Te a jelenben élsz? Ezt a 3 dolgot kell hozzá megtenned.

2018. június 29. 07:30 - Life Advisor

meditation-3480815_640.jpgNe csak arra gondolj, hogy hogyan töltöd az idődet, hanem arra is, hogy holt töltöd. Három különböző időzóna létezik számunkra, a múlt, a jelen és a jövő. Nagyon fontos, hogy minél több időt töltsünk a jelenben. Talán az elmúlt napok összevisszasága és a bennem rejlő lebegés sarkallott arra, hogy megírjam ezt a posztot, hiszen összességében nekem is az segített, hogy visszatértem a jelenbe, a valóságba és az életembe.

Érezted már úgy, hogy csak egymás után jönnek a napok, te pedig úgy vagy résztvevője a saját életednek és a mindennapoknak, mintha csak lebegnél vagy mintha csak sodródnál az árral? Na ilyenkor veheted magadon észre, hogy nem jó helyen vagy. A gondolataid és ezáltal az életed is vagy a jövőben vagy ami sokkal inkább jellemző, a múltban rekedt.

Amikor a múltra fókuszálunk és összpontosítunk olyan gondolatok jutnak eszünkbe mint :

  • Meg kellett volna tennem....
  • Nem kellett volna megtennem....
  • Mi lett volna ha....
  • Ha ez soha nem történt volna meg.... stb.

Amikor pedig ebben az állapotban ragadunk azoknak adunk hangsúlyt, amiket nem kellett volna, máshogy kellett volna, nem is akartunk igazán. Más szóval sajnáljuk múltbéli cselekedeteinket és szeretnénk ha újra lehetőségünk lenne megtenni azt,amit régen,de most másképp.

A múltunkat nem lehet megváltoztatni! A múltra koncentrálva tehát olyan negatív kimenetelekre fektetjük a hangsúlyt, amelyet meg akarunk változtatni, de nincs hatáskörünk arra, hogy ezt megtegyük. Mi marad nekünk ebből az egészből? Mentális rosszul lét.

A tegnap történelem. A holnap rejtély. A mai nap: ajándék.

A jövőben sem jó élni?

Amikor a jövőre gondolunk az alábbiak törnek felszínre :

  • Mi van, ha ez vagy az megtörténik?
  • Mi van, ha nem történik meg?
  • Mi van, ha nem lesz rá elég pénzem?  stb.

Ez pedig semmi mást nem hoz az életünkbe, mint aggodalmat. Ismét rossz helyen vagy.

Nem is olyan régen, egy érdekes tanulmányt olvastam, amelyet neves pszichológusok készítettek és meglepő dolgot találtak. Kiderült, hogy az ember aggodalmainak 92%-a soha nem történt meg. A maradék 8% elkerülhetetlen így aztán tényleg nincs miért aggódni. Más szóval, az aggodalmak túlnyomó többsége haszontalan, mert soha nem valósul meg.

Gondold át, hogy mennyi időt töltesz a múltra vagy épp a jövőre gondolva. Azaz, mennyi időt töltesz a megbánás vagy épp az aggodalom gondolataival?
A múltban és a jövőben való gondolkodás tehát mindenképpen rossz irányba visz. Az egyetlen pozitív választás : a jelenben élni.

Most pedig térjünk rá, hogy mindezt, hogyan tudod kivitelezni?

1. A nap első 15 perce kiemelkedően fontos!

Az ébredés utáni 15 percben nagyon fontos, hogy megalapozzunk a napunkat. Ilyenkor ugyanis a tudatos és a tudatalatti elme is aktív állapotban van. Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy megfigyeld milyen gondolatok forognak a fejedben, amelyek lehetnek negatívan és pozitívak is. A lényeg a megfigyelés, nem pedig a megszüntetés. A megfigyeléssel ugyanis a jelenben vagy.

2. Keresd meg a fix pontokat!

A nap folyamán a mindannyiunkat érintő nyomás ellenére fix pontokat kell találnunk, amelyek segítenek minket a jelenre összpontosítani. Melyek lehetnek ezek? Ha munkába tartasz, akkor mielőtt kiszállsz a kocsiból, ha épp az asztalodnál ülsz, mielőtt felkelsz, vagy miután leülsz stb.

Valójában egy perc alatt megfigyelheted, hogyan érzed magad és milyen gondolatok mennek a fejedben. A cél itt is a megfigyelés és nem a megváltoztatás.

A tegnap elmúlt, a holnap még nem jött el; csak ma tudok szeretni. Kezdjük el!

3. Figyelj a lefekvés előtt is!

A nap végén, amikor már az ágyban vagy, de mielőtt még a tudatalattid átveszi a hatalmat, figyeld meg a gondolataidat és hogy milyen érzések kavarognak benned. Csak figyelj! Ne próbálj meg megváltoztatni semmit! Az észlelés tartja szilárdan a jelent.

Ez a három egyszerű módszer segít a jelenre való összpontosításban. Nem azt mondom, hogy ne tanuljunk a hibáinkból és a múltunkból és azt sem, hogy ne tervezzük a jövőt. Egyszerűen arról van szó, hogy ne ragadjunk be egyikben sem, fókuszáljunk a jelenre. Próbáld ki bármelyik (vagy mindhárom) módszert beépíteni az életedbe és figyeld meg, hogyan változik az életed egy hónapon belül.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása