5 módszer az ünnepi túlterheltség csökkentésére

2022. december 19. 07:30 - Life Advisor

karacsonyi_stressz_tippek.jpgA karácsony olyan időszak, amely sokak számára stresszes lehet. Az ünneplés, az öröm és az izgalom közepette a túlterheltség és a kiégés magasabb szintjeivel is megküzdhetünk. Ez is egy olyan időszak az évben, amikor sokan egyre elszigeteltebbnek vagy magányosabbnak érezhetik magukat. Az idei szezonra vonatkozó elvárásaink csalódást okozhatnak nekünk. Bár reméljük, hogy körülvesznek minket a családunk, barátaink és mélyen összekapcsolódnak és kiteljesednek a kapcsolataink, sokak számára nem ez a helyzet.

Bár könnyű azt hinni, hogy egyedül vagy ezzel, ahogy az összehasonlítás beindul, kiderül, hogy valójában nem így van. Valójában sokféleképpen tapasztaljuk meg a magányt és ez nem mindig jelenti azt, hogy egyedül vagyunk. Sajnos az emberek gyakran magányosak a kapcsolataikban és az ünnepek gyakran ezt az érzést tudatosságuk előterébe helyezhetik. A legfontosabb annak felismerése, hogy bár magányosnak érezheted magad, nem vagy egyedül.

Óriási bátorságra van szükség ahhoz, hogy kinyújtsuk a kezünket és segítséget kérjünk, amikor magányosnak érezzük magunkat. Azonban valóban nincs jobb módszer, mint támogatást kérni. Ha összeszeded a bátorságodat, hogy csatlakozz egy csoporthoz, részt vegyél egy tanfolyamon, felhívd egy barátod, családtagod vagy tegyél magadért valamit, ami kimozdít a komfortzónádból, az aktiválja a kapcsolat és az elevenség érzését, amire vágysz. Ha túlléped azt a küszönöt, amit lehetségesnek érzel és új lehetőségeket adsz magadnak, akkor jutalmat kapsz a bátorságodért.

Ha te vagy egy ismerősöd ezzel küzd, válságban van, vagy azon gondolkodik, hogy bántsa magát, akkor a Telefonos Lelkisegély szolgálat hasznos lehet számodra/számára. A 116-123 illetve a 06-80-810-600-as telefonszámon a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a nap 24 órájában fogadják hívásod. 

Soha nem kellene szégyellni magunkat, ha segítséget kérünk.

Az ünnepi időszakban való navigálás igazi kihívást jelenthet. Akár elveszítetted egy szeretted, akár személyes válság közepén vagy, akár betegségtől szenvedsz, akár az ünnepi időszak nyomása sújtott rád le, ez a hónap sok(k) lehet számodra.

Íme 5 további tipp ezen időszakra : 

1. A legfontosabb dolog, hogy szánj időt az öngondoskodásra.

Ha az ünnepi időszak stressze rád nehezedik és nem szánsz időt arra, hogy gondoskodj magadról, a hónap végére valószínűleg rosszul fogod érezni magad és képtelen leszel élvezni mindazt, amiért keményen megdolgoztál. Tehát, amikor időd engedi, menj el edzeni, meditálj és tedd meg azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.

2. Készíts terveket!

Ha belegondolunk, hogy mi mindent kell megcsinálnunk, de terveink nincsenek rá, akkor mindez túlterheltséget fog okozni. A kiégés és a túlterheltség csökkentése azt jelenti, hogy szemtől szemben kell megküzdenünk a halogatással. Az ünnepek tervezéséhez való hozzáállásunk kiegészítése azt jelenti, hogy felkaroljuk a szorongást és a vereség érzését, amely időnként természetesen fellángolhat, majd a bátorságot választjuk, hogy lendületet adjon nekünk és kilépjünk ebből a stagnálásból.

3. Légy bátor a kihívást jelentő helyzetekben!

Ez az időszak sok kéréssel, követelménnyel és felelősséggel járhat. Ne félj nemet mondani a dolgokra! Döntsd el mit csinálsz, mi tesz boldoggá téged és mi a legjobb a családodnak. Bátorság kell hozzá, de megtudod csinálni!

4. Szánj egy kis időt az év átgondolására!

Milyen dolgokból érzed úgy, hogy meg kell gyógyulnod, amikor az év véget ér? Min szeretnél változtatni 2023-ban? Szánj időt arra, hogy átgondold, mit szeretnél és hogy a dolgok milyenek legyenek jövőre. Ne feledd, légy megbocsátó magaddal szemben.

5. Légy hálás és kedves!

Annyi mindenért lehetünk hálásak, még a nehéz időkben is. Ünnepeld meg, amid van. És ha a pénzügyeid kicsit szűkösek és nem tudsz ajándékot adni, ne feledd, hogy a kedvesség és a szeretet is értékes ajándékok. Tehát terjeszd a kedvességed! Vedd fel a kapcsolatot valakivel, akit ismersz, nézd meg, tudsz-e neki bármilyen módon segíteni. Légy hálás azért, hogy segítő kezet nyújthatsz!

Ezeket a tippeket gyakran egyszerű figyelmen kívül hagyni, de amikor alkalmazod őket az életedben, segíteni fognak, hogy minden egyes pillanatot élvezhess!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása