7 végzetes hiba,amit el kell kerülni egy komoly kapcsolatban

2024. február 27. 07:30 - Life Advisor

vegzetes_kapcsolati_hibak.pngA komoly kapcsolatok megtalálása kihívást jelenthet. Miért? Én sem tudom biztosan. Lehet, hogy az online társkereső alkalmazások által biztosított párkeresés egyszerűsége miatt. Lehet, hogy a média az oka, amiben azt látjuk, hogy menő, ha nem vagyunk elköteleződve. Vagy lehet, hogy messze vannak tőlünk a számunkra megfelelő partnerek? Tényleg nem tudom, azt viszont igen, hogy vannak hibák, amelyeket elkerülhetsz a komoly kapcsolatodban, ha szilárd alapot akarsz építeni a tartós boldogsághoz.

1. Félsz önmagad lenni

Önmagadnak lenni egy olyan világban, amely folyamatosan megpróbál valaki mássá tenni, a legnagyobb eredmény.

Az egyik legsúlyosabb hiba, amit egy komoly kapcsolatban elkövethetünk, ha nem fogadjuk el valódi énünket.

Túl gyakran engedünk a nyomásnak, hogy olyasvalakivé formáljuk magunkat, akikről úgy gondoljuk, hogy a partnerünk azt akarja, hogy legyünk, feláldozva valódi identitásunkat a folyamat során. 

Ez a látszat azonban fenntarthatatlan és végső soron káros a kapcsolat hosszú távú sikerére. 

A hitelesség képezi a valódi kapcsolat alapját és valódi énünk elnyomása csak neheztelést és kiábrándultságot szül.

Fejleszd az önismereted és a magabiztosságod! Ünnepeled meg egyedi furcsaságaidat és különcségeidet, tudva, hogy az igazi szerelem átöleli mindazt, aki vagy. 

2. Piedesztálra emeled a párod

Míg a csodálat és az imádat a romantikus kapcsolatok természetes aspektusai, partnered elérhetetlen piedesztálra helyezése előkészíti a csalódás és az egyensúlyhiány színpadát. 

Amikor idealizáljuk partnerünket, figyelmen kívül hagyjuk emberségüket, hibáikat és tökéletlenségeiket, irreális elvárásokat támasztva, amelyeknek senki sem tud megfelelni.

Sőt, ez a piedesztalizáció hatalmi egyensúlyhiányhoz vezethet a kapcsolaton belül, ahol az egyik partner indokolatlan befolyással és hatalommal rendelkezik a másik felett.

Tekints a párodra egyenrangú félként és társként a saját utadon, saját erősségeivel, gyengeségeivel és összetettségével. Fogadd el az emberségét, ünnepeld a sikereit, miközben elismered a hiányosságait is. 

3. Megpróbálod megváltoztatni a párod

Ha úgy gondolod, hogy a változás nem kis teljesítmény, gondolj a legutóbbi alkalomra, amikor megpróbáltad megváltoztatni önmagad. Ez lehet egy edzésterv vagy diétás cél stb.

Vagy csak nézd meg azokat az ambiciózus célokat, amelyeket az év elején írtál. Nehéz megváltozni ugye? Akkor miért tennéd rá a partneredre ezt a terhet?

Érdemes arra ösztönözni a partnereinket, hogy változtatni akarjanak, azáltal, hogy utánozzuk azt a változást, amelyet remélünk tőlük. Az igaz szeretet elfogadja és ünnepli a partnerünket olyannak, amilyen, anélkül, hogy akaratunkat rá akarnánk erőltetni.

A kapcsolatok egyik leggyakoribb buktatója az a tévhit, hogy megváltoztathatjuk partnerünket, hogy megfeleljen az idealizált képünknek arról, hogy kinek kellene lennie.

Ahelyett, hogy a partnered megváltoztatására összpontosítanál, figyelj az elfogadás, az együttérzés és a kompromisszum ápolására a kapcsolatotokon belül. 

4. Feltételezéseket gyártassz arról, hogy mit akar vagy mire van szüksége

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy beleesnek abba a csapdába, hogy azt feltételezik, tudják, mit akar vagy mire van szüksége a partnerüknek, anélkül, hogy ténylegesen megkérdeznék őket.

Ezek a feltételezések félreértésekhez, frusztrációhoz és nehezteléshez vezethetnek, mivel saját vágyainkat és elvárásainkat vetítjük ki partnerünkre, ahelyett, hogy megpróbálnánk megérteni perspektívájukat.

A hatékony kommunikáció minden egészséges kapcsolat éltető eleme. Szánj időt arra, hogy aktívan meghallgasd párod gondolatait, érzéseit és aggodalmait és ítélkezés vagy kritika nélkül érvényesítsd tapasztalataidat. Tegyél fel tisztázó kérdéseket, igyekezz megérteni a nézőpontját és világosan, együttérzéssel fejezd ki saját szükségleteid és határaid.

5. Irányítani akarod őt vagy az életét

Az irányításnak és a manipulációnak nincs helye egy egészséges kapcsolatban. 

Az emberek engednek a kísértésnek, hogy irányítsák partnerüket, akár érzelmi manipulációval, kényszerrel vagy nyílt uralommal. Ez a viselkedés csökkenti a bizalmat és az intimitást és elfojtja a személyes növekedést és autonómiát a kapcsolaton belül.

Ehelyett ismerjétek el és ünnepeljétek egymás függetlenségét, egyéniségét és szabadságát, hogy olyan döntéseket hozzatok, amelyek összhangban vannak saját értékeitekkel és törekvéseitekkel. Az egyenlőségen alapuló partnerség ápolása azt jelenti, hogy mindkét partner felhatalmazva érzi magát szenvedélyei, érdekei és céljai megvalósítására, anélkül, hogy félne az ítélettől vagy a megtorlástól.

6. Elfelejted a saját barátaidat és a családodat

Bár természetes, hogy a kapcsolatok az életünk középpontjába kerülnek, a barátokkal és a családdal való kapcsolataink elhanyagolása káros következményekkel járhat. Támogató hálózataink döntő szerepet játszanak abban, hogy perspektívát, útmutatást és érzelmi támogatást nyújtsanak romantikus kapcsolatainkon kívül.

Ha a párunkkal való kapcsolatunkat ezeknek a kapcsolatoknak a rovására előtérbe helyezzük, azt kockáztatjuk, hogy elszigetelődünk és függővé válunk, indokolatlan nyomást gyakorolva romantikus kapcsolatainkat, hogy minden igényünket kielégítsék.

Azt javaslom, hogy mindig szakíts időt rendszeres társadalmi interakciókra és tevékenységekre a szeretteiddel, barátaiddal és ápold továbbra is ezeket a kapcsolatokat.

7. Figyelmen kívül hagyjátok egymás szeretetnyelvét

A szeretetnyelvek szolgálnak mintaként ahhoz, hogy hogyan adunk és kapunk szeretet egy kapcsolaton belül.

Az emberek figyelmen kívül hagyják partnerük szeretetnyelvének megértésének és tiszteletben tartásának fontosságát, ami kielégítetlen igényekhez és félreértésekhez vezet. Mindenkinek egyedi preferenciái és vágyai vannak, amikor a szeretet kifejezéséről és elfogadásáról van szó.

Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynátok a szeretetnyelveiteket, helyezzétek előtérbe egymás szeretetnyelvének megértését és tiszteletben tartását. Szánj időt arra, hogy nyíltan és őszintén feltárd és kommunikáld preferenciáid és tegyetek összehangolt erőfeszítéseket a szeretet kifejezésére olyan módon amely mindkettőtök szeretetnyelvével rezonál.

Úgy gondolom, hogy minden komoly és egészséges kapcsolatnak éberségre, önismeretre, valamint a növekedés és a kölcsönös megértés iránti elkötelezettségre van szüksége.

Két olyan emberre is szükség van, akik hajlandóak megtenni mindent, ami ahhoz szükséges, hogy kapcsolatuk zöld zászlót kapjon és működjön. 

Tehát remélem, hogy ahogy haladsz előre a kedveseddel, elkerülsz minden olyan hibát, amely veszélyeztetheti a kapcsolatodat. Ne felejts el óvatosan haladni, nyíltan kommunikálni és elfogadni a szerelem szépségét.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása