6 jel, hogy félsz az intimitástól

2023. január 03. 07:30 - Life Advisor

intimitas_felelem.jpgNincs semmi baj azzal, ha valaki független : jó rátermettnek, hozzáértőnek és önellátónak lenni. Ugyanakkor azt is tudnod kell, hogyan kérhetsz segítséget, ha szükséged van rá. Ha túlságosan független vagy, megpróbálsz mindent önállóan kezelni, mert büszke vagy arra, hogy soha nem kell másra támaszkodnod. Ez segít fenntartani az érzelmi távolságot másoktól azáltal, hogy soha nem engeded meg magadnak, hogy függj tőlük. Függetlenséged szabadságot ad neked, mert mindenkit távol tartasz magadtól. Az első jele tehát az intimitástól való félelemnek az, hogy nagyra értékeled a függetlenséget.

2. Félsz attól, hogy elhagynak

Az elhagyatottságtól való mélyen gyökerező és megoldatlan félelem gyakran az intimitástól való félelem alapját képezi. Ezzel a félelemmel a fejedben megtanulsz elfogadni egy pozitív nézetet magadról, de egy negatív nézetet másokról, azt gondolva, hogy az egyetlen ember, akire valaha is igazán számíthatsz, te magad vagy. Úgy gondolod, hogy mindig jobb, ha te hagyod el az illetőt, mintha fordítva történne, ezért vonakodsz beengedni új embereket az életedbe és küzdesz a hosszútávú elkötelezettséggel. 

3. Nem a megfelelő embereket választod

Előfordult már, hogy rossz emberbe szerettél bele? Gyakran vonzódsz azokhoz, akik érzelmileg megbízhatatlanok, távolságtartóak, durvák vagy hűtlenek? A sérült, távolságtartó vagy bonyolult embereket vonzóbbá teszed, mert el akarod kerülni az intimitást és végül elutasítod azokat, akik őszintébben elkötelezik magukat. Ez közös vonása mindazoknak, akik félnek az intimitástól, mert lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a túl közel kerülést egy személyhez vagy azt, hogy valaha is stabil, biztonságos jövőjük legyen velük.

4. Munkamániás vagy

Ilyen helyzetben, alig marad hely az életedben bármilyen kapcsolatra. Ennek az lehet az oka, hogy olyan sokat fektettél be abba, hogy eltereld a figyelmed a személyes problémákról. A munkádat és azt, hogy mennyire vagy elfoglalt, ürügyként használod arra, hogy képtelen vagy egészséges és tartós kapcsolatot kialakítani vagy fenntartani.

5. Távolságtartó vagy

Ha valaki túl közel kerül hozzád, az első reakciód az, hogy eltaszítod magadtól. Például meséltél már valami személyeset a párodnak, de néhány nappal később teljesen megszakítottad vele a kommunikációt? Ez a viselkedés is azt mutatja, hogy a hiteles érzelmi kapcsolat valakivel idegessé tesz, ezért megpróbálsz távolságot tartani.

6. Perfekcionista vagy

Természetes, hogy azt akarod, hogy a számodra fontos emberek jókat gondoljanak rólad, de nem szabad megpróbálnod mindig önmagad tökéletes változatát bemutatni nekik. Ha a tökéletességre törekszel, akkor nehéz lehet beismerned a hiányosságaidat és a hibáidat magadnak vagy másoknak, mert félsz, hogy mit fognak gondolni rólad.

Hajlamos vagy megijeszteni másokat azzal, hogy mindig hibátlan külsőt tartasz fent, ami miatt vonakodnak közeledni hozzád, mivel nehezen tudnak versenyezni a te szinteddel. Falakat emelsz magad köré és ezek a falak mindenkit távol tartanak tőled.

Elengedhetetlen, hogy megtanulj őszinte lenni azokkal az emberekkel, akiket szeretsz, hogy legyen elég hited bennük ahhoz, hogy a hibáidról, hiányosságaidról is beszélj velük.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása