12 jel, ami arra utal, hogy mérgező munkahelyen dolgozol

2023. január 02. 07:30 - Life Advisor

mergezo_munkahely.jpgVoltak jó munkáim, voltak rossz munkáim. Voltak olyanok, amelyek nagyszerűen indultak, de aztán valami teljesen más irányt vettek. Sok őrült viselkedést láttam a munkahelyen. Egy nap készítettem egy listát azokról a mérgező dolgokról, amelyek velem történtek és megdöbbenve láttam, hogy ezek túlnyomó többsége a munkahelyen történt. Amikor viszont tovább gondolkodtam rájöttem, hogy ez nem is olyan meglepő. Mivel a munkánkkal kapcsolatban a pénz forog kockán, az emberek legrosszabb impulzusai kerülnek előtérbe. Bizonyos vállalati kultúrák több toxicitást is rejtenek, mint mások. A versenyképes munkahelyek és azok a munkahelyek, amelyek nem igazán fogadják el a sokszínűséget, legyen az gondolat vagy testiség, általában mérgezőbbek. Úgy tűnik, hogy a mérgező munkahelyek száma növekszik, amikor a gazdaság kihívásokkal küzd. Úgy tűnik, hogy az elbocsátások, a recessziók, a világjárvány előhozza az emberek alapvető ösztöneit. Nincs szükséged semmilyen jelre ahhoz, hogy felismerj egy jó munkahelyet, mert az idegrendszered nyugodt lesz. A mérgező munkának ellenben rengeteg jele lesz. A tested megmondja, a munkatársaid megmutatják stb. Nézzük csak tovább a 12 leggyakoribb jelet.

1. Rettegsz a munkától

Ez a mérgező munkahelyi lét első jele. A tested negatívan reagál a munkába járás lehetőségére. Akár fizikailag irodából vagy a jelenlegi időszakban otthonról dolgozol, rettegni fogsz. Miért? Mert a tényleges helyzettől függetlenül tudod, hogy találkozni fogsz némi bullshittel. Ha pédául mobbingolnak, tudni fogod, hogy a felettesed vagy a kollégáid hibákat fognak keresni veled kapcsolatban, felügyelik a munkád és ha tökéletesen is csinálsz mindent, biztos találnak valamit, amibe beleköthetnek. 

2. Hiper éber vagy

Egy mérgező munkahelyen az idegrendszered nagyon éber. Őrületet keresel és/vagy próbálod megakadályozni a negatív gondolatokat. Túlgondolsz mindent. Azon kapod magad hogy megpróbálod előre látni a felettesed vagy egy kollégád következő lépését. Kíváncsi vagy, mit fognak tenni ezután. Paranoiás vagy. Még akkor is, ha hazamész vagy kikapcsolod a számítógépet, nincs benned béke és nyugalom.

3. Stresszt és negatív mentális állapotot érzel

Garantáltan stresszesnek, depressziósnak és frusztrálnak érzed magad. Nem segít, hogy ez a munkahelyed, az a hely, amely nagy hatással van a megélhetésedre. A tét nagy. Mindez vagy megszűnik vagy pedig óriási károkat okoz.

4. Abbahagyod a sebezhetőséged kimutatását

Ez egy önvédelmi mechanizmus, mert definíció szerint a mérgező munkahelyek nem biztonságosak. Ha nem tudsz valamit, ahelyett, hogy ezt bevallanád vagy segítséget kérnél, csendben maradsz. Miért? Mert tudod, hogy a kollégáid ellened fogják használni mindezt. Hosszú távon ez valójában fáj a vállalatoknak, mert amit nem tudunk, azt nem lehet megjavítani, de egy mérgező munkahelyen nincs más választásod. Egyetlen épeszű ember sem fogja szívesen megmutatni a puha alsógatyáját, amikor a környezet nem biztonságos. Senki sem.

5. Gaslighting

Úgy érzed, hogy mindent le kell írnod vagy valamilyen módon dokumentálnod kell, hogy mi történik, mert a valóságodat megkérdőjelezik egyenesen kételkednek vagy olyan dolgokat mondanak neked, amelyek soha nem történtek meg. Ez a gaslighting vagy gázláng-effektus. A gaslighting kulcsfontosságú eszköz, amelyet a személyiségzavarban szenvedő egyének, különösen a nárcisztikusok használnak. Fontos, hogy mindenáron ragaszkodj az igazadhoz, bízz magadban és az eseményekre való visszaemlékezésedben.

6. Nem értékelnek téged

Akár úgy, hogy alacsony fizetést adnak neked a kiemelkedő munka ellenére, előléptetést kapsz egy rendkívül sértő fizetéssel, figyelmen kívül hagyják a visszajelzéseid, kártevőként kezelnek, figyelmen kívül hagyják az emailjeid, kritizálnak, magától értetődőnek vesznek stb. stb. a példák végtelenek. Bármit is tesznek veled, soha ne higgy ennek az érzékelésnek. Értékes ember vagy, mindig is az voltál és az is maradsz.

7. Azon kapod magad, hogy elveszett a motiváció

Amikor nem értékelnek és folyamatosan kritizálnak, eljutsz arra a pontra, amikor abbahagyod a törődést. Ez természetes. Olyan, mintha kapcsolatban állnál egy olyan személlyel, aki nem értékel téged. Egy idő után abbahagyjuk a szeretetünket, mert nem működik. Miért húgynál szemet efelett, amikor még mindig csekély fizetést és rossz bánásmódot kapsz?

8. A felettesed hazug

Az egyik meglepő dolog, amit megtanultam, amikor beléptem a vállalati világba, az volt, hogy a vezetők nem feltétlenül az etikai mintapéldái, ahogy azt elvárnánk. Ők is emberek, csakúgy, mint az általuk irányított emberek, de sajnos a vállalatok úgy kezelik őket, mintha ők lennének a hibásak. Egy mérgező munkahelyen a vezető elkerüli az elszámoltathatóságot és a hazugság a fő készség, amelyet épp erre használ. 

9. Égbekiáltó favorizálás van a munkahelyen

Láttam már, hogy az emberek szándékosan hoznak olyan embereket a céghez, akikkel korábban együtt dolgoztak, hogy itt magasabb pozícióba kerüljenek, amikor már eleve magasan képzett emberek voltak a csapatban. Láttam, ahogy a vezetők kivételeznek a "kedvenceikkel" és külön projekteket, feladatokat, elismeréseket adnak nekik. Természetesen ezek a kivételezések sok neheztelést okoztak a többi alkalmazott számára, így a munkahelyi morál is nagymértékben romlott.

10. Nem támogatják a fejlődésed

Legyen szó tanulásról vagy a karrierlétrán való előrehaladásról, azt fogod tapasztalni, hogy a fejlődésed nem támogatják, sőt, néhány mérgező munkahely aktívan szabotálja is a fejlődésed. Ezért nem szeretem az olyan vállalatokat, amelyek megkövetelik az alkalmazottaiktól, hogy mondják el a vezetőiknek, ha más szerepkörbe akarnak lépni a vállalaton belül. Lehetőséget ad a mérgező vezetőnek arra, hogy megakasszák a munkavállaló növekedését. Egy másik emberi lénynek nem szabadna hatalmában meghatározni egy másik ember fejlődését. 

Egy másik mód, hogy megtudd, hogy a fejlődésed nem támogatott, ha ki vagy zárva a kulcsfontosságú értekezletekből és a hálózati lehetőségekből.

11. Várod a szabadnapokat

Legyen szó hétvégéről vagy ünnepekről, várod, hogy fellélegezhess az összes toxicitásból. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen megszűnik a mérgező munkahelyre való gondolkodás. A gondolatok továbbra is felmerülnek, de legalább 8 órán keresztül nem leszel az asztalhoz vagy a laptopodhoz láncolva.

12. Azon kapod magad, hogy másik munkát keresel

Egyszerűen azt mondod : ELÉG!

Nagy kihívást jelent mérgező munkahelyen lenni. A toxicitás súlyosságától és körülményeitől függően előfordulhat, hogy azonnal abba kell hagynod, vagy még egy ideig el kell viselned. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása