Miért vagy frusztrált a kapcsolatodban?

2024. március 07. 07:30 - Life Advisor

frusztralt_kapcsolat.pngAz a személy, akibe beleszeretsz, egy illúzió, amit valamilyen szinten kiagyaltál! Igen, ez csak úgy mondom. Ezt jelenti az a kijelentés, hogy rózsaszín szemüveget viselünk a kapcsolat elején. A limerencia állapotából indulunk ki, majd átlépünk a valóságba, és ha szerencsénk van, innen tanulunk meg szeretni. Azonban a felismerés napjáig gyakran elvárásokkal, reményekkel, vágyakkal és hamis nézetekkel adunk hangot partnerünknek és magának a kapcsolatnak. Ebből az illuzórikus állapotból kezdjük megtanulni, hogyan kell cselekednünk ahhoz, hogy elérjük azt a reakciós és eredményeket, amelyekre vágyunk, hogy szeretve és biztonságban érezzük magunkat.

És ez az, amit teszünk, belekerülünk a karakterbe és megtesszük a részünket. Partnerünk ugyanezt teszi. 

Tehát azon kapjuk magunkat, hogy egy olyan személyiségből kapcsolódunk, amely nem hitelesen az, akik vagyunk és az idő múlásával színészi botlásunk itt-ott előtűnik, az igazság pedig szintén színre lép. Ráadásul az idő múlásával partnereink olyan kihívásokkal szembesülhetnek az életben, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy megadják nekünk a kívánt eredményeket, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy biztonságban és szeretve érezzük magunkat és nem felelnek meg a velük vagy a kapcsolattal szemben támasztott elvárásoknak.

Gyakran félelmet és frusztrációt érzünk amiatt, hogy a kapcsolat vagy éppen a párunk nem olyan irányba halad, fejlődik, viselkedik, ahogy azt szeretnénk. Szembe találjuk magunkat a valósággal, hogy nulla kontrollunk van a párunk felett és ez egy kicsit sem tetszik nekünk.

Tehát harcolunk.

Vitatkozunk, játsszuk a vádaskodás vagy a bűntudat játékát. De miért? Nézzük meg egy kicsit másképp és mélyen.

Gondoljunk csak a kapcsolatok bonyolult táncára, ahol két lélek találkozik a szeretet, a bizalom és a kölcsönös megértés finom összjátékában. Ennek az egységnek a középpontjában egy alapvető hit áll - egy olyan hit, amely annyira beleivódott kollektív tudatunkba, hogy gyakran nem kérdőjelezzük meg az érvényességét - az a hit, hogy képesek vagyunk irányítani partnereinket.

Attól a pillanattól kezdve, hogy romantikus utazásra indulunk, finomnak megtanítanak minket arra, hogy higgyünk abban, hogy hatalmunkban áll vágyaink szerint alakítani és formálni partnerünket. Tudatosan vagy tudat alatt elvárásokkal lépünk kapcsolatba azzal kapcsolatban, hogy partnerünknek hogyan kell viselkednie, gondolkodnia és éreznie. Hisszük, hogy befolyás gyakorlásával vagy bizonyos stratégiák alkalmazásával kapcsolataink irányát a kívánt irányba terelhetjük.

De mi van akkor, ha ez a hit nem más, mint illúzió - egy megnyugtató álarc, amely elfedi az emberi kapcsolatok valódi természetét?

Az igazság az, hogy bármennyire is kívánjuk másképp, nem tudjuk irányítani a másik személyt. Minden egyén egyedi, autonóm lény, saját gondolattal, érzéssel és vággyal. Ha megpróbáljuk ráerőltetni az akaratunkat a partnerünkre, az csak neheztelést, frusztrációt és végső soron távolságot szül a kapcsolatban.

Az irányítás csábítása azonban tagadhatatlan. Egy bizonytalansággal és káosszal teli világban a környezetünk feletti ellenőrzés gyakorlásának gondolata biztonságérzetet és stabilitást kínál. Ragaszkodunk az irányítás illúziójához a kapcsolatainkban, mint a szerelem és az intimitás kiszámíthatatlan vizein való navigálás eszközéhez.

De mi lenne, ha ahelyett, hogy megpróbálnánk irányítani a partnerünket, úgy döntenénk, hogy teljesen elfogadjuk őt, minden hibájával, furcsaságával és tökéletlenségével együtt? Mi lenne, ha lemondanánk az irányítás szükségességéről és ehelyett az elfogadás, a megértés és a feltétel nélküli szeretet elősegítésére összpontosítanánk? 

Ha így teszünk, megnyitjuk magunkat a szabadság és a felszabadulás mély érzése előtt. Megszabadítjuk magunkat attól a tehertől, hogy megpróbáljuk partnerünket olyanná formálni, ami nem ő maga, és ehelyett olyannak fogadjuk el, amilyenek valójában. Felismerjük, hogy az igazi szeretet nem abban rejlik, hogy meg akarunk változtatni egy másik embert, hanem abban, hogy teljes szívvel elfogadjuk, pontosan olyannak, amilyen.

Sok ember azt mondja, hogy ők nem lennének ilyenek egy kapcsolatban. Vagy, hogy ez a fajta dinamika csak a sikertelen kapcsolatokban fordulhat elő. Vagy, hogy ha bármikor ezt éreznék, azonnal megállnának és nem kezdenének semmilyen kapcsolatot.

Ez valamilyen szinten mind opció.

Nem hiszed el, hogy ez megtörtént a kapcsolataidban, mert vak voltál erre a tényre és talán az eseményre, az önmagad iránti felelősségedre és a kapcsolat dinamikájára és ez a töprengés gyengéd pontot jelent számodra, ezért azt mondod, hogy soha nem történt ilyen még veled.

Azt hiszed, hogy ez csak sikertelen kapcsolatokban van jelen, mert ha mást mondasz, akkor lehet, hogy el kell ismerned, hogy ez megtörténik a mostani kapcsolatodban és ez bizony pokolian kellemetlen. Végül is mindent csak kitaláltál!

És akkor az a hiedelem, hogy az embereknek egyszerűen nem szabad kapcsolatba lépniük, amíg eléggé "meg nem gyógyultak" vagy "eléggé felnőttek" vagy "eléggé felelősségteljesek" - nos ez csak butaság, mert teljesen irreális. Az emberek soha nem lesznek teljesek ezek közül a dolgok közül a haláluk napjáig, és bárki, aki azt hiszi, hogy ezek mind ilyen dolgok, valószínűleg leginkább némi önismeretre van szüksége.

Ráadásul rengeteget tanulunk a kapcsolatokból. Az intim kapcsolat olyan dolgokat hoz felszínre, amelyekhez egyedül soha nem tudnánk hozzáférni. Olyan kihívások elé állít minket, amelyek soha nem jelentenének kihívást és ezek a kihívások növekedési lehetőségeket teremtenek.

Az a személy, aki valóban egészséges, előremutató kapcsolatot szeretne a partnerével, amely növekedésre és gyógyulásra összpontosít, amely szereteten, hitelességen és integritáson alapul, meghallja ezeket a szavakat és azt mondja : "Igen, hibás vagyok abban, hogy irányítani akarom a páromat. De hajlandó vagyok felelősséget vállalni a tetteimért és dolgozni önmagamon, kettőnkért."

Visszatérve a mai poszthoz.

Tehát kérdőjelezzük meg azt a hitet, hogy irányíthatjuk a partnerünket és ehelyett fogadjuk el a valódi kapcsolat szépségét - azt a fajta kapcsolatot, amely az elfogadás, a megértés és a megingathatatlan szeretet termékeny talajában virágzik. Mert amikor elengedjük az irányítás illúzióját, megnyílunk a szeretet mélyebb, hitelesebb megtapasztalása előtt, amely túllép saját elvárásaink és vágyaink korlátain.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása