Az elkerülő kötődés 8 figyelmeztető jele

2023. július 03. 07:30 - Life Advisor

elkerulo_kotodesi_stilus.pngA kötődéselmélet döntő szerepet játszik a kapcsolatok dinamikájának megértésében. Leírja azokat a különböző módokat, ahogyan az egyének a kapcsolatokon belül a kötődési stílusuk alapján cselekedhetnek. Az egyik kötődési stílus az elkerülő kötődési stílus néven ismert. Ha valakinek elkerülő kötődési stílusa van, kényelmetlenül érzi magát az érzelmi közelség miatt és küzd, hogy mély kapcsolatokat alakítson ki másokkal. Ebben a blogbejegyzésben feltárjuk az elkerülő kötődési stílus jeleit és azt, hogy ez hogyan befolyásolhatja a kapcsolatokat.

1. Gyermekkori érzelmi elhanyagoltság

Egy jelentős tényező, amely hozzájárulhat az elkerülő kötődési stílus kialakulásához, az érzelmi elhanyagolás gyermekkorban. Ha gyermekként érzelmileg elhanyagoltak, akkor biztonságosabbnak érezheted magad, ha az intenzív érzelmeket megtartod magadnak. Egyes szülők elriasztják gyermekeiket attól, hogy mind pozitív, mind negatív érzelmeiket nyíltan kifejezzék. Ez az elhanyagolás arra kondicionálja a gyerekeket, hogy ne csak magukról gondoskodjanak, hanem elrejtsék érzelmeiket és sebezhetőségüket mások elől.

2. Elnyomott érzelmek

Az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyének gyakran hajlamosak elnyomni érzelmeiket. Lehet, hogy arra tanították őket, hogy az érzelmi kifejezéseket gyengeségnek tekintsék. Ahelyett, hogy kifelé fejeznék ki érzéseiket, inkább belsőleg foglalkoznak a dolgokkal. Gyakran palackba zárják érzelmeiket és belsőleg büntetik magukat azért, mert sebezhetőek. Sőt, az elkerülő kötődési stílussal rendelkező emberek lenézhetik azokat az egyéneket, akik érzelmileg sebezhetőbbek, mint ők.

3. Az érzelmi intimitás nehézségei

Az érzelmi intimitás kihívást jelenthet az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyének számára. Lehet, hogy küzdenek az érzelmek kifejezésével a kapcsolatokban és inkább a kényelmes felületen tartják a beszélgetéseket. Hosszabb ideig tartó "énidő" gyakori számukra, mivel félnek az érzelmi közelségtől. Félnek, hogy túl sokat árulnak el magukról és vonakodnak másoktól függeni a kapcsolatokban. Ez az érzelmi távolság azonban összezavarhatja, sőt feldühítheti partnerüket, aki ezt személyesnek veheti.

4. Extrém határok

A határok megállapítása elengedhetetlen az egészséges kapcsolatok fenntartásához. Az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyéneknek azonban nagyon specifikus, szilárd és szigorú határaik lehetnek. Korlátozhatják a másokkal töltött időt, vagy megtagadhatják életük bizonyos aspektusainak megosztását. Bár egészséges határokra van szükség, a túlzott határok miatt ezek az egyének távolinak vagy másoktól elzártnak tűnhetnek.

5. Sekélyes kapcsolatok

Az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyének hajlamosak kapcsolataikat sekélyes szinten tartani. Akár romantikus, akár plátói kapcsolatban élnek, elkerülik a kapcsolat elmélyítését. A romantikus kapcsolatokban megtagadhatják a partnerük családjával való találkozást, vagy elkerülhetik azokat a témákat és helyzeteket, amelyek komolyabb szintre emelnék a kapcsolatot. A plátói kapcsolatokban ellenállhatnak annak, hogy érzelmi mélységekbe keveredjenek, vagy elkerülhetik a hosszú beszélgetéseket és a másokkal gyakori interakciókat.

6. Erős függetlenség

A szélsőséges függetlenség és az önfókusz az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyének közös vonásai. Lehet, hogy korán megtanultak gondoskodni magukról az elhanyagolás vagy a szülői figyelem hiánya miatt. Ennek eredményeként erős igény alakul ki arra, hogy mindig önállóan oldják meg a problémákat. Míg a függetlenség általában pozitív tulajdonság, ha túlzottá válik, akadályozhatja őket abban, hogy egészséges szintű önellátást gyakoroljanak és másokra támaszkodjanak.

7. Bizalmi kérdések

A bizalom jelentős kihívást jelenthet az elkerülő kötődési stílussal rendelkező egyének számára. Ha nem kapták meg azt a megfelelő figyelmet és gondoskodást, amit gyermekként megérdemeltek, logikus hogy egész életükben nehezen bíznak másokban. Még felnőttkorban is nehezen bízhatnak meg még a hozzájuk legközelebb állókban is, és elhatárolódhatnak attól, hogy másoktól szeretetet akarjanak vagy fogadjanak el.

8. Önkritika és mások kritizálása

Az elkerülő kötődési stílussal rendelkezők gyakran azon kapják magukat, hogy túlságosan kritikusak magukkal és másokkal szemben. Ez a tendencia inkább az elutasító, elkerülő kötődési stílushoz kapcsolódik. Az ilyen kötődési stílussal rendelkező egyének kritikus hangot alakíthatnak ki, amely elhomályosítja belső pozitív hangjukat. Következésképpen könnyebbé válik számukra a hibák azonosítása magukban és másokban, mint a pozitív tulajdonságok felismerése.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása