7 dolog, amit a Z generáció soha nem fog megtapasztalni

2023. október 03. 07:30 - Life Advisor

z_generacio.pngMinden generáció formáló tapasztalatokon megy keresztül, amelyek meghatározzák, hogyan látják a világot. Ez lehet technológiai, társadalmi vagy bármilyen jelentős világesemény, amely formálja azt a fajta társadalmat, amelynek részévé válnak. Íme 7 olyan dolog, amit a Z generáció nem fog megtapasztalni úgy, mint elődjeik.

1. Elérhetetlennek lenni

Az internettel és a közösségi média alkalmazásokkal könnyű elérni valakit a világ másik feléről is. Az üzeneteknek nem kell hetekig vagy hónapokig vándorolniuk, mielőtt a másik személy elolvashatná őket és nem alakul ki nézeteltérés sem, ha a válasz néhány hónap múlva érkezik. Régen rendben volt, ha nem voltunk elérhetőek. 

Az okostelefonok és az e-mailek áthidalták a hegyek és óceánok közötti szakadékot. A Z generáció naponta körülbelül 96 alkalommal ellenőrzi a telefonját és 5 órát és 24 percet töltenek a mobiljukkal. 

2. A kínos pillanatok csak az emlékekben léteznek

Manapság, amikor szinten mindenkinek van okostelefonja, a baklövések egyik napról a másikra válhatnak vírusság. Az Y generációt mindig kísérteni fogják a baklövések, ha felidézik azokat az emlékeket. Másrészt a Z generáció nemcsak az emlékükből, de néhány kattintás segítségével gyakorlatban is átélheti az említett pillanatot. 

3. Specifikusabb internet

Míg a kommunikáció és a kapcsolat néhány olyan dolog, amelyben az internet nagyban segítette az embereket, az Y generáció tagjai úgy gondolják, hogy az élet minden területéről érkező emberek, akik a világhálón kommunikálnak, rendetlenséget okoztak az interneten. A régebbi generáció szerette a specifikus, internetes fórumokat, ahol csak olyan emberek voltak jelen, akiknek ugyanaz volt az érdeklődési körük, mint nekik. 

Ma már viszont mindenki ott lehet mindenhol. 

4. Új dalok felfedezése rádióból

A Z generációnak nem kell sokat várni, hogy megtalálja a nekik tetsző zenét. Elég egy szövegrész beírása vagy akár a dallam dúdolása, azonnali eredményt fognak kapni. 

2017-ben számolt be a CBS New arról, hogy a streaming lett a zenehallgatás első számú módja.

5. Filmek kölcsönzése

Volt valami igazán különleges abban, hogy sétáltam a videotékában, kiválasztottam a megfelelő filmet, vásároltam néhány harapnivalót és tényleg egy estét csináltam a filmnézésnek.

Az online streaminggel a Z generációnak nem kell fejlett előkészületeket tennie, ha este megnéznének egy filmet. Sőt, a barátaiknak sem kell fizikailag ott lenniük, hogy "együtt filmezzenek".

6. Gyermekkori szabadság

Az Y generáció tagjai azzal töltötték gyermekkorukat, hogy szabadon csináltak vagy tapasztaltak meg dolgokat anélkül, hogy szüleik folyamatosan figyelték volna őket, vagy nyomon követték volna a telefonjukat. 

7. Élet közösségi média nélkül

Annak ellenére, hogy az ezredfordulósok nagy jelenléttel rendelkeznek a közösségi médiában, megtapasztalták azt az időt, amikor ténylegesen, személyesen kellett szocializálódniuk. 

Még a félénk és kínos, vagy a legintrovertáltabb személynek is meg kellett tennie, hogy kapcsolatot létesítsen más emberekkel. 

Manapság a Z generáció találkozik az emberekkel és barátokat szerez úgy, hogy a képernyők mögött rejtőzik. Emiatt persze fennáll a veszélye annak is, hogy egy személy nem pontosan az, akinek az interneten mutatja magát.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása