb tulajdonság, amellyel a sikeres emberek rendelkeznek.

Az önfejlesztés magabiztossá, stabillá, sikeresebbé tesz téged és új lehetőséget nyit meg számodra. Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen meg kell találnod a megfelelő motivációt, hogy visszanyerd az életed irányítását. És bár biztosan nem lesz könnyű, a végeredmény megéri.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása