5 mód, hogyan befolyásolja a szakítás a férfiak egészségét

2023. április 13. 07:30 - Life Advisor

mentalis_egeszseg_ferfiak_hatasa.jpgA címben szereplő "egészség" szó alatt, elsődlegesen a mentális egészségre szeretnék kitérni, nem véletlenül. A mai társadalomban a férfiak és a mentális egészség két olyan téma, amelyet gyakran nem tárgyalnak eléggé. Sajnos a beszélgetés hiánya gyakran téves ítéleteket és diszfunkcionális viselkedést vált ki a férfiakban. A férfiak mentális egészsége károsodhat, ha a kapcsolatok viharos módon végződnek. Ez jellemzően a hagyományos nemi normák eredménye, amelyek gyakran úgy ábrázolják a férfiakat, mint akik erősek és kevésbé valószínű, hogy mentális egészségügyi támogatást keresnek. 

A férfiak azonban számos kapcsolati problémát tapasztalhatnak, beleértve a veszteség és a depresszió érzéseit, amikor egy kapcsolat véget ér.

Hogyan befolyásolják a párkapcsolati problémák a férfiak mentális egészségét?

A férfiak mentális egészségét súlyosan érintheti, ha a kapcsolatok véget érnek. Ez azt okozhatja, hogy a férfiak olyan mentális betegségek tüneteit mutatják, mint a szomorúság, a düh és a bánat, ami gyorsan depresszióhoz vezethet. Ennek eredményeként egy férfi megkérdőjelezi önértékelését és identitását.

Ezenkívül ezek az érzelmi válaszok normálisak. Ha azonban a kapcsolat felbomlása különösen traumatikus vagy elkeseredett, intenzívebbé válhatnak és hosszabb ideig tarthatnak.

A kapcsolat megszakadása miatt a férfiak elszakadhatnak és elkülönülhetnek társadalmilag bátorító embercsoportjaiktól. Az elutasítás és az elhagyottság érzéséhez vezethet, ha egy férfi sok időt és erőfeszítést tett egy kapcsolatba.

A kapcsolatok felbomlása gyakorlati hatással lehet a férfiak mentális egészségére, valamint érzelmi veszteségeikre, például pénzügyi nehézségekre, amelyek stresszhez és szorongáshoz vezethetnek.

A férfiak mentális egészsége mindezen tényezők következtében csökkenhet ellenben a mentális egészségügyi problémák kialakulásának kockázata növekedni fog.

5 módja annak, hogyan befolyásolhatja a férfiak mentális egészségét a szakítás : 

1. A munkára és produktivitásra gyakorolt hatás

A megszakad kapcsolatok károsíthatják a férfiak mentális egészségét, ami alacsonyabb produktivitást és hiányzásokat eredményezhet a munkahelyen. Rosszabb esetben akár a munkahely elvesztésével is járhat.

2. Önbecsülés károsodása

A szakítás jelentősen károsíthatja sok férfi önértékelését. Szakítás után a férfiak küzdhetnek az alkalmatlanság érzésével és az alacsony önértékeléssel, különösen, ha úgy érzik, hogy nem feleltek meg partnerük elvárásainak.

Ennek következtében a férfiak mentális egészsége szenvedhet.

3. Depresszió

Egy kapcsolat megszakadása lehet a fő oka a férfiak depressziójának, különösen, ha a férfiak érzelmileg befektetnek a kapcsolatba.

Szomorúságot, reménytelenséget és motivációhiányt tapasztalhatnak, valamint a korábban élvezetes tevékenységek iránti lelkesedésük csökkenését.

4. Szorongás

A férfiak számára a kapcsolatban a szorongást a szakítás bizonytalansága és érzelmi zűrzavara okozhatja. A jövővel kapcsolatos aggodalom és félelem, a társadalmi helyzetek és a másokkal való mindennapi interakciók mind példák erre.

5. A férfiak visszavonulhatnak a társadalmi interakcióktól és szakítás után társadalmilag elszigetelődhetnek

Ez súlyosbíthatja a magány és a depresszió érzéseit. Ha nagymértékben támaszkodtak partnerükre a szociális támogatásért és társaságért, ez különösen nagy kihívást jelenthet.

Fontos szem előtt tartani, hogy a szakítás hatása a férfiak mentális egészségre nemcsak hogy kiterjedhet, de bonyolult is lehet.

Megküzdési stratégiák a férfiak mentális egészségének érdekében, szakítás után

A férfiak gyakran küzdenek azzal a ténnyel, hogy mentális egészségüket jelentősen befolyásolja a szakítás. Nehéz lehet megbirkózni ezekkel az érzésekkel és továbblépni a szakításból, ami traumatikus élmény lehet.

A férfiaknak hatékony megküzdési stratégiákat kell kidolgozniuk, amelyek segítenek nekik mentális egészségük kezelésében és a szakítás okozta nehézségekből való továbblépésben. Ezt a hat megküzdési stratégiát használhatják kapcsolataik problémáinak kezelésére, különösen szakítás után.

1. Szakembertől való segítség

A mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetés biztonságos helyet biztosíthat a férfiaknak, hogy beszéljenek és kifejezzék érzéseiket, és megtanuljanak több módszer érzelmeik kezelésére.

2. Vegyél részt olyan tevékenységben, amelyek ösztönzik az öngondoskodást

Olyan tevékenységek, mint a testmozgás, a meditáció, az egészséges táplálkozás vagy a természetben töltött idő. Ezeknek a lépéseknek a megtétele segíthet a stresszkezelésben és javíthatja a mentális egészséged.

3. Hozz létre egy támogatási hálózatot

A férfiak kevésbé érezhetik magukat egyedül és a közösség és az összetartozás érzését szerezhetik meg azzal, ha támogató barátok és család veszi körül őket. Az érzelmi támogatás és az elszigeteltség megelőzése biztosítható az érzések megbízható személyekkel való megosztásával.

4. Azok a férfiak, akik elnyomják érzéseiket, azt kockáztatják, hogy további problémák merülnek fel a kapcsolataikban

Mindent figyelembe véve, a férfiaknak meg kell engedniük maguknak, hogy közöljék érzéseiket, akár naplóírással, akár társukkal való beszélgetéssel, akár támogató csoport felkutatásával. Fontos, hogy elengedjük mind a pozitív, mind a negatív érzelmeket.

5. Kerüld el a negatív megküzdési stratégiák alkalmazását

Kerüld el az olyan dolgok használatát, mint az alkohol, drog. Ezek megnehezíthetik a megromlott kapcsolatból való kilábalást és súlyosabb mentális egészségügyi problémákat okozhatnak.

6. Összpontosíts elérhető személyes és szakmai célokra

Reális célokat tűzz ki a sikerélmény biztosításának érdekében. A férfiak céltudatosságot és irányt szerezhetnek azáltal, hogy elérhető célokat tűznek ki maguk elé, amelyek segíthetnek nekik a szakítás utáni előrelépésben.

A férfiaknak azonnal foglalkozniuk kell a kapcsolati problémákkal, amint felmerülnek, mert hatással vannak mentális egészségükre. Ez lehet úgy, hogy segítséget kérnek barátoktól, családtól vagy szakembertől, hogy átjussanak a szakítással járó érzelmi zűrzavaron.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása