Amikor a szó már nem elég : miért fontos a kapcsolat?

2023. május 23. 07:30 - Life Advisor

kommunikacios_problema.jpgA kommunikációs problémákat a kölcsönös bizalmi kapcsolatra összpontosítva lehet a legjobban megoldani. Előfordult már, hogy olyan beszélgetésben találtad magad, ahol minden kimondott szót értesz, de az általános üzenet egyszerűen nem jut át? Vagy talán a kommunikáció megrekedt ugyanabban a kerékvágásban, amiben ugyanazokat a félreértéseket ismétlitek meg? Ez a frusztráló ciklus megterhelheti a kapcsolatot, különösen azokkal, akikkel minden nap szoros kapcsolatban állunk, például család, barátok vagy munkatársak. 

A kommunikációs szakértők szerint a folyamatban lévő kommunikációs problémák megoldása a kapcsolatban kezdődik, de nem csak a szavakkal. Valódi megértés és egészséges kapcsolat nélkül az általunk küldött üzeneteket nem képesek fogadni és nem a szándékunk szerint értelmezik őket.

A kapcsolat állapota befolyásolja, hogyan küldjük, fogadjuk és értelmezzük a kommunikációt. Amikor egy kapcsolat ingatag talajon áll, vagy az érintett emberek nem érzik úgy, hogy valóban meghallgatják és megértik őket, ez akadályokat teremt a nyílt és őszinte kommunikáció előtt. 

Tehát amikor a kommunikáció megismétlődik, vagy zsákutcának tűnik, a legjobb, ha egy lépést hátralépsz a szavaktól és elgondolkodsz a kapcsolaton. 

Néhány dolog, amit figyelembe kell venned : 

1. Vannak megoldatlan problémák, sértettség vagy bizalom hiány?

Ezek a kapcsolati gyenge pontok megnehezítik a produktív kommunikációt. Ha időt szánunk arra, hogy foglalkozzunk velük, az szilárdabb alapot biztosít a félreértések vagy egymásnak ellentmondó igények megoldásához.

2. Mennyire ismered és érted meg a másik embert?

Mik a tapasztalatai, perspektívái, értékei és céljai? Anélkül, hogy megértenénk a másikat, a kommunikációjuk zavarosnak tűnhet, vagy nem felel majd meg a saját stílusodnak. Ha megpróbálod látni a nézőpontjukat, még akkor is, ha nem értesz egyet, az segít megtalálni a közös alapot és kompromisszumot. Ha nyitott kérdéseket teszel fel a gondolataikról és érzéseikről, az azt mutatja, hogy meg akarod érteni őket, nem csak reagálni akarsz a mondandójukra.

3. Mit tudsz értékelni és milyen közös alapokat vagy érdekeket osztasz meg?

A pozitívumokra és a közös dolgokra való összpontosítás segíthet megteremteni az egység érzését, amely szükséges a különbségek vagy félreértések megoldásához. Az emberek nyitottabbak a visszajelzésre vagy a problémamegoldásra, ha úgy érzik, hogy elismerik értékeiket és nézőpontjaikat. A közös hiedelmek vagy célok helyéről kiindulva könnyebb navigálni a nézeteltérések tengerén.

Odafigyeléssel és a kapcsolatba való befektetéssel a kommunikációs akadályok leküzdhetők és a megragadt dinamika növekedési lehetőségekké alakítható.

Íme néhány javaslat a kapcsolat és a kommunikáció erősítésére : 

1. Hozz létre egy kényelmes, bizalmi teret, ahol mindkét ember úgy érzi, hogy meghallgatják. 

Ha megsérültél, megbántottnak érzed magad stb, ismerd el mindezt. Fejezd ki az elkötelezettséged a dinamika javítása iránt és legyél nyitott arra, hogy empátiával és megértéssel kommunikálj partnereddel. 

2. Hallgasd meg a párod, hogy megértsd őt, ne csak reagálj a halltokra (sokszor ész és megértés nélkül)

Mutasd meg, hogy figyeld, összefoglalod, amit mondott, hogy megerősítsd a megértésed. Ez érvényesíti a párod és további megosztásra, kommunikációra fogod ösztönözni őt. 

3. Ismerd el a különbségeket, és érvényesítsd tapasztalataid, gondolataid és érzéseid

Az "én" állítások használata, miközben elismered a tapasztalatokat, segíthet megtalálni a középutat. Próbáld megérteni a másik fél nézőpontját és találd meg az egyetértés alapvető területeit, mielőtt a nézeteltérések területével foglalkoznál. 

4. Találj közös érdeklődési kört vagy olyan dolgokat, amelyeket értékelsz a másikban

A cél az egység és a közös cél megteremtése, nem pedig az, hogy ragaszkodjunk ahhoz, hogy igazunk legyen. Összpontosítsd a kapcsolatra és arra, hogyan elégítsd ki a legfontosabb szükségleteket vagy vágyakat, ahelyett, hogy mindig nyerni akarnál. Jóakarattal és megértésre való hajlandósággal közös nevezőt lehet találni.

5. Oszd meg, hogyan érint téged a probléma és hogyan lehetne megoldani

Magyarázd el aggodalmaidat vagy céljaidat, majd hallgasd meg a párod. Legyél nyitott a kompromisszumokra és a kreatív megoldásokra, amelyek mindkét fél kulcsfontosságú mozgatórugóit kezelik. Türelemre és kitartásra van szükség, mivel a hosszú távú dinamika megoldása időbe telik. De a kapcsolat megerősítésére és a kommunikáció javítására irányuló folyamatos erőfeszítések az akadályokat növekedési lehetőségekké alakíthatják. 

Bár a kommunikáció magában foglalja a feladót és a fogadót, a kapcsolat állapota befolyásolja az üzenetek küldését, fogadását és érzelmezését.

Egy erős kapcsolat, ahol az emberek úgy érzik, hogy meghallgatják és megértik őket, biztonságérzetet nyújt az őszinte, produktív kommunikáció kialakításához. Ez lehetővé teszi a folyamatban lévő problémák mély megértését és megoldását, ami a valódi megoldás a beragadt kommunikációs ciklusokra és a rozsdás kapcsolatokra.

Tehát, amikor a kommunikáció nehézzé válik, először nézd meg a kapcsolatot. Csak ezután következnek a szavak!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása