Szünetre van szükséged a kapcsolatodban? Így csináld!

2023. augusztus 24. 07:30 - Life Advisor

szunet_kapcsolatban.pngA hosszú távú kapcsolatok szórakoztatóak és tartalmasak lehetnek, de kihívásokkal is járnak. Néha csak egy kis beszélgetésre van szükséged a kettőtök közötti súrlódások elsimításához, máskor viszont neked és a párodnak szüksége lehet némi térre a gondolkodáshoz. Ha te és a párod folyamatosan ugyanazt a konfliktust élitek meg, vagy ha egy fontos döntés meghozatalával kapcsolatban küzdötök, a kapcsolatotoknak hasznos lehet egy szünet, ami különbözik a szakítástól. 

Ha szünetet tartasz, mindkét fél nyitva hagyja az ajtót egy helyreállított és erősebb kapcsolat előtt. Lehet, hogy a szünet nem minden pár számára megfelelő választás, de ha te és a párod új prespektívára vágytok, megérhet egy próbát. 

Mit jelent az, hogy szünetet tartunk?

A szünet pontosan az, aminek hangzik. Egy pár "logisztikai" okokból úgy dönthet, hogy szünetet tart. Lehet, hogy valaki bizonyos időre elköltözik az országból, vagy más kötelezettségei vannak, ami elszakítaná a kapcsolattól, de az is lehet, hogy a szünetnek érzelmi okai is vannak. Lehet, hogy bizonytalan vagy a kapcsolatoddal kapcsolatban és úgy érzed, hogy egy kis idő a kapcsolaton kívül tisztánlátást hozna számodra.

A szünet során előfordulhat, hogy a párok között nincs kapcsolat vagy korlátozott a kommunikáció. A párok randizhatnak másokkal a szünetben vagy úgy is dönthetnek, hogy egyedülállóak maradnak. A legfontosabb az, hogy a párok közösen döntsék el, hogyan nézzen ki a szünet és mennyi ideig tartson, mielőtt újra találkoznának.

Nem kell monogám párnak lenni ahhoz, hogy szünetet tartsatok egy kapcsolatban. A poliamor és nem monogám partnerkapcsolatok számára is előnyös lehet a távolságtartás és az elmélkedés időszaka. Az érintett partnerek számától és az időbeli elszakítás okaitól függetlenül minden partnernek előre világosan ki kell mondania elvárásait.

Milyen előnyei vannak a szünetnek?

A komoly kapcsolatból való szünet mindenki számára előnyös lehet. A párok világossá tehetik, hogy mit akarnak és mit visznek be a kapcsolatba.

Szünetben minden partner lehetőséget kap arra, hogy újra kapcsolatba lépjen azzal a személlyel, aki a kapcsolat előtt volt és megvizsgálja a kapcsolat hatását a jólétére. A kapcsolatnak van hozzáadott értéke az életedhez? Ha nem, mint kellene változtatni?

A szünet teret adhat a pároknak az önálló munka elvégzésére is, amit hatékonyabban végezhetnek egyedül, mielőtt visszatérnének a kapcsolathoz.

Milyen hátrányai vannak a szünetnek?

A szünetben a párok magányosnak vagy bizonytalannak érezhetik magukat. A folyamat bonyolultnak tűnhet, különösen, ha közös otthonról vagy gyerekekről is beszélünk. Az is előfordulhat, hogy elveszítik egymás iránti bizalmukat, különösen, ha nem követik a szünetre vonatkozó megállapodás szerinti irányelveket.

A szünet tényleges szakításhoz is vezethet, bár ez nem feltétlenül rossz.

Érvényes és gyakran szükséges döntés a kapcsolat megszüntetése mellett dönteni, különösen, ha a szünet célja a kapcsolat tisztázása volt. Ha rájöttél, hogy nem tudsz úgy élni, ahogy szeretnél, vagy a párod már nem felel meg az igényeidnek, akkor elérted a szünet célját. Bár az idő és a távolság segíthet eljutni a nyugodt megértés helyére, ez nem jelenti azt, hogy vissza kell térned abba a kapcsolatban, amely kezdetben szívfájdalmat okozott.

Ha azon gondolkodsz, hogy szünetet tartanál a kapcsolatodban, olvasd el az alábbi tippeket, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle. 

1. Előre tisztázd a pároddal a szünet okát és céljait

Ha szünet mellett döntötök, akkor világos szándékkal kell azt megtennetek és ismernetek kell, hogy mit szeretnétek kezdeni az időtökkel. Mindegyikőtöknek képesnek kell lennie arra, hogy megfogalmazza, hogy a szünet milyen előnyökkel járna a kapcsolatotok számára és mire van szükségetek egymástól a szünet alatt. 

Annak érdekében, hogy ugyanazon az oldalon álljatok, írjatok egy listát a szünetre vonatkozó célokról, amelyeket te és a párod együtt átnézhettek.

2. Határozzátok meg előre világosan a határokat és tartsátok be azokat

Te és a párod szeretnétek randizni vagy szexelni másokkal a szünet alatt? Tartjátok a kapcsolatot, előre megszervezett időpontokban beszéltek, vagy egyáltalán nem akartok tudni egymásról? El fogod mondani másoknak, hogy most épp szünetet tartotok? Mikor fogtok újra összejönni és megosztani egymással a meglátásotokat? Gondold végig a vágyaid és készíts tervet a pároddal együtt.

3. Szánj időt a szándékos gondolkodásra

A pároknak el kell gondolkodniuk azon, hogyan érzik magukat a kapcsolatban, szemben azzal, hogyan érzik magukat a szünetben. Hiányzik neki a párjuk vagy könnyebbnek érzik magukat? A kapcsolat jól működik vagy a törés azt jelzi, hogy bár a kapcsolat csodálatos, de helyre kell hozni bizonyos dolgokat?

A naplóírás, valamint a barátokkal és családtagokkal való beszélgetés segíthet tisztázni ezeket a kérdéseket. Sőt, érdemes akár egy szakembert is felkeresni.

Egyedül nehéz lehet megkülönböztetni, hogy a szünet utáni újra összejövetel mennyiben múlik azon, hogy hiányzik a párod és mennyi annak az oka, hogy a dolgok valójában eléggé megváltoztak benned és a párodban.

4. Ha újra összejöttök, találjatok új kezdetet

Ne gondolj arra, hogy a szünet után ugyanabba a kapcsolatba kerülsz vissza. Ha megteszed, akkor biztosan megragadsz ugyanazokban a mintákban.

Ehelyett gondolj arra, hogy újra együtt legyetek, de úgy, mintha új kapcsolatba kezdenétek. Osszátok meg egymással a szükségleteiteket, amelyekre a külön töltött idő alatt rájöttetek és alakítsatok ki stratégiát arra vonatkozóan, hogyan tudnátok a legjobban támogatni egymást.

5. Ha szünetet akarsz tartani, győződj meg arról, hogy jó okból csinálod

A szünet egy kapcsolatban nem egy próbatétel annak reményében, hogy a párod majd üldözni fog téged. Ha úgy gondolod, hogy egy szünet hasznos élmény lenne, kedvesen és tisztelettel oszd meg a kívánságod, és hallgasd meg a párod aggodalmait, hogy egészséges és átlátható szünetet tudjatok kialakítani. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása