A boldogság rejtett költségei

2018. január 27. 07:45 - Life Advisor

girl-2696947_640.jpgAki járt már közgazdaságtan előadáson biztosan találkozott azzal a mondattal, hogy ingyen ebéd nem létezik. Ez azt jelenti, hogy mindennek ára van még akkor is, ha ezt rögtön nem látjuk.
A mai boldogságot hajszoló világban azonban pont az ellenkezőjét tartják az emberek. A boldogságnak nincsenek költségei,csak előnyei amelyeket élvezni kell. A boldogságot, a jutalmakat, az ajándékot kockázat és nyereség nélkül akarjuk. Irónikus, hiszen semmit sem szeretnénk ezért feláldozni, semmiről sem szeretnénk lemondani. A boldogság sincs tehát ingyen, nézzük meg a boldogság 5 rejtett költségét.

1.  El kell fogadnod hogy nem minden tökéletes és hibátlan.

Sokan úgy gondolják, hogy ha már van házuk, feleségük/férjük ,autónk és 2 gyerekünk, akkor minden tökéletes. Mintha lenne egy listánk, amin folyamatosan kipipáljuk azokat a pontokat (például a fent említettek) amelyeket halálunkig el kell érnünk.

Az élet azonban nem így működik. A problémák nem tűnnek el. A mai nap tökéletessége, holnap akár szarban úszás is lehet. Viszont ha elfogadjuk, hogy az életben a dolgok változnak és nem a tökéletességet hajszoljuk, akkor közelebb kerülünk a boldogsághoz.

  1. Vállalnunk kell a felelősséget a hibáinkért és a problémákért!

A világot könnyű hibáztatni. Egyszerűbb azt állítani,hogy a világban mi vagyunk a szenvedő alanyok. Minden probléma amit kapunk pedig csak elnyom és megöl minket. Az egész egy hatalmas igazságtalanság. Ha nem vállalod a felelősséget a problémáidért, akkor előbb-utóbb elhiszed, hogy nem is te tehetsz róluk.

Tényleg a forgalom miatt késtél? Vagy előbb eltudtál volna indulni?
Az exed valóban egy seggfej? Vagy neked voltak eszméletlen nagy igényeid?
Tényleg a felettesed viselkedése miatt hagytad ott a céged? Vagy te is link voltál?

Az igazság általában is-is –bár tény hogy az adott helyzettől is függ. A lényeg azonban az, hogy te csak és kizárólag a saját problémáidat tudod orvosolni.

Persze történnek szar dolgok az életben. Nyilván nem a te hibád, ha egy részeg autós keresztül megy rajtad és amputálni kell a lábad. De az már igenis a te felelősséged, hogy fizikailag és mentálisan feldolgozd ami történt és vissza gyere az életbe. Szóval gyere vissza!

Ha mindig másokat hibáztatsz a problémáidért, rövid távon megkönnyebbülhetsz, azonban ez nem árul el mást, mint, hogy elvesztetted az irányítást a sorsod felett. A depresszió pedig valahol itt (is) kezdődik.

  1. Érezned kell, hogy félsz, de meg kell tenned!

A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félsz. A bátorság ugyanúgy érzi a félelmet, a kételyt, a bizonytalanságot, azonban mégis úgy dönt, hogy megcsinálja, mert ez a fontos és csak ez számít. Nem azt kell nézned, hogy mit csináltál és mi történt veled, hanem azt, hogy miért tesszük amit tenni akarunk és miért akarjuk azt megtenni.

  1. Erősebb motivációt kell találnod a céljaid megvalósításához!

Jobban mondva, meg kell tudnod indokolni, hogy mi motivál téged ott legbelül. Ez csak valami felületes motiváció, vagy tényleg a szíved,lelked legmélyéről jön.

Ha például a pénzben a pénz motivál, ez meglehetősen felületes hozzáállás. Ha viszont a pénzzel kapcsolatban az motivál, hogy jobb életet biztosíts a családodnak, akkor ez egy sokkal szilárdabb alapot jelent az elfoglaltságoddal kapcsolatban.


Hogyan tudjuk megtalálni a mélyebb motivációt? Nos ez tényleg nem könnyű.
A jelenleg készülőben lévő könyvemben is előkerült ez a téma, íme egy rövid részlet belőle : A mélyebb motiváció megtalálásának van valami köze a növekedéshez és a közreműködéshez. A növekedés azt jelenti,hogy megtalálod a módját, hogy jobb emberré válj. A közreműködés azt jelenti,hogy megtaláljuk a módját, hogy más embereket jobbá tegyünk. Keress olyan célokat,amelyben mindkettőt beletudod tenni.


Nincs baj sem a szexel, sem a pénzzel. De a szexet,valami mélyebb kell,hogy motiválja, mint a szex, a pénzt inkább az értéke kell,hogy motiválja, nemcsak egyszerűen a pénz.

 

  1. Készen kell állnod arra,hogy elbukhatsz és utálni fognak!

Az emberiség a maga sokféleségével tényleg csodálatos. Mindig lesznek olyan emberek, akik akadályozni fognak, akik próbálnak lebeszélni a változásról. Lesznek veszekedések és viták azért mert nem egyezik meg az értékrendetek. Ezeket az embereket nem fogod szeretni.
Tudod ők azok, akik a hátad mögött kibeszélnek,névtelenül ócsárolnak a neten és mindenfélét elmondanak az anyádról is. Ők azok az emberek, akik azt szeretnék látni,hogy neked nem sikerül és elbuksz. Nem azért mert rossz emberek,hanem azért mert az értékeik különböznek a tiédtől. Na jó néhányan tényleg kibaszott szörnyű emberek!

Kudarc nélkül azonban nincs előrelépés, fejlődés nélkül nincs boldogság. Az életben nem az a fontos,hogy ne bukjunk el, hanem, hogy minden bukásból képesek legyünk felállni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása