Miért utálják az emberek az embereket?

2024. június 27. 07:30 - Life Advisor

emberek_utalnak.pngMondtad már valakinek, hogy "utállak"? Mi a helyzet az "utálom" szó használatával kötetlen beszélgetésekben, például "utálom a brokkolit?". Mit érzel valójában, amikor azt mondod, hogy utálsz valamit vagy valakit? A magyar etimológiai szótár szerint az "utálat" szó erős elutasítást; nagyon mély ellenszenv érzését, a kedvelés és csodálat teljes hiányát jelenti. A világ minden táján a kutatók olyan tudományágakból származó utálatot tanulmányoznak, mint az oktatás, a történelem, a jog, a pszichológia, a szociológia és még sok más.

Ha például ijesztő tapasztalataid voltak a zivatarokkal, azt mondhatod, hogy utálod a viharokat. Lehet, hogy nagyon mérges lettél valamire, ami egy bizonyos helyen történt, ezért most azt mondod, hogy utálsz oda járni. Lehet, hogy valaki mondott neked valami bántót, ezért azt mondod, hogy utálod azt a személyt.

Az utálat érzelmi reakcióként való megértése segíthet felismerni az érzéseid valamivel vagy valakivel kapcsolatban és kíváncsivá tehet arra, hogy honnan származnak ezek az érzések. Ez a tudatosság időt ad arra, hogy több információt gyűjts és beleképzeld magad a másik személy helyzetébe.

Tehát, mi az utálat és miért utálják az emberek az embereket? Sok válasz létezik ezekre a kérdésekre.

Mi nem utálat?

Néha az emberek azt gondolják, hogy egy bizonyos módon kell érezniük vagy hinniük egy másik személyről vagy embercsoportól amiatt, amit hallanak vagy látnak maguk körül. Például az emberek azt mondhatják, hogy utálnak egy másik személyt vagy embercsoportot, amikor valójában azt értik alatta, hogy nem értenek egyet velük, nem értik meg őket, vagy nem tetszik nekik, ahogy viselkednek, vagy nem hisznek azokban a dolgokban, amelyekben ők.

Könnyű másokat hibáztatni olyan dolgokért, amelyekben nem hiszel, vagy olyan tapasztalatokért, amelyeket nem szeretsz. Gondolj olyan alkalmakra, amikor azt hallottad valakitől az iskolában, hogy utálja az osztálytársát vagy a tanárát. Lehet, hogy dühösek, megbántottak vagy összezavarodtak valami miatt, de az utálat szót használták arra, hogy megmagyarázzák vagy megnevezzék, mit éreznek.

Ha nem értesz meg valakit, az idegessé tehet, sőt félhetsz. Ahelyett, hogy kíváncsiak lennének egymás egyedi tapasztalataira, az emberek megítélhetnek másokat azért, mert mások. Lehet, hogy más a bőrszínük, más vallást gyakorolnak, más országból származnak, idősebbek vagy fiatalabbak, vagy kerekesszéket használnak.

Amikor az emberek úgy ítélik meg az embereket, mint akik kevésbé fontosak, vagy kevésbé emberiek, mint saját maguk, az az utálat egy formája.

Mi az utálat?

Az utálat a törvény által meghatározott sajátos jellemzőkkel rendelkező emberekkel vagy csoportokkal szembeni elfogultság. Ezek a jellemzők magukban foglalhatják az ember faját, vallását, nemét, szexuális irányultságát, fogyatékosságát és nemzeti származását.

Érdemes úgy gondolni az utálatra, mint egy piramis. A piramis alján az utálat olyan érzés, amely a másokkal szembeni elfogult attitűdökből nő, mint például a sztereotípiák, hogy bizonyos embercsoportok lusták vagy buták.

Néha ezek az elfogult attitűdök és érzések alapot biztosítanak az emberek számra, hogy eljátsszák előítéleteiket, például zaklatás, kirekesztés vagy sértések révén. 

A piramis csúcsa közelében néhány ember erőszakot vagy gyűlölet-bűncselekményeket követ el, mert azt hiszi, hogy a saját életmódja jobb, mint másoké. Fenyegethetnek vagy fizikailag károsíthatnak másokat, vagy elpusztíthatják a tulajdont. A piramis legtetején a népirtás áll, egy bizonyos csoport elpusztításának szándéka. 

Az utálat a piramis középső és magasabb szintjein azért történik, mert senki sem tett lépéseket annak érdekében, hogy elbátortalanítsa az elfogult érzéseket, attitűdöket és cselekedeteket a piramis alacsonyabb szintjein. 

Fellépés az utálat ellen

Nem csak egyes emberek utálhatnak, hanem vannak olyan gyűlöletcsoportok is, mint a Ku Klux Klan, amelyek olyan embereket támadnak meg, akik nem fehérek, heterók vagy keresztények. Ha csendben maradunk, amikor utálattal találkozunk, ez az utálat növekedhet és nagyobb kárt okozhat. 

Számos módja van annak, hogy segíts megállítani az utálatot a mindennapi életben.

Figyelj arra, amit körülötted mondanak. Ha azok az emberek, akikkel sok időt töltesz, gyűlölködő dolgokat mondanak más csoportokról, fontold meg, hogy felszólalsz vagy megváltoztatod, hogy kivel találkozol és töltesz időt. Állj ki az embertársaidért, ha valakit bántanak, értesítsd a rendőrséget. 

Kezdd el észrevenni, amikor gyűlölködő szavakat vagy viselkedéseket engedsz a gondolataidba és a tetteidbe. Ismerd meg, hogyan néz ki és hangzik a gyűlölet magadban és másokban, beleértve azt is, amit online látsz.

Légy nyitott arra, hogy találkozz másokkal, akiknek más tapasztalataik vannak, mint neked és adj nekik esélyt arra, hogy tudassák veled, kik ők valójában. Légy bátor és nézz szembe a félelmeiddel! Légy kíváncsi és kedves!

Lehet, hogy rájössz, hogy könnyebb szeretni másokat, mint utálni őket. Mások látni fogják, hogyan viselkedsz és követni fogják a példádat!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása