Biztonságban érzed magad a kapcsolataidban?

2023. április 01. 07:30 - Life Advisor

biztonsag_kapcsolatban.pngLehet, hogy épp a szavaid miatt nem érzed magad biztonságban. A kommunikáció módja biztonságot teremthet kapcsolatainkban, vagy olyan helyzetekbe hozhat minket, amelyek megalapozatlanok, tiszteletlenek (mások és magunk által) és nem biztonságosak. Régebben azt gondoltam, hogy a kapcsolati gyógyítás csúcspontja az, ha figyelmen kívül hagyom azt a részemet, amely nem érzi magát biztonságban és azt mondom, hogy ez a "félelem". Ahhoz, hogy "felébredjek", nem kellett "engednem" a félelemnek, hogy nem vagyok biztonságban. Mert biztos, hogy a félelem és a kényelmetlenség azt jelentette, hogy nem voltam elég fejlett.

Mire vezetett ez?

Trauma. Egészségtelen kapcsolat. Figyelmen kívül hagytam a határaimat. Teljesen elvesztem abban, ami az igazságom volt. 

Sok mindenért vállalhatunk felelősséget azokban a helyzetekben, amelyeket az életünkben teremtünk és úgy gondolom, hogy az egyik terület, amelyet mindannyiunknak meg kell vizsgálnunk, a kommunikáció.

Hogyan vezetnek a másoknak és önmagadnak mondott szavak egy nem biztonságos létezéshez?

Szeretném elismerni a különbséget aközött, hogy valaki megreked egy félelemmel teli, szorongó állapotban és őszintén meghallgatja azokat a dolgokat, amelyekben nem érzi jól magát, biztonságban és egészséges módon. Nehéz lehet különbséget tenni.

De már elkezdheted látni önmagad.

Milyen szavakat erősítesz meg önmagadnak és másoknak, amelyek egészségtelen kapcsolati dinamikát hoznak létre és olyan döntésekhez vezetnek, amelyek bántanak téged?

Pl.:

  • "Jól érzem magam", amikor a tested azt mondja, hogy valami nincs rendben.
  • "Rendben van", amikor valami mégsem így van.
  • Nem mondtál el valamit, amikor kellett volna.

A biztonság azzal kezdődik, hogy meghallgatjuk azt, ami valóban összhangban van velünk és igazság a számunkra.

Igen, kérdezni kell és kíváncsivá kell válnod a perspektíváidra és hiedelmeidre, de tisztelned kell magad annyira, hogy megpihenj abban, ami rendben van és ami nincs rendben számodra. (Ezek idővel változhatnak.)

A biztonság a határok kinyilvánításával kezdődik. Mikor érzed magad rendben és mikor nem.

Mindez megköveteli, hogy félretedd az emberek kedvét és ragaszkodj ahhoz, amire szükséged van és amire vágysz.

El kell fogadnod, hogy csalódást okozol az embereknek, elveszíted őket és te leszel a gonosz a történeteikben.

El kell fogadnod, hogy az embereknek lehetnek olyan tapasztalataik és történeteik, amelyek teljesen hamisnak tűnnek. És ahelyett, hogy feláldoznád a békédet, hogy bebizonyítsd, hogy így van, engedd meg nekik, hogy rendelkezzenek ezzel a perspektívával.

A biztonság bátorságot igényel, hogy engedélyt adj magadnak arra, hogy ez a biztonság létrejöjjön. 

Biztonságban érzed magad? Van valami, amit megtehetsz még ma, hogy ezt megteremtsd magadnak? Gondolkodj el rajta és ne félj cselekedni!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása