Ne mondd, hogy a házasságod "rendben van", ha nincs

2023. augusztus 29. 07:30 - Life Advisor

hazassag_rendben.pngA rendben azt jelenti, hogy "jól vagyunk és egészséges a kapcsolatunk". Azt is jelenti, hogy "kiváló" minden a kapcsolatotokban. Tehát a házasságod valóban "rendben van"? Mivel a válások aránya 47% körül mozog, és sok házasság csak evickél, azt kell mondanom, hogy sokak házassága NINCS RENDBEN. És még akkor is, ha úgy gondolod, hogy részedről "rendben van" a házasságod, a párod is így gondolja? Értem, hogy azt szeretnéd, ha a külvilág azt gondolná, hogy a házasságod valóban dübörög. Bár szerintem sokkal jobb lenne, ha mindannyian elismernénk, hogy lehet, ez nem igaz.

A házasságodon belül őszintének kell lenned. Ha valamelyikőtök úgy gondolja, hogy valami nincs rendben, akkor nincs rendben valami. De akkor mégis miért ragaszkodunk olyan erősen a "rendben van"-hoz?

  • Mert te valóban rendben vagy a házasságod azon aspektusával, amivel a feleséged küzd. Nincs problémád ezzel a területtel, így tehát probléma sincs. (Rossz nézőpont.)
  • Mert egyetértesz azzal, hogy a dolgokon lehetne javítani, de nem tudod, hogyan. (Ez már jobb.)
  • Mert attól félsz, hogy ha elismered, hogy mi nem működik, akkor rosszabb irányba fordulnak a dolgok. (BINGÓ!)

Valószínűleg amúgy mindhárom nézőpont kombinációja áll fent. 

Gondol bele. Tényleg nincs olyan területe a házasságodnak, amit szeretnél, ha jobb lenne? A szex mennyisége? Az, ahogyan a pénzt kezelitek? Az, ahogy a háztartást vezetitek? Munka-magánélet egyensúly? Semmi? Tényleg?

Lehet, hogy te és a feleséged egyetértetek abban, hogy a házasságotok egy bizonyos aspektusa jobb lehetne, de egyenlőre "rendben van". Légy hajlandó rendszeresen felülvizsgálni ezt a döntést, hogy megbizonyosodj arról, hogy továbbra is így gondolod, te is és a párod is.

Ha még nem találtatok egy világos és elfogadható megoldást, amellyel mindketten azonosulni tudtok és megvalósítható számotokra, akkor a dolgok negatív irányba is haladhatnak.

A másik személy aggodalmainak elutasítása bármilyen kérdésben jelenleg nagyszerű ötletnek tűnhet, de hosszú távon veszélyes. 

Vegyünk egy "hallgassuk és értsük meg egymást" megközelítést, amikor egymás aggodalmairól van szó. Ne keress megoldást, amíg mindketten nem vagytok tisztában azzal, hogy mi a szorongásotok forrása. És fontos megjegyezni, hogy a megértés nem jelent egyetértést. Még mindig lehetnek különbözőek az érzéseitek ugyanarról a dolgokról. 

Ha megvan kettőtök között a megértés, akkor megoldásokat kereshettek. Ha a párod az, aki aggódik, akkor neki is lehet néhány javaslata arra, hogy mi lenne jobb. Ne utasítsd el őt azonnal. Nézd meg, hogy találsz-e egyetértési pontokat, ahol elkezdhetitek megkeresni a megoldást. 

Végül, a félelem nem akadályozza meg, hogy rossz dolgok történjenek, de segíti a pozitív lépések megtételét a kihívások kezelése érdekében. Ijesztő lehet igaz megnyílni az elején.

De a félelem leküzdése és a többi lépés megtétele megéri, ha valóban rendben lesz a házasságod. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása