7 dolog, amit a csodálatos apák csinálnak

2024. február 05. 07:30 - Life Advisor

nagyszeru_apak.pngVilágunk gyakran magától értetődőnek veszi a szülői szerepet. Amikor azt tanulmányozzuk, hogyan is működnek a családok és miért fontosak, gyakran észrevehetjük, hogy nem adunk elég elismerést az anyáknak és az apáknak. Az anyák, apák és a további tiszteletbeli személyek, akik ilyen szerepeket töltenek be egy gyermek életében, nélkülözhetetlenek és központi szerepet és játszanak a gyermek életének alakításában, a születésüktől a felnőttkorig.

Egy érdekes statisztika, amit találtam, azt állította, hogy a viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek és tizenévesek 85%-ka apa nélküli családból származik és a kábítószer és alkoholfüggőséggel foglalkozó intézmények pácienseinek több, mint 70%-ka apa nélküli otthonból származik.

Bár a korreláció nem ok-okozati összefüggés, nagy mennyiségű adatokon keresztül nyilvánvaló, hogy nagyszerű apák nélkül a gyermekek szenvednek. Van valami az apa jelenlétében az otthonban, ami javíthatja a gyermek feltörekvő éveinek minőségét.

De mi teszi őket nagyszerűvé? Mitől lesz egy apa csodálatos? Íme néhány cselekedet, szokás és küldetés, amelyeket szerintem az apák megtehetnek és amelyek naggyá tehetik őket.

1. Örömet szereznek a családjuknak

Ők az elsők, akik azt javasolják, hogy szórakozásból szerezzenek új háziállatot, húzzák a gyermeket a szánkón a hóban, közösen hóembert építenek, megtanítják a gyermeküket biciklizni, közösen sportolnak velük stb. 

Az apák a leghétköznapibb emberek, akik hősökké, kalandorokká, mesemondókká és énekesekké váltak.

A csodás apák komolyak, amikor kell, de nem félnek attól sem, hogy szórakoztatók, vidámak és nyilvánvalóan boldogok legyenek partnerük és gyermekeik előtt.

2. Gondoskodnak a családjukról

Bár elavult, a családjáról gondoskodó férfi elképzelése kulcsfontosságú fogalom, amelyet bölcsen tennénk, ha figyelembe vennénk modern társadalmunkban. A nagyszerű apák minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy gondoskodjanak a családjukról, legyen szó akár arról, hogy minden nap reggeltől estig dolgoznak, akár arról, hogy otthon maradnak a gyerekekkel, amíg a partnerük dolgozik. 

Ők védelmezők és szolgáltatók egyben, gondoskodnak arról, hogy mindenki megkapja a megfelelő figyelmet és gondoskodást az otthonukban. Sok nagyszerű apát láttam, akik ezt kiterjesztik és gondoskodnak gyermekeik barátairól vagy más személyekről, akiknek segítségre van szükségük.

Nem félnek kiterjeszteni erőforrásaikat a körülöttük lévőkre, akikről úgy látják, hogy a legnagyobb szükségük van rájuk.

3. Részt vesznek a gyermekük életében

A nagyszerű apák nemcsak jelen vannak, de aktívan részt is vesznek gyermekük életében. Ez sokféleképpen nézhet ki és gyakran abban nyilvánul meg, hogy az apa a család vezetője.

De arról is lehet szó, hogy az apa a gyermeke focicsapatának az edzője vagy, hogy érdeklődik a gyermekénél az életéről, hogylétéről, de abban is megnyilvánulhat, hogy különleges kirándulásokra és kalandokra viszi a családot.

A csodálatos apák egyike sem fogja hagyni, hogy a gyermekek csak úgy éljenek körülötte az otthonukban. Fegyelmezi, tanítja, harcol értük és formálja őket, amíg mindent meg nem tanít, amit csak tud. Céljuk, hogy jobbá tegyék a gyermekeiket.

Ezenkívül a jó apukák tisztában vannak a mérföldkövekkel, a fontos eseményekkel és azokkal a dolgokkal, amelyek fontosak azoknak az embereknek, akiket szeretnek. Tájékozottak akarnak lenni és lépéseket tesznek ennek érdekében.

4. Ünneplik a gyermekeiket

Az apáknak többnek kell lenniük, mint részt venni és jelen lenni a gyermekük életében. Ennek a jelenlétnek és részvételnek veleszületetten pozitívnak kell lennie. Túl sok gyermek nőtt fel ezen a világon dühös és uralkodó apákkal, akik mindenek voltak, csak kedvesek és támogatóak nem.

Úgy gondolom, hogy nagyszerű apák azok, akik ünneplik a gyermekeiket. Ők az elsők, akik felvidítják és megtapsolják a gyereküket és izgatottak amiatt, amit csinálnak, bármi is történjen.

Tudják, hogy nem kell minden pillanatbank tanítási pillanatnak lenni és hogy néha egy gyereknek csak egy ölelésre és egy vállveregetésre van szüksége. A jó apák feltétel nélkül szeretnek és ennek a szeretetnek a természetét nyilvánvalóvá teszik gyermekeik számára azzal, ahogyan bánnak velük.

"Apám adta nekem a legnagyobb ajándékot, amit bárki adhat egy másik embernek : hitt bennem." /Jim Valvano/

 5. Nevelik a gyermekeiket

A nagyszerű apák tudják, hogy a szülői munka inkább arról szól, hogy biztonságos és egészséges fizikai valóságot teremtsenek gyermekeik számára. Megértik gyermekük érzelmi szükségleteit és arra törekszenek, hogy egészségesen kötődjenek minden gyermekükhöz, egyéni szükségleteik és személyiségük fényében.

"Az apukák nem csak hébe-hóba szeretik a gyermekeiket, hanem vég nélküli szeretetet biztosítanak számukra." /George Strait/

A nagyszerű apák követik a gondoskodás négy fő pillérjét. Gondoskodnak gyermekük fizikai szükségleteiről, miközben elismerik őket emberként, vigasztalják őket, amikor a dolgok nehezek és kihívás elé állítják gyermekeiket, hogy mindig jobbak legyenek.

Megértik az egyensúlyt aközött, hogy gyermekeiket nagyobb és jobb emberré formálják és aközött, hogy már most értékelniük kell gyermekeiket, úgy, ahogy vannak.

6. Készségeket és erkölcsöket tanítanak gyermekeiknek

A jó apa példát mutat, amelyet gyermekei követni akarnak. A jó apa gondoskodik gyermekei szükségleteiről - anyagi és nem anyagi szükségletekről egyaránt. A jó apa szavakkal és tettekkel is megmutatja szeretetet. A jó apa pozitív módon ad útmutatást.

Mindig készen áll arra, hogy megmutassa gyermekeinek, milyen tiszteletre méltó embernek lenni a közösségben és hogyan kell tisztelettel kommunikálni az emberekkel. 

A nagyszerű apák készen állnak arra, hogy átadják szakmájukat és értékeiket a következő generációnak és meg akarják tanítani gyermekeiknek, amit tudnak az életről, mind erkölcsileg, mind valós készségek formájában.

7. Nem hagyják, hogy gyermekeik elsodródjanak

A jó apák proaktívak. Ha látják, hogy probléma van, közbelépnek, hogy megoldják, soha nem hagyják, hogy a gyermekeik elsodródjanak vagy eltávolodjanak a befolyásuktól. A szeretet, a támogatás és a kedvesség állandó forrásai gyermekeik életében.

A különbség a férfi és az apa között, hogy az előbbi megosztja a génjeit, de az utóbbi az életét adja gyermekének, gyermekéért.

Az apák aktív szülők, ami egyfajta szülőt jelent, akiről kimutatták, hogy javítja a gyermek eredményeit olyan mérőszámokban, mint a viselkedés, a szocializáció és a mentális egészség.

Folyamatosan arra törekszenek, hogy minőségi kapcsolatot tartsanak fel gyermekeikkel. 

Szilárd meggyőződésem, hogy a jó apák nagyszerű emberek és hogy a férfiaknak sok reményük van arra, hogy nagyszerű apák legyenek. 

Remélem, hogy ez a lista informatív és hasznos volt számodra, függetlenül attól, hogy te vagy az apa, vagy valaki, aki egyszerűen csak foglalkozik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek jó apává tesznek egy férfit.

Sok szerencsét és köszönöm mindenkinek, akik megpróbálnak nagyszerű apák lenni ezen a világon - függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e hivatalos "nagyszerű apa" címmel vagy sem. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása