A mai "modern élet" 5 kétségtelen áldása

2023. június 30. 07:30 - Life Advisor

modern_elet_hatasa.pngNem is olyan régen volt egy trend a TikTokon a munkával és azzal kapcsolatban, hogy mennyire szar. Némely esetben az emberek panaszkodtak a munka természetre, ami miatt épp felmondani készülnek, aztán a túlfoglalkoztatottságra, amelyen kicsit mosolyogtam, mert korábban határozottan túlfoglalkoztatott életmódot folytattam, de nem ez volt a trend. Ez volt a szükséges valami a túléléshez. Aztán voltak fiatalok, akik sírtak a közösségi médiának, mert fáradtak, túlterheltek. Fájt a szívem értük. Mert amikor körülnézek, nem látom a sötétséget, ami miatt sírnak. Nem látom, hogy a világ összeomlik és elsüllyed a társadalom. 

Egy olyan világot látok, amely tele van emberekkel, akik virágoznak, elérik álmaikat. Látom, hogy az emberek okos ötleteikkel és ragyogó megoldásaikkal világítják meg az internetet olyan problémákra, amelyek évtizedek óta elkerülnek minket. Nem tudom nem észrevenni, hogy a múltunk, bármilyen hibás és törött is volt, táplálhatta ezt az új valóságot. 

A modern élet valójában átkozottul jó és mindössze annyit kell tenned, hogy visszatekintesz a múltra, hogy lásd, mennyit is javult minden. 

1. Higiénia

Az első helyez ezen a listán és valószínűleg a legfontosabb dolog, amit meg kell vitatni, mivel közvetlenül kapcsolódik a második ponthoz, a higiénia.

A legmagasabb szintű higiénia elérésére manapság gyakorlatilag végtelen lehetőségeink vannak. Egy barátomnak esőztető zuhanyzója van. Három olyan közvetlen ismerősömről tudok, akiknek bidé is van a fürdőben vagy épp fűthető a wc ülőke, amit hasznának. És a társadalmat tekintve, a vizünk soha nem volt tisztább. 

Az emberi történelem egyik legtisztább időszakában élünk, különösen a kézfertőtlenítő-megszállott járvány után. Még XIV.Lajos királyról is azt pletykálták, hogy egész életében csak kétszer fürdött és rangja ellenére ez nem volt akkoriban szokatlan. Valójában az időszakos fürdés csak az 1800-as évek közepén kezdett szárnyalni de akkor még nem is beszélhettünk a rendszeres fürdésről.

Az 1800-as évek végére felfedezték a kézmosás fontosságát a betegségek átvitele elleni küzdelemben és mindannyian tudjuk, hogy ez hogyan alakult. 

A rendszeres zuhanyzás és fürdés határozott előnyt jelent a modernitásban és hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni, hogy milyen könnyen elérhető a tiszta víz és milyen könnyű megtisztulni. 

2. Egészség

Az orvostudomány és a kultúra területén elért folyamatos fejlődésnek köszönhetően most sokkal egészségesebbek vagyunk, mint néhány elődünk.

Mielőtt bárki nekem ugrana emiatt a kijelentésem miatt, hadd magyarázzam el. Először is azt mondom, hogy a gyorsétterem, a drogok és az alkohol manapság olyan könnyen elérhetőek számunkra, hogy határozottan nem vagyunk a legegészségesebb generáció. Valószínű, hogy a több évtizeddel ezelőtti hús-krumpli étrend egészségesebb volt, különös tekintettel azok aktivitására, akik akkoriban éltek.

Mert valljuk be, nem is volt olyan rég, amikor még nem volt közösségi média. Nem volt tévé, nem volt videojáték. Volt idő, amikor az emberek kevésbé folytattak ülő életmódot és sokkal kevesebb lehetőségük volt arra, hogy elpusztítsák magukat gyors kajával, droggal, alkohollal stb.

De, nem is olyan távoli történelmünkben voltak olyan időszakok, amikor fiatalon haltak meg emberek, gyakran betegség miatt. A csecsemők riasztó arányban haltak meg és azok a gyerekek, akik nem haltak meg csecsemőkorukban, gyárakban és rettenetes munkakörülmények között dolgoztak. A történelemben sokszor előfordult, hogy a gyerekek alultápláltak és egészségtelenek voltak.

Manapság viszont az orvostudomány megváltozott. Megújulnak az orvosi eljárások, úttörő kutatások születnek. Az orvostudomány életeket ment és a fejlődés naponta folytatódik. 

Az életmentő eljárásoktól kezdve a rákkutatás létfontosságú fejlesztésein át a termékenységi kezelésig kétségtelen, hogy a nyugati orvoslás és a modernitás segített nekünk hosszabb ideig élni és ha mi is kivesszük ebből a részünket, akkor jobban élhetünk, mint valaha. 

Nyilván az egészségünkkel kapcsolatos felelősségben nekünk és részünk van és továbbra is távol kell majd tartanunk magunkat a gyorséttermektől és az ülő életmódtól, bármennyire is modern a mai világ.

3. Technológia

Egy átlagos felnőtt, naponta 58-szor ellenőrzi a telefonját.

58 alkalom. Csak 24 óra van egy napban és feltehetően körülbelül 7 vagy 8 órát alszunk. Ez azt jelenti, hogy óránként 3-4 alkalommal megnézzük a telefonunkat. 

És őszintén szólva, ez a szám alacsonynak tűnik. Az előbb is a telefonomat használtam, hogy ellenőrizzem a matekot a fenti mondatomban.

Még 25 évvel ezelőtt sem gondoltunk arra, hogy a mobiltelefonok olyan fejletté válnak, hogy átnevezzük őket "okostelefonoknak". A legelső Samsung C35 telefonom SMS-t tudott küldeni és hívásokat kezdeményezni/fogadni és ...... nos alapvetően ezt minden. Igazából könnyedén elfért a zsebemben, ami ma már néha kihívás lehet.

És nem csak a telefonokról van szó. Emberek! Most már önvezető autóink vannak. Úgy értem olvastam róluk, láttam is élőben ilyet és nem fogok a közelükbe menni, de nagyon klassz koncepcióról van szó.

A világ manapság technológiailag meglehetősen óriási hely és megértésünk és képességünk az új technológiák használatára napról napra növekszik. Tényleg nem volt olyan rég, hogy nem voltak még számítógépek. Vagy az Amazon, vagy televízió, vagy ha már itt tartunk, az elektromosság.

Ha figyelembe vesszük azokat a zseniális technológiai fejlesztéseket, amelyek csak az elmúlt 150 évben történtek, a modernitás nagyon ígéretesnek tűnik. 

4. Biztonság

A technológia magával hozta a biztonságot is. Részben.

Régebben hatalmas, terjedelmes, robusztus rázakat szeretünk az ajtóinkra, rácsokat az ablakainkra, hogy elkerüljük a betöréseket és biztonságban legyünk. Ezeket még mindig csináljuk, de most már vannak kameráink is.

Volt idő, amikor csak néhány zár volt, amire számíthattunk az ajtónk és ezáltal a lakásunk biztonságban tartása érdekében. De most, a technológiának köszönhetően, rutinszerűen ellenőrizhetjük, hogy mi történik az otthonunkban, gyakorlatilag bárhonnan és bármikor. 

5. Bárminek az elérése

Volt idő, amikor nőként lehetetlen volt mássá válni, mint feleséggé és anyává (ha Isten is úgy akarta). 

Voltak olyan időszakok is, amikor az emberek rabszolgák voltak, háborúztak. Volt szenvedés, éhezés, erőszak, üldöztetés és rengeteg haláleset. 

Sajnos vannak olyan helyek a világon, ahol ez még mindig a valóság és megszakad a szívem. De ez nem az én valóságom - valószínűleg nem is a tiéd. Bár a világ szenvedése tragikus és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megállítsuk ezt a szenvedést, sok mindenért hálásak lehetünk, a saját, biztonságosabb és kedvesebb valóságunkban.

És nem baj, ha hálásak vagyunk ezekért a dolgokért.

Olyan világban élünk, amelyben a tényleges boldogságra törekedhetünk. Még ha nem is engedhetjük meg magunknak az oktatást (vagy nem vagyunk hajlandóak tanulni) kihozhatunk magunkból valamit. A fiatalok kimaradnak az egyetemről, hogy az álmaikat kövessék, mert az internet és a közösségi média segítségével ezek az álmok már nem olyan magasztosak, mint korábban. 

Mindaddig, amíg az, ami lenni akarsz, nem igényel diplomát, nincs megállás. Ha van egy vállalkozásod, amelyet az emberek értékelnek, ha olyan terméket állítasz elő, amelyet az emberek akarnak, akkor sikert érhetsz el a modern világban. 

És a nők! Azok lehetnek, amik csak akarnak. Feleség, anya, egyedülállóak, vezetők, sebészek, influenszerek stb. a világ a lábuk előtt hever.

Ez az a korszak, amikor bármit megcsinálhatsz, amit csak akarsz és ez egy nagyon jó hely, ahol kreatív lehetsz. A mondás, hogy "bármit megtehetsz, amit csak akarsz" soha nem volt igazabb.

Az emberek sok mindenre panaszkodnak és ezt meg is értem - az élet nem könnyebb csak azért, mert technikailag könnyebb. Mindannyiunknak megvannak a démonjai és egyesek félelmetesebbek, mint mások.

De ha megnézzük, hol tartunk most és visszapillantunk oda, ahol voltunk, akkor elég jól állunk. Világunknak még mindig vannak problémái és furcsa lenne, ha nem így lenne, de összességében? Azt mondanám, hogy jól csináljuk!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása