Mi a teendő, ha igazságtalanul kirúgnak?

2023. február 15. 07:30 - Life Advisor

kirugtak_teendok.jpgA méltánytalan elbocsátás mentálisan és pénzügyileg is nehéz lehet. Van azonban néhány kulcsfontosságú lépés, amelyet érdemes átgondolnod és megtenned. Ebben a posztban megnézzük, hogy milyen lépéseket kell tenned, ha igazságtalanul rúgtak ki vagy úgy érzed, hogy jogellenes felmondás áldozata lettél. Ha jogszerűen bocsátottak el és nem érdekelnek a jogi lépések vagy a jogellenes felmondási igény érvényesítése, ugorj egyből az 5. lépésre. Ha viszont úgy gondolod, hogy nem legális okból rúgtak ki, akkor kezdd az elején.

1. Beszélj egy ügyvéddel

A munkajog minden országban más és más, ezért az esetleges jogellenes felmondás után az első lépésnek mindig annak kell lennie, hogy beszélj egy erre a területre szakosodott ügyvéddel. 

Csak egy ügyvéd tudja megmondani, hogy lehet-e az egész ügyet jogi útra terelni. Segíthet megtervezni a következő lépést a jogellenes felmondás után, illetve felvázolhatja neked azt is, ha nem érdemes jogi csatározásba kezdeni és inkább tovább kellene lépned. 

Ezenkívül az ügyvéd átnézhetik a munkaszerződésed is, hogy megtudd, tartozik-e a cég neked végkielégítéssel stb. 

2. Annak megállapítása, hogy jogellenes volt-e a felmondás

Egy ügyvéd segítségével meg kell tudnod, hogy megszegték-e a törvényeket, amikor kirúgtak téged. Nagy különbség van aközött, hogy igazságtalanul vagy pedig jogellenesen rúgtak ki. Néha a falnak mehetsz a helyzettől, hogy kirúgtak, holott a munkáltató teljesen jogszerűen járt el.

Ennek megállapítása mindenképpen ügyvéd feladata, így kövesd az első lépést és beszélj egy ügyvéddel.

3. Ne posztolj semmit a közösségi médiára

Ha van egy esetleges jogszerűtlen felmondással kapcsolatos ügyed, bármi, amit a közösségi médiában posztolsz, árthat az ügyednek. 

Tehát állj ellen a kísértésnek, hogy elmondd a történeted a közösségi médiában, amíg először nem beszéltél egy ügyvéddel. Még egy ártalmatlan megjegyzés is, amelyet indokoltnak érzel, megnehezítheti az ügyvéded munkáját. Hagyd, hogy ő határozza meg, mit szabad és mit nem szabad nyilvánosan megosztanod.

4. Dokumentálj mindent

A folyamat során próbálj meg mindent dokumentálni, amit csak tudsz.

Őrizd meg a munkáltatód által kiadott dokumentumok papíralapú változatát, szerezd be a munkaköri leírásod másolatát és őrizd meg a munkáltatódtól kapott összes emailt. 

Jegyezd fel, hogy mi történik/történt pontosan és mikor. Írd fel minden érintett és résztvevő nevét is.

Mindezek a részletek segíthetnek az ügyvédednek meghatározni, hogy lesz-e jogi ügyed vagy sem.

A dokumentáció és az e-mailek bizonyítékot szolgáltathatnak a diszkriminációról vagy más jogellenes dolgokról, amelyek miatt kirúgtak. Ments el mindent, amit csak tudsz.

5. Gyűjts össze a legfontosabb információkat a HR-től

Bármikor, amikor váratlanul kirúgnak, beszélj a HR osztállyal, hogy megvitassátok, mennyi ideig tart a felmondási időd, a TB-d és milyen lehetőségeid vannak utána. 

A munkaszerződésedből tájékozódhatsz arról, hogy jogosult vagy-e végkielégítésre és ha igen, kérj további részleteket a HR-től. 

6. Készülj fel az álláskeresésre

Akár úgy döntesz, hogy jogi útra tereled a kirúgásod, akár nem, hamarosan új munkát kell találnod. A fenti lépések elvégzése után, erre kell összpontosítanod. 

Használd a jelenlegi helyzeted arra, hogy felpörgesd az álláskeresést és találj egy új, jobb lehetőséget magadnak.

Azt is tisztázd magaddal, hogy tényleg ilyen munkát akarsz végezni? Tetszett a főnököd, a munkatársaid és a feladataid?

Sokszor megesik, hogy amikor kirúgnak minket, szembesülünk azzal, hogy utáltuk a munkánkat, kevés kapcsolatunk volt a munkatársainkhoz és boldogtalanok voltunk. Így lehetséges, hogy egy ilyen kirúgás, igazából egy olyan helyzetből is kivezet téged, amit nem élveztél.

Ezért ügyelj arra, hogy a pozitívumokra fókuszálj (például arra, hogy jobb lehetőséget találhatsz) és összpontosítsd az erőfeszítéseid arra, hogy mit kell tenned a karriered előmozdítása érdekében.

7. Ne vedd személyesen

Még akkor is, ha korábbi munkáltatód igazságtalan és meggondolatlan volt, amikor elbocsátott téged, nem valószínű, hogy személyes döntés állt a háttérben. 

Ez egy üzleti lépés volt, ezért amikor megpróbálsz előrelépni és összeszedni magad, NE vedd ezt személyesen.

A tanácsom az, hogy ha egy ügyvéd azt mondja, hogy jogellenesen rúgtak ki és érdemes jogi útra terelni, akkor az remek. Ha nem, akkor új munkát fogsz találni és az is rendben lesz. De egyik esetben se vedd személyesen a történteket.

Ez egyszerűen elvonja a figyelmed és megakadályoz abban, hogy képes legyél megtenni azt, amire szükséged van, vagyis új munkát találni. 

8. Nyerd vissza az önbizalmad

Könnyű elveszíteni az önbizalmunkat, ha váratlanul kirúgnak.

Ne feledd : az, hogy egy vállalat nem látta az értékeid vagy az a tény, hogy egy pozícióban küzdöttél, nem tesz kevésbé értékes emberré vagy alkalmazottá.

Találsz egy nagyszerű céget, ahol értékelik a készségeid és ahol ezeket pénzügyileg is jól megjutalmazzák.

Ha viszont elveszíted az önbizalmad és azt feltételezed, hogy egyetlen cégnek sem akar téged, akkor pontosan ezt fogod sugározni magadból egy következő állásinterjún. 

Mielőtt álláskeresésbe fogsz, emlékezz az erősségeidre, minden olyan korábbi munkádra, ahol sikeres voltál és vedd számba, hogy ezekből mit tudsz a következő munkádban felhasználni, beleértve a kirúgás szerencsétlen eseménye során szerezett tapasztalataid is.

9. Tartsd fent a fontos munkakapcsolataid

Amikor kirúgnak, csábító, hogy gyorsan elmenekülj minden helyzetből és elkerülj mindenkit, akik miatt emlékszel a történtekre. 

Miután azonban egy-két napot adtál magadnak, hogy összeszedd a gondolataid, fontold meg, hogy újra kapcsolatba lépj azokkal a kollégákkal és munkatársakkal, akikkel fent szeretnéd tartani a kapcsolatot. 

Lépj velük kapcsolatba a LinkedIn-en. Ezek az emberek akár új lehetőségek felé is irányíthatnak téged, pláne, ha tisztességtelenül rúgtak ki, sokan fognak a te oldaladon állni és hajlandóak lesznek segíteni neked.

10. Tanulj és lépj tovább

Van egy filozófia, amit szeretek alkalmazni, ha a dolgok nem alakultak jól.

Tanulok a helyzetből. Még akkor is, ha nem is az én hibám volt, mindig van egy lecke vagy egy módja annak, hogy a jövőben jobban csináljuk a dolgokat.

Kirúgás esetén például érdemes meggondolni, hogy : 

  • Talán több erőfeszítést is tehettem volna a munkámba?
  • Kommunikálhattam volna jobban?
  • Lehet, hogy eleve nem kellett volna elvállalnom ezt a munkát, mert már az elején voltak figyelmeztető jelek?
  • Talán több vagy más kérdéseket kellett volna feltennem, mielőtt elfogadtam ezt a munkát?
  • Talán kérhettem volna, hogy más pozícióba tegyenek, mert amire jelentkeztem nem az volt, amire számítottam?

Ezek csak példák arra, hogyan lehet megvizsgálni a helyzetet és tanulni belőle. 

A lényeg : a kirúgás nagyon sok emberre megtörténik. A kulcs itt az, hogy levond a rendelkezésre álló tanulságokat, majd gyorsan összpontosítsd a figyelmedet arra, hogy megtaláld a következő szerepet a karrieredben. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása