3 módszer, amivel a rendrakás az elmédet is segíti

2023. február 20. 07:30 - Life Advisor

rendrakas.jpgNemrég görgettem az Instagramot és sok rövid, lenyűgöző videó és posztot találtam az átszervezésről és a rendrakásról. Találkoztam a fürdőszoba, a szekrények, gardrób rendezéséről szóló bejegyzésekkel. Belevágtam. A szekrényeim és a gardróbom tisztítása és rendberakása közben észrevettel, hogy mennyire jó érzés a rend. Fizikailag mindig jól érezzük magunkat, ha például az íróasztalunk tiszta, vagy amikor gyorsan megtaláljuk azt, amire szükségünk van a fiókokban vagy persze akkor is, ha a fürdőszobánk tiszta és rendezett. Mindez azért van, mert ezek a fizikai dolgok, akár rendezettek, akár nem, befolyásolják a könnyedség mozgását a nap folyamán. Tudom, hogy szervezettebbnek érzem magam és készen állok arra, hogy meghódítsam azt a napot, amikor nem emészt fel a rendetlenség sem fizikailag, sem mentálisan.

A mentális rendrakás ugyanolyan fontos, mint a fizikai, mert amikor gondolatainkat összhangban tudjuk tartani a törekvéseinkkel, elkezdhetjük megtisztítani azokat a hiedelmeket, amelyek már nem szolgálnak minket. Sok mindent, amit teszünk vagy mondunk, akár tudattalan, akár tudatalatti szinten vannak, a régi programozásunk vezérli, mert nem tisztítottuk meg. Gyakran észre sem vesszük, hogy úgy viselkedünk, ahogy élünk. Az operációs rendszerünk lelassulhat, ha úgymond nem takarítunk mentálisan. Néhány mentális takarítás lehetővé teszi számunkra, hogy helyet adjunk az új hiedelmeknek és szokásoknak, amelyek magasabb potenciálra emelnek minket.

Kezdheted azzal, hogy rendet raksz a fizikai térben, hogy legyen helyed a mentális tisztaság megszerzésére. Próbáld ki az alábbi három tippet a fizikai rendrakáshoz : 

1. Rakj rendet a szekrényeidben 

Vegyél ki minden egyes tárgyat a szekrényből egy halomba. Ezt a halmot bontsd négy részre : 

1. Megtartom

2. Kidobom

3. Eladományozom

4. Megjavíttatom

Mielőtt bármit a "megtartom dolgok" halomba tennél, kérdezd meg magadtól : 

  • Örömöt okoz nekem?
  • Illik hozzám?
  • Ha most látnám ezt a valamit a boltban, megvenném?

Ha nem mondasz határozott igen-t ezekre a kérdésekre, akkor a másik három halom közül kell választanod. Nem fogsz tudni növekedni, ha a régi dolgok által okozott rendetlenség foglalja a helyet.

2. Egyszerre egy valamit rakj rendbe

Elsöprő lehet egyetlen nap alatt az egész lakás minden szegletét rendbe rakni. Ezért haladj egyesével és kezdd mondjuk a zoknis fiókoddal, vagy a szekrényed egy bizonyos részével. Nem kell egy nap alatt rendbe raknod azt a káoszt, amit az évek során halmoztál fel.

3. Rakj rendet úgy, hogy a szépséget tartod szem előtt

Például rendezd szín vagy anyag szerint a kabátjaid. Hajtogasd össze minden pólód. Akaszd fel minden nadrágod. Rendezd külön a sport, az utcai és az ünneplős cipőid. Ha rendszert vezetsz be, könnyebben fogod megtalálni a dolgaid, amikor szükséged lesz rájuk és nem fog agyvérzés kerülgetni, hogy vajon hova a fenébe is raktad a kedvenc piros felsőd.

Mi a helyzet a gondolkodásmód rendbetételével? A folyamat nagyjából ugyanaz : 

1. Ürítsd ki a gondolataidat egy nagy halomba

Ha olyan hiedelmed vagy paradigmáid vannak, amelyekről tudod, hogy visszatartanak, fontos, hogy elengedd ezeket a gondolatokat, mert ezek nem te vagy. Nem akarod, hogy hatalmuk legyen a lehetőségeid felett. Szerezz be egy jegyzetfüzetet és írd le a saját magadról alkotott hiedelmeid. Ha leírod őket könnyebben elfogod tudni különíteni őket két kategóriára : megtartom - elengedem. 

Amikor ezt csinálod, gondolj a célodra. Idézd fel az elmédben lévő képet arról, hogy milyen életet akarsz élni, hogyan szeretnéd, ha látnának téged és hogyan akarsz részt venni a világban. Gondolj arra, hogy milyen változást akarsz elérni, hogyan akarsz növekedni és fejlődni emberként és hogyan akarsz adni, majd pedig kérdezd meg magadtól : "A hitem összhangban van-e a célommal?"

Ezzel könnyebben felismerheted azokat a paradigmákat, amelyek visszatartanak, vagy amelyeket meg kell változtatni. Tudom, hogy könnyű ellenállni a változásnak és van bennünk egy bizonyos félelem, hogy elengedjük a régi énünket, bizonyosságainkat. De tudom azt is, hogy ha egyszer ennek a félelemnek a mások oldalán állunk, képesek leszünk önmagunk legjobb verziójává válni.

2. Kezdd kicsiben

Nem kell mindent egyszerre megváltoztatnod. Válassz egy területet, legyen az a pénzzel, a kapcsolatokkal vagy a karrierrel kapcsolatos meggyőződésed. Jegyezd le ezeket a gondolatokat az életednek erről az egy aspektusáról. Ha tudod, hogy vannak olyan meggyőződéseid, amelyek megakadályoznak abban, hogy megszerezd azt a karriert, módosítsd azt a kapcsolatot vagy jobban kezeld a pénzed, akkor el akarod engedni ezeknek a gondolatoknak az átfogalmazását és átszervezését azáltal, hogy először elismered őket. Ha úgy gondolod, hogy rossz az anyagi helyzeted és ez hátráltat téged, hogyan tudsz ezen változtatni? Gondold át : mi lenne a megfelelőbb hit, gondolat, amely összhangban van a céloddal?

3. Rakj rendet úgy, hogy a szépséget tartod szem előtt

Csakúgy, mint a zoknis fióknál, látnod és értékelned kell céljaidat, törekvéseidet és vágyaidat. Ha időt szánsz arra, hogy értékeld a hitelveid, biztos lehetsz benne, hogy azok összhangban lesznek a vágyaiddal. 

Minden alkalommal lesz egy kis rendetlenség az életünkben. Ezért a rendszeres rendrakás és takarítás igenis fontos dolog. Amikor a szekrényemet nézem, arra gondolok : kivé fogok válni? Ha megnézek egy szép, drága ruhadarabot, amit évekkel ezelőtt vettem, de nem hordom, akkor jobb lenne, ha azt a dolgot eladományoznám, hogy valaki más élvezhesse? Rendszeresen dolgozom azon, hogy elengedjem a félelmet, hogy feladom azokat a dolgokat, amelyek nem szolgálnak engem, még akkor is, ha a múltban ezt megtették.

Ugyanezt megtehetjük a mentális terünkkel és a mentális egészségünkkel is. Ha olyan régi dolgokat viselsz, amelyek már nem illenek hozzád, és ha olyan hiedelmeket hordozol, amelyek már nem szolgálnak téged, akkor mindig fel fogsz háborodni ezeken a dolgokon. 

Szánj rá néhány percet még ma, hogy átgondold, hogyan nézne ki számodra a rendrakás. Gondolj azokra a hiedelmekre, amelyekhez ragaszkodsz és amelyek megakadályoznak abban, hogy önmagad legjobb változatává válj. Írj le mindent, ami eszedbe jut, majd cselekedj és rakj rendet! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása