4 jele annak, hogy túl sokat adsz

2023. február 04. 07:30 - Life Advisor

tul_sokat_adsz.jpgElőfordult már, hogy mosollyal az arcodon mentél bele egy megállapodásba, miközben titokban belehaltál az egész történetbe? Az első jele annak, hogy túl sokat adsz, ha nem mondasz nemet. Jogod van megtagadni bármit, anélkül, hogy hosszas magyarázatokba kellene bocsátkoznod. Amikor úgy döntesz, hogy mégis megmagyarázod a döntésed, annak tudatos választásból kell történnie, ahelyett, hogy szükségét éreznéd annak, hogy kötelezően csinálod. Had ismételjem meg újra : jogod van nemet mondani. Senkinek - még a párodnak sem - nincs joga az idődhöz vagy az erőfeszítéseidhez. 

Érthető, hogy egyesek számára valódi kihívás, hogy nemet mondjanak. Persze a ló túl oldalára sem kell átesni és ne legyen a "nem" az új kedvenc szavad. Ehelyett legyél képes arra, hogy megválaszd, mi az, amit elfogadsz. Legyél udvarias és határozott a döntéseid során.

2. Bocsánatot kérsz. Mindig. Mindenért.

Igen, néha te is hibázol. Ki nem?

Ha azonban azon kapod magad, hogy minden egyes tetted után bocsánatot kérsz, itt az ideje, hogy alaposabban megvizsgáld a kapcsolatod. Valójában ezzel ugyanis többet ártasz, mint használsz magadnak és a kapcsolatodnak.

Figyelmen kívül hagyod az érzéseid, amikor megpróbálod elkerülni a konfliktusokat. Ennél is fontosabb, hogy megengeded a párodnak, hogy bármit megtehessen veled anélkül, hogy felelősségre vonnád őt a tetteiért. 

Az ilyen magatartásnak véget kell vetni. A nézeteltérések megoldásának közös erőfeszítésnek kell lennie minden boldog kapcsolatban. 

3. Nem rangsorolod az igényeid

A kapcsolatok kompromisszumokat igényelnek. De ha szokásod, hogy más embereket helyezel előtérbe önmagad előtt, az egyértelmű jele annak, hogy túl sokat adsz. 

Ha túl sokat adsz, az hosszú távon nyomorulttá tesz. A kutatások szerint az emberek annál inkább depressziósak lesznek, minél inkább elnyomják az igényeiket egy kapcsolatban.

4. Neheztelsz

Csak néhány kapcsolat lesz tökéletesen kiegyensúlyozott. Ez nem kérdés. Ez azonban azt is jelenti, hogy rosszul csinálod, ha ezért neheztelsz a párodra.

A neheztelés olyan, mint a harag. Azt hiszed, hogy a másik meg fog halni, de csak te halsz meg. A neheztelés irányulhat a párodra a körülmények igazságtalansága miatt és a saját énedre is, amiért feláldozod azt, amit szeretsz vagy amire szükséged van.

Mindkét esetben veszélybe kerül a hosszú távú kapcsolatotok. Győződj meg róla, hogy nem éred el ezt a pontot.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása