A párok közötti konfliktusok 69%-a nem oldható meg

2023. március 05. 07:30 - Life Advisor

problema_megoldas.jpgA pszichológiai kutatások szerint a párok közötti konfliktusok 69%-a nem oldható meg. Ha belegondolsz, lehet, hogy te is tapasztaltad már ezt a saját kapcsolatodban, de miért nem gondoltál még arra, hogy hogyan lehetne ezen javítani és ténylegesen kimutatni a szereteted? Volt már olyan, hogy állandóan vitáztál a pároddal "ugyanarról a dologról"? Volt már olyan vita kettőtök között, hogy a végén azon tűnődtél, tényleg ő-e az igaz?

Sokan vágynak arra, hogy találkozzanak a nagy Ő-vel, mert úgy tűnik, hogy a megfelelő személy azt jelenti, hogy a kapcsolat örökké boldog lehet és egy ilyen kapcsolatból kimaradnak a viták és a konfliktusok. Mondhatjuk, hogy ez az elgondolás 50%-ban helyes is.

Mindenképpen fontos, hogy találkozzunk a megfelelő emberrel, de bármennyire is kompatibilis a kapcsolat, különbségek mindig lesznek. A különbségekből eredő problémák ártalmatlanok és mosollyal és apró változtatással megoldhatók. Másrészt néhány problémát nem lehet megoldani, függetlenül attól, hogy milyen keményen dolgoztok rajta.

John Gottman pszichológus az intimitás tanulmányozásában megemlítette, hogy a kapcsolat kezdetétől a végéig a veszekedések vagy viták 69%-a nem oldható meg. Más szóval, a problémáknak csak 31%-ka oldható meg véglegesen.

Szeretni valakit jobb, mint szeretni "annak a lehetőségét, hogy megváltoztassuk a szokásait"

Lehet, hogy ennyi megoldatlan kérdéssel azon tűnődsz, hogyan hozhatsz létre egy kielégítő kapcsolatot?

A kulcs az, hogy megtudjuk-e különböztetni a kapcsolat azon részeit, amelyek megoldhatók és azokat, amelyek nem. A megoldható problémák esetén tudnunk kell, hogy ezek ténylegesen megoldhatóak, míg azoknál, amelyeket nem lehet megoldani, meg kell tanulnunk, hogyan kezeljük őket.

Hadd mondjak egy példát : a földrengések olyan természeti katasztrófák, amelyek az emberek életében és a pénzügyek terén is károkat okoznak. Nem tudjuk eltüntetni a földrengéseket, de annyit tehetünk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük, hogyan vásároljunk előtte élelmet, megtanuljuk, hogyan kell elrejtőzni, felkészülünk a menekülésre azért, hogy a súlyos károkat elkerüljük.

Tehát a kapcsolat ugyanaz : ha tudod, hogy vannak olyan témák a kapcsolatban, amelyeket nem tudsz megoldani és nem tudsz elkerülni, akkor azt teheted, hogy ezeket nem is oldod meg, hanem megtalálod a módját, hogyan reagálj és hogyan alkalmazkodj.

Sokszor csak azt akarjuk, hogy a partnerünk megváltozzon, úgy ahogy azt mi szeretnénk. De nehéz lesz, ha épp te vagy az, akinek változtatnia kellene. Sokan a probléma megoldása után szebb jövőt várnak, de nem tesznek semmit, nem tesznek olyan "helyes" és "jó" dolgokat, amelyek előnyösek lennének a kapcsolatuk számára.

Mivel a párod nem hajlandó változtatni, te sem vagy hajlandó kommunikálni és interakcióba lépni. Úgy döntesz, hogy néma leszel, cserébe pedig bántjátok egymás érzéseit.

Ha úgy szeretünk valakit, amilyen, ahelyett, hogy a szeretetünk mértéke attól függne, hogy milyen mértékben tud változni, akkor boldogabbak leszünk a kapcsolatunkban.

Valójában az, hogy egy kapcsolat mennyire messzire mehet, nem attól függ, hogy hány problémát lehet megoldani, hanem attól, hogy mennyi ideig vagy hajlandó vele maradni, ezért tanuld meg azonosítani a megoldhatatlan témákat, ahelyett, hogy megoldanád őket.

Hogyan tudod ezeket azonosítani? Ezeknek a nehéz témáknak általában több jellemzője van : ismétlődnek, nem túl meggyőzőek, nem tudtok róla beszélni és magas érzelmi intenzitást hordoznak. Legközelebb próbálj meg olyan megoldást találni, amelyekkel mindketten képesek vagytok azonosulni és megbirkózni. 

Nincs olyan, hogy tökéletes kapcsolat, mert senki sem tökéletes, de mindig törekedhetünk arra, hogy boldog pillanatokat teremtsünk és a konfliktus és veszekedés után is helyrehozhatjuk a dolgokat és szerethetjük egymást.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása