Az egyetlen személy, akitől tanácsot kell kérned

2023. július 31. 07:30 - Life Advisor

tanacs_keres.pngAmikor tanácsot kérünk, általában bölcs dolog több perspektívát és információforrást figyelembe venni. Néhányan azon elv szerint élnek, hogy soha nem fogadnak el tanácsot olyan embertől, akik még nem érték el a kívánt eredményeket. Számukra ez azt jelenti, hogy nem fogadnak el randizási tanácsokat egyedülállóktól, házassági tanácsokat elváltaktól és üzleti tanácsokat, még nem sikeres vállalkozóktól. Ezzel a hozzáállással én nem igazán értek egyet.

Azt hiszem, ha hagynál időt arra, hogy mindenki történetét meghallhasd, megtanulhatnál egy-két dolgot még akkor is, ha ez egy lecke arról, hogy mit NE tegyél. Érdemes meghallgatni másokat, még az unalmasakat és a tudatlanokat is, mert nekik is megvan a saját történetük.

Általában hasznos konzultálni különféle megbízható személyekkel, például az adott terület szakértőivel, mentorokkal, barátokkal, családtagokkal. 

Ha egyetlen forrásból kérsz tanácsot, az korlátozhatja a különböző nézőpontoknak való kitettséget és elfogult vagy hiányos információkhoz vezethet.

Fogadj el minden tanácsot egy apró fenntartással, akár tudatosan, akár tudat alatt.

Az emberek kivetítik a félelmeiket : Meg akarnak védeni, de ezzel korlátozhatnak. Azok az emberek, akik törődnek veled, meg akarnak védeni a kényelmetlenségtől és a fájdalomtól, még akkor is, ha éppen ez engedne téged magasabban szárnyalni. Meg akarnak védeni önmagadtól, de eközben nem engedik meg, hogy megismerd önmagad.

Az emberek kivetítik a traumájukat : Amikor tanácsot adnak, az emberek kivetítik a világ megértését. Olvasni fognak a helyzeted sorai között, hogy aláhúzzák a saját tapasztalataikhoz való hasonlóságot. Még félelmet is kelthetnek ott, ahol egyébként békét vagy közömbösséget éreztél. Ott keresik a problémamegoldást, ahol nincs is probléma.

Az emberek kivetítik a bizonytalanságukat : Ha ők nem tudnák megtenni, akkor te sem fogod tudni. Ha nem jött össze nekik, akkor neked se fog. Mivel (a legtöbb) ember kerüli önmaga gyógyítását, inkább a lábad elé helyezik bizonytalanságukat, mintha az a sajátod lenne. Tanácsaik időnként elérhetnek a kérdésedtől valami részletesebb és számukra személyes dolog irányába. Tudd, milyen érzelmi poggyász tartozik hozzád és ne vedd magadra azt, ami másoké. Senki sem élte az életedet. Nem tudják, hogyan ér véget a történeted.

Az emberek kivetítik ideális valóságukat : Az emberek azt mondják, hogy soha nem maradnának olyan kapcsolatban, amelyben nincs meg a párok közötti 50-50 felosztás. A legtöbb ember az élet legideálisabb területén azt tanácsolja, hogy lépj tovább, vagy ha nem tetszik sétálj el. Ezek az emberek valószínűleg nem fogadnák meg a saját tanácsukat, ha a helyedben lennének. Ezek az emberek ugyanis figyelmen kívül hagyják a helyzeted környezetét. Minden tanácsuk a nagyobb kép egy töredékén alapul, tehát mennyire lehet értékes tanács, amit kapsz?

Az emberek csalók : A legtöbben a legjobb, legintellektuálisabb, "összerakott" énünket szeretnénk bemutatni a világnak. Ez nem idegen senki részéről. Azonban nem biztos, hogy épp a legjobb tanácsokat is képesek nyújtani számodra.

Az emberek színészkednek: Amikor a "tanácsot" kéretlenül kérik és megosztják a tömegekkel, mindig vagy egy performatív összetevő. Minden közszereplő - lelkésztől az influenszerekig - egy fellépő. Függetlenül a legigazabb szándékaiktól, a figyelem monetizálásával foglalkoznak. Ezért bármit is vásárolsz, eladják neked. 

Amikor a kamerák leállnak és a laptop le van csukva, a legtöbb ember offline élete gyakran nagyon különbözik attól, amit másoknak vetítenek.

Az igazság az, hogy nem tudjuk, mi történik zárt ajtók mögött. Megpróbáljuk tükrözni az életünket a 60 másodperces kidolgozott videókból, történetekből. Nem csoda, hogy nem tudunk lépést tartani velük.

Az igazság ritka árucikk, amely elvész a mai társadalom mentális zajárban, rendetlenségében, figyelemelterelésében, véleményében és hisztériájában. 

Találd meg a békét, és hangolódj rá a saját belső hangod igazságára. 

Kérj tanácsokat sokaktól, aztán fogadd meg a felsőbb éned tanácsát. Soha nem tudod igazán, mi történik valaki más életében, de legalább tudod, mi történik a tiédben.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása