Ha ilyen szörnyű módon beszélsz magaddal, kérlek állj le!

2023. március 29. 07:30 - Life Advisor

negativ_onbeszed.jpgFigyelem! Az alábbi poszt néhány olvasót érzékenyen érinthet. Nem javaslom az elolvasását, ha mostanában különösen súlyos önbizalomhiánnyal élsz és/vagy mélyponton van az életed. Az alábbi posztot ugyanis úgy terveztem, hogy rövid távon fájdalmat és kellemetlenséget okozzon azért, hogy hosszú távon segítsen kezelni az öngyűlölet mögöttes problémáit. Ha azonban már eleve rossz helyen vagy az életedben, akkor nem biztos, hogy érdemes még mélyebbre süllyedned. Ez lehet az a műtét, amelyre szükséged van, de most még nem állsz rá készen. 

"Utálom magam" - mondtam. Ez normális része volt a napi és következetes önmegalázó cselekedeteimnek. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezt teszi, ugye?

Néhányan azt fogják mondani, hogy egyszerűen csak abba kell hagyni ezt, meg kell változnunk és javítanunk kell a dolgokon. 

Ez jó tanács. Kipróbáltam és sikerült. De úgy gondoltam, hogy ezt azért érdemes kifejteni. Szeretném megfogalmazni, hogy mindez, hogy is néz ki, hogy érthetőbb legyen. Hogyan néz ki ez a konfliktus önmagaddal? Milyen érzésekről és gondolatokról van szó? Túl tudod élni? Megéri?

Ez a poszt olyan, mint egy beszélgetés (vagy vita), amelyet öngyűlölettel kapcsolatban folytathatsz magaddal. 

Azonban jó tanácsokat tartalmaz, amelyek segítenek megállítani, megváltoztatni vagy javítani az önlealacsonyítással teli önbeszédet.

Te (az én névmással bemutatva) leveleket küldesz "magadnak" kezdve a "kedves éneddel" majd folytatod annak magyarázatát, hogy miért utálod. Akkor a kedves éned válaszolni fog neked és meglátjuk, hová vezet a beszélgetés.

Érdekes, nem? (Ez bonyolultnak tűnhet, de egyszerű, ahogy azt mindjárt látni is fogod.)

Ha ezt a beszélgetést úgy tudjuk folytatni, hogy több önismeretet fejlesszünk ki, ami megerősít minket, akkor nagyszerű, hiszen sikerült illusztrálnom a mélyebb kölcsönhatásokat, amelyek mindannyiunkban előfordulnak és remélhetőleg életre keltettem és érthetőbbé tettem őket.

Remélem, hogy a poszt elolvasásával mélyen a zsigereidben meg fogod érteni azokat az érzéseket és ötleteket, amelyek segítenek egészségesebb kapcsolatban lenni magaddal. 

De várj! Van itt egy apró figyelmeztetés.

Ha utálod magad, nem azért vagyok itt, hogy elmondjam neked, milyen csodálatos vagy és hogyan kellene jobban értékelned magad.

Valójában szeresd magad egy kicsit jobban, mint amennyire szükséges és szörnyű emberré válsz. Szeresd magad kevésbé, mint ami ideális és gyengíteni fogod a személyiséged.

Szívesebben használom az önbecsülés kifejezést. Eléggé tisztelned kell magad, mert a tisztelet hiánya mindent elpusztít. 

Szóval, mi a cél?

A cél az, hogy segítsen úgy élni az életed, hogy ne tartson fogva az öngyűlölet. Tisztességes emberré válni, aki pszichológiailag és érzelmileg képes megbirkózni a sebezhetőségével.

Mert amikor ezt teszed, elkezdesz fontosabb dolgokkal foglalkozni az életedben, ami elkerülhetetlenül arra késztet, hogy jobban tiszteld magad.

Lássunk neki. Az alábbiakban 7 rövid levél található tőled saját magadnak. Aztán egy levél magadtól, válaszolva erre, ami a poszt legfontosabb része. 

Ne engedd meg magadnak, hogy magaddal beszélj (tudom, hogy hangzik) úgy, mint az első levelekben. Ne toleráld a tiszteletlenséget, még magadtól sem.

Utálom magam, mert csúnya vagyok/nem vagyok vonzó

Kedves énem!

Nem tetszik, ahogy kinézel. 

Az orrod nagy és csúnya. A bőröd olyan száraz, mint a kaktusz. És a tested, micsoda vicc! Enyhén szólva ez szégyened forrása.

Amikor tükörbe nézel, rosszul érzem magam. Ezt a tükröződést látni nem a legjobb dolog a világon. Arra emlékeztet, hogy milyen csúnya vagy és hogy soha nem fogod szépnek vagy jóképűnek érezni magad. 

És ez nem az egyetlen következmény.

Arra a gondolatra emlékeztet, hogy soha nem fognak szeretni. A megjelenés minden, nem igaz? Még ha nem is minden, de fontos. 

Kudarcot vallottam

Kedves énem!

Nem tartod be az ígéreteid. Mindig cserbenhagysz minket. Mindig elrontod. 

Azt mondod, hogy korán fogsz kelni, aztán mégsem. Azt mondod, hogy abbahagyod ezt a rossz szokás és mégis csak nassolsz és zabálsz. Úgy tűnik, hogy nem tudod kezelni az életed. 

Sok teendőd lenne, de halogatod a dolgokat. Nem számíthatok rád, mert többször cserbenhagytál engem, mint ahányszor megtudom számolni. Nem bízom benned.

Nem állok ki magamért

Kedves énem!

Ismét megengedted valakinek, hogy rád lépjen. Nem tudtál kiállni magadért. 

Ideges voltál amiatt, ahogy bántak veled, mégis nem mondtál és nem is tettél semmit. Ne hazudj! Nem hazudhatsz nekem.

Megsértették a határaid és bántottak. Ez elhiteti velem, hogy gyenge ember vagy. Nem védhetsz meg engem. 

Ha mindenki, akivel találkozol, átmegy rajtad, miért kellene nekem vagy bárki másnak tisztelet adnia neked?

Teher vagyok

Kedves énem!

Túl sok vagy!

Sok problémád van. Egy tökéletesen boldog helyzetet (vagy személyt) nyomorúságossá változtatsz. 

Szorongás. Depresszió. Szociális szorongás. Ügyetlenség. Szeszélyesség. Düh. Ki tudja elviselni az ilyen dolgokat? És miért kellene bárkinek is tolerálnia őket?

Teher vagy. A terheket nem szeretik. Legjobb esetben tolerálják őket. És azok, akik tolerálják a dolgokat, végül elfáradnak és elhagynak téged. Még ha kezdetben szerettek is téged, az a tény, hogy tehet vagy, elűzi őket.

Menj el! Told el őket magadtól. Ha szeretnek téged, harcolhatnak, de nem szabad foglalkozniuk ezzel a sok szarral. És ha szereted őket, nem kívánnád, hogy egész életükben felemeljenek egy ilyen terhet, mert jobbat érdemelnek.

A múltam rémes volt

Kedves énem!

Mindent tudsz és nem kell emlékeztetnem téged a múltban történtekre.

Szívás volt. Fájdalmas. Szégyenletes.

Ez formált téged.

Tudom, hogy rossz vagyok

Kedves énem!

Azok, akik elrejtőznek a sötétben, biztosan rosszak. Miért bújnának el, ha nem lennének rosszak?

A sötétség minden, amit valaha is ismertél az életedben. 

És azok a dolgok, amiket ezekben a sötét sarkokban csinálsz, rosszak. A gondolatok rosszak. A hiedelmek rosszak. És az értékek? Ó az értékek! Olyan önzők (és gyengék), mint amilyennek jönnek. 

Amikor kijössz ezekből a sarkokból, még mindig úgy viselkedsz, mint egy rossz ember és megbántod a hozzád közel állókat. Vagy csinálsz valami hülyeséget. Vagy kudarcot vallasz. Vagy cserbenhagysz valakit.

Amikor éjszaka lefekszel és az életedre gondolsz, elkerülhetetlenül arra a következtetésre jutsz, hogy rossz vagy. Nincs más, ami kiderült volna, azokból az információkból, amivel rendelkezel arról, hogy ki vagy, még akkor sem, ha azok, akik szeretnek téged (és nem tudom, mi a fenéért szeretnek téged) azt mondják neked, hogy milyen jó és szeretetre méltó vagy. 

És amikor visszaemlékszel a szavaimra és a leveleimre, rájössz, hogy te pontosan az a rossz ember vagy, akinek gondolod magad. Csak azért vagyok itt, hogy emlékeztesselek erre.

Nehéz szeretni magam, a gyűlölet - bár fájdalmas - könnyebb

Kedves énem!

Gyűlöllek, mert ez könnyebb, mint szeretni. Neveken szólítalak, mert ez könnyebb, mint elfogadni. 

Nem tudom, hogyan szeresselek vagy hogyan fogadjalak el. Hiszel nekem? Ez rajtad múlik. 

A szeretet munkát igényel. Az elfogadáshoz megértés kell. Mindkettő nagy felelősséget követel.

Egész életemben nem értettem meg és nem is tapasztaltam meg ezeket az érzéseket. És tudod, hogy ez igaz, ma megnézed azt a kaotikus világot, amelyben felnőttünk. 

Úgy tűnik, nem törődöm eléggé azzal, hogy elfogadjam a felelősségemet, hogy gondoskodjak rólad, ami valószínűleg arra késztet, hogy cserébe gyűlölj engem. 

Gyűlölet spirál. Szar, de ez minden, amit tudok. 

Utálom, hogy gyűlölsz engem, mert tönkretesz minket (A válasz levél)

Kedves Én!

Ha tudnád......te csak rontasz a helyzeten. 

Bárcsak tükörbe néztél volna velem és nem lettél volna olyan kritikus az orrom kinézetével kapcsolatban. 

Bárcsak megbocsátottál volna nekem, amikor aznap reggel későn ébredtem, mert megnehezítetted számomra, hogy kudarcnak érezzem a napot. Talán jobban cselekedtem volna, ha biztonságban érzem magam veled.

Nem szeretem, ha valaki zaklat. De hé, ugyanezt teszed, amikor haza megyek. Befejezed a munkád és széttépsz. Talán te vagy az első, akivel szemben ki kellene állnom!

A szorongásom, a depresszióm, a rosszkedvem és az összes furcsa érzésem és hozzáállásom megöl. De ami még jobban megöl, az a gondolat, hogy teher vagyok miattuk. Én sem akarok senkit terhelni, de te vagy az, aki megbélyegzel a problémáim miatt. 

A megbélyegzés tízszer jobban fáj, mint a tényleges hibáim és problémáim. 

A múltam nem volt békés. Voltak sebek, trauma, bántalmazás, elhanyagolás és szenvedés. A múlt démonaival harcolok, miközben a jelen ördögei és a jövő sátánjai belém hatolnak és ez a harc eddig nem alakul túl jól.

És azt hittem, hogy a szövetségesem leszel, nem az ellenségem.

Néha pontosan azt adod az embereknek, amire szükségem van. Amire szükségünk van. Kedves leszel valaki máshoz, ha hibázik. Támogatod őket, ahelyett, hogy megvernéd őket. 

Kevésbé lennél kritikus a megjelenésükkel szemben, ha csak fotót látnál róluk. Még olyan emberekkel is beszélsz, aki nehéz időszakon mennek keresztül és nem tekinted őket tehernek.

Bárcsak kedvesebb, együttérzőbb és megértőbb tudnál lenni velem is!

És valójában te vagy a legjobb, aki ezt megteheti. De nem hibáztatlak. Az ujjal mutogatás a felelősségvállalás hajlandóságával jár. 

Mindketten olyan mélyen vagyunk ebben a szarban, hogy nem látjuk az igazságot. Annyira fájdalmasak vagyunk, hogy azt hisszük, ez itt marad. És annyira félünk, hogy nem tudunk hinni másban, csak a reménytelenségben.

Látod, értem. Megértem. Szó szerint érzem a fájdalmadat. Végül is egyek vagyunk.

De nem tudom elfogadni ezeket a hazugságokat igazságként, ezeket az ítéleteket tényként, vagy a véleményedet megingathatatlan hitként. Mert ha így teszek, akkor az öngyűlölet, a szorongás és kétségbeesés értelmetlen körforgásában kell élnem. 

Ezt visszautasítom. Amit mondasz, az szemét és hiszem, hogy van jobb életmód is.

Fogd be a pofád, amíg összeszedem a szaromat. És miután összeszedtem, megváltoztathatod, amit gondolsz. Vagy nem. 

De nem számít, mert rád nézek és azt mondom neked, hogy minden csúnya dolog ellenére, amit rólam mondasz, gondoskodhatok magamról, rólad és még néhány emberről, akiket szeretek és méltósággal élhetek ebben a világban.

Nem te vagy az, aki meghatároz engem. Aki ilyen mérgező szavakat mond, az nem határoz meg engem. De mégsem utálom sem a definícióidat, sem a címkéidet. 

Tudom, hogy fájdalomból és félelemből jönnek. Ezt megértem. De azért vagyok itt, hogy meggyógyítsam ezt és megakadályozzam, hogy veszélybe sodorjanak minket. 

Végül, de nem utolsó sorban, felemelem a hangom! Nemcsak összeszedem magam, hanem beszélni is akarok ezekről a levelekről, amelyeket nekem küldesz. Ezeket a hangokat a fejembe helyezed és ezeket az ötleteket támogatod. Ezeket a csatákat vívjuk. 

Saját hangom van, amelyre jobban oda kell figyelnem. Azért vagyok itt, hogy megfogalmazzam a saját gondolataimat, ötleteimet és érzéseimet. Azért vagyok itt, hogy megosszam, beszéljek és hitelesen fejezzem ki magam. 

Helyrehozok mindent, amit meg kell javítani, anélkül, hogy megbélyegezném magam azért, mert összetörtem. Jobb stratégiának tűnik, mint elbújni. 

Nem kell szeretned engem és nekem sem kell szeretnem téged. Némítsuk el ezeket a beszélgetéseket, mert gyengévé tesznek minket. 

Amikor gyengék vagyunk, érzelmileg, pszichológiailag, bensőségesen, sőt egzisztenciálisan is szenvedünk. Amikor felemeljük a hangunkat, legalábbis saját magunk miatt, és összeszedjük magunkat, azt hiszem, innen ered az önbecsülés. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása