7 szokás,ami tényleg jó hatással van az agyadra a tudomány szerint!

2018. április 01. 08:30 - Life Advisor

brain-78440_640.jpgAz agy messze a legértékesebb szervünk. Természetesen a többi szervünk is fontos, de az agyhoz képest más értelemben számítanak. Mivel az agyunk keményen dolgozik éjjel-nappal, sőt még alvás közben is, így rendkívül fontos, hogy megfelelő támogatást kapjon, hogy a megfelelő működés fennmaradjon. Attól tartok azonban, hogy sokak fejébe téveszmék vannak azzal kapcsolatban, hogy mi is tesz valójában jót az agyunknak. Az omega 3 zsírsavak, a zöld smoothiek, az "agyvitaminok" ugyanis nem hinném,hogy mindent megtennének az agy egészségének érdekében. Nézzük meg inkább azokat a tudományosan is bizonyított szokásokat, amelyek azonban valóban hasznosak.

 1. Testmozgás
  A fizikai aktivitás egyértelműen hozzájárul az agyunk egészségének fenntartásához. Kutatások kimutatták,hogy azok az emberek, akik rendszeresen végeznek testmozgást sokkal nagyobb agyi térfogattal, jobb gondolkodás és memória készséggel rendelkeznek, sőt többségük esetében a demencia kialakulásának kockázata is csökken.

 2. Ételek és fűszerek
  Az agyunk rengeteg energiát használ, többek között glükózt. Ez természetesen indokolt is, hiszen a test irányítása, a gondolkodás, a memória, az emlékezet stb. mind óriási munka. Ezenkívül kutatások bizonyították,hogy az áfonya és a kakaó különösen jó hatással van az agyunkra, ugyanúgy, mint például a fűszerek közül a kurkuma és a curry, feltehetően antioxidáns tartalmuk és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.

 3. Vitaminok
  Bár kevés bizonyíték van arra,hogy a multivitaminok jó hatással lennének az agyunkra, tény,hogy bizonyos fajta vitaminok nélkülözhetetlenek. A legfontosabb a B12 vitamin, amelynek komoly hiánya akár memóriavesztéshez is vezethet. Ezenkívül a D vitamin és a vas megfelelő mennyisége is elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez.

 4. Kávé
  Vicces igaz? Sokan már eddig is tudták,hogy ahhoz,hogy elinduljon a napjuk és bármit is kezdjenek magukkal szükség van a kávéra. Valóban segít a kávé a jobb agyműködésben, az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatának kialakulásában és a depresszió csökkentésében is.

 5. Meditáció
  A meditáció olyan szintű pozitív hatást gyakorol az agy megfelelő működésére, mint egy frissítő zuhany. Felfrissíti az elmét és segít lehetőséget adni arra,hogy az agy felfrissüljön és feltöltődjön.

 6. Tanulás / Mentális tevékenységek
  Tanulás és mentális tevékenységek végzése közben megnő az agy kognitív aktivitása, amely jó hatással van egész életünkre. Így tehát a sudoku, a folyamatos új dolgok elsajátítása és például a keresztrejtvény fejtés is segít.

 7. Alvás
  Ahogy említettem is, az agyunk éjjel-nappal dolgozik, így rendkívül fontos,hogy megfelelően kitudja pihenni magát. Valójában, amikor mi pihenünk,az agyunk akkor is dolgozik. Minél több alváshiányt halmozol fel az életedben, annál nehezebben tud dolgozni az agyad. Kutatások alapján napi 7 óra alvás a megfelelő.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a Facebookon! >>>

komment
süti beállítások módosítása