9 elmejáték, amit a lelki társad használhat ellened

2022. december 17. 07:30 - Life Advisor

elmejatekok_kapcsolatban.jpgOlyan kapcsolatban élsz, ahol úgy érzed, hogy állandóan tojáshéjon jársz? Úgy érzed, hogy a párod mindig megpróbál irányítani téged? Ha igen, akkor lehet, hogy a partnered elmejátékokat játszik veled. Ezek a játékok hihetetlenül károsak lehetnek egy kapcsolatra és létfontosságú, hogy tudjuk, hogyan lehet azonosítani őket. Ez a blogposzt megvitatja a hét leggyakoribb jelét annak, hogy a párod elmejátékokat játszik veled.

1. Ellentmondásos viselkedés

Mindannyian megtapasztaltuk már ezt. Abban a pillanatban, amikor valaki, akit ismerünk, olyasmit tesz, ami teljesen megdöbbent minket. Vakarjuk a fejünket és azon tűnődünk, vajon mi késztethette őket ilyesmire, főleg, ha ez ellenkezik mindazzal, amit korábban mondtak vagy tettek. 

Bár csábító lehet képmutatóként leírni őket, fontos megjegyezni, hogy az emberek összetett lények és számos tényező befolyásolja, alakítja cselekedeteiket.

Sok esetben az ellentmondásos viselkedés abból ered, hogy valaki versengő impulzusokkal vagy ötletekkel küzd. Ahelyett, hogy a gyengeség vagy a kettősség jele lenne, valójában az erő és bátorság jele is lehet.

Végül is sok belső erőre van szükség ahhoz, hogy beismerd, hogy tévedhetsz valamiben, vagy hogy a hitednek meg kell változnia. Amikor legközelebb találkozol valakivel, aki ellentmondásosan viselkedik, próbálj meg úgy tekinteni rá, mint a növekedés és a megértés lehetőségere, ne pedig a megítélés legyen az egyetlen út.

2. Szándékos féltékenység

Sokan megtapasztaltál a szándékos féltékenység elmejátékát. Ez az, amikor a partnered szándékosan próbál féltékennyé tenni téged, hogy valamilyen előnyre tegyen szer a kapcsolatban. 

Nagyon frusztráló és felkavaró élmény lehet, különösen, ha nem tudod, hogyan kell kezelni. Néhány dolgot azonban megtehetsz, ha ilyen helyzetben találod magad. 

Először is próbálj meg nyugodt és racionális maradni. Fontos, hogy ne hagyd, hogy az érzelmeid a legrosszabbat hozzák ki belőled. Másodszor, szembesítsd a párod azzal, amit csinál. Elengedhetetlen, hogy magabiztos légy és tudasd vele, hogy nem fogod tolerálni ezt a viselkedést.

Végül próbálj meg visszatérni a helyes útra és összpontosíts a kapcsolat pozitív aspektusaira. Ne feledd, hogy senki sem tökéletes és még a legjobb kapcsolatoknak is megvannak a maguk kihívásai. Ha meg tudod tanulni konstruktívan kezelni ezt a fajta elmejátékot, az hosszú távon valóban hatékonnyá teheti a kapcsolatodat.

3. Egyszer fent, egyszer lent

Ha randizásról van szó, ott van az egyszer fent, egyszer lent elmejáték, amelyet szinte mindenki csinál. Találkozol valakivel és úgy tűnik, hogy a dolgok jól alakulnak. Aztán hirtelen úgy tűnik, hogy kihűlt a kapcsolat és azon tűnődsz, mi történt. Ismerős? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Ez a fajta játék a randizás korai szakaszában szabványos elemként van jelen. Mit ad számunkra? Mit jelent? Miért csinálják ezt az emberek?

Valójában van néhány lehetséges ok. Az egyik az, hogy egyszerűen nem annyira érdekled őket és fokozatosan próbálnak elszakadni tőled. Egy másik lehetőség, hogy érdeklődnek irántad, de félnek attól, hogy túlságosan gyorsan kötődnek hozzád, ezért kissé meghátrálnak, hogy lassítsák a dolgokat.

Vagy az is lehet, hogy csak játszanak veled. Bármi is legyen az ok, a legjobb, amit tehetsz, ha jelen maradsz és az érzéseidre összpontosítasz.

Ne próbálj túl sokat belegondolni a cselekedeteikbe és ne gondold túl a dolgokat. Csak hagyd, hogy a dolgok megtörténjenek. Élvezd a randizást és ne vedd túl komolyan a dolgokat.

4. Szerelembomba

A randizás korai szakaszában nem ritka, hogy az emberek eladják egymást egy kapcsolatban. Ezt úgy tesszük, hogy megosztjuk a jövőre vonatkozó reményeinket és álmainkat, rózsás képet festve arról, hogy milyen lehet az élet együtt. Ezt gyakran "szerelembombának" nevezik. 

Sajnos ez általában csak egy elmejáték. Ez egy módja annak, hogy irányítsd és manipuláld a másik személyt azáltal, hogy úgy érzi, meg kell felelnie az irreális elvárásaidnak. Végül kipukkad a lufi és a kapcsolatnak vége lesz.

Tehát ha valami igazit keresel, akkor a legjobb, ha csak részben adod el az álmaid. Légy őszinte azzal kapcsolatban, hogy ki vagy és mit akarsz a kapcsolattól. Így bevonzhatsz valakit, aki ugyanazokat a dolgokat akarja, mint te.

5. Az igazság csavarása

Ilyenkor az illető úgy formálja az igazságot, hogy jól nézzen ki. Pontosan szólva ők nem hazug emberek, csak módjuk van arra, hogy a tényeket úgy mutassák be, hogy jól nézzenek ki, miközben kihagynak minden olyan információt, amely rossz fényben tüntetné fel őket. 

Röviden, az igazságot csavaró emberek az önreklám mesterei. És bár ezzel nincs feltétlenül semmi baj, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a tendenciákkal, hogy ne ragadj bele egyetlen csapdába sem.

6. Gaslighting (Gázláng-effektus)

Ha valaha is voltál ilyen személlyel, akkor tudod, milyen nehéz lehet ebből kiszabadulni. A gaslighting az érzelmi bántalmazás egyik formája, amelyben a bántalmazó szándékosan megpróbálja aláásni az áldozat valóságérzetét.

Hazudhatnak az eseményekről, megkérdőjelezhetik áldozatuk emlékeit vagy tagadhatják, hogy bizonyos dolgok valaha is megtörténtek. Idővel az áldozat kételkedni kezd saját valóságérzékelésében és súlyosan önbizalomhiányossá válhat. 

A gaslighting az érzelmi bántalmazás súlyos formája, amelynek hosszú távú hatásai lehetnek. Ha úgy gondolod, hogy gaslighting áldozata lettél, kérj segítséget egy megbízható barátodtól vagy szakembertől. A terapeuta támogatást és útmutatást nyújthat, miközben azon dolgozol, hogy visszanyerd az életed feletti irányítást.

7. Bűntudatkeltés

A bűntudatkeltés egy olyan folyamat, amellyel valaki megpróbál bűntudatot kelteni egy másik emberben. A bűntudat olyan érzelmi állapot, amelyet természetes vagy vélt vétségek okozhatnak. A bűntudatkeltést gyakran arra használják, hogy másokat manipuláljanak, hogy megtegyenek valamit, amit a bűntudatkeltő akar.

Például egy szülő bűntudatot kelthet a gyerekében, hogy elvégezze a házi feladatát, mondván, hogy csalódni fog, ha nem kap jó jegyet. A bűntudatkeltés az érzelmi zsarolás egyik formájaként is használható. Ezenkívül a partner azzal fenyegethet, hogy távozik, ha az illető nem teszi meg azt, amit szeretne.

A bűntudatkeltést általában egészségtelen módszernek tekintik mások irányítására. Ez szorongáshoz, depresszióhoz és tehetetlenséghez vezethet. Ha a bűntudatkeltés fogadó oldalán állsz, fontos megjegyezni, hogy jogod van nemet mondani. Az érzéseid kommunikálása kritikus lépés az ilyen típusú manipulációs taktikák hatékony kezeléséhez.

8. Az áldozati mentalitás

A kapcsolatokban túl gyakran fordul elő, hogy az egyik ember áldozati mentalitást kezd elfogadni. Ez az elmejáték magában foglalja, hogy minden helyzetben tehetetlen áldozattá válunk, partnerünk pedig elnyom minket.

Az áldozat eljátssza a saját szenvedését és gonosztevőnek tünteti fel partnerét, még akkor is, ha ez nem így van. Ez nagyon frusztráló lehet az illető számára, hiszen úgy érezheti, hogy folyamatosan őt hibáztatják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az áldozat általában a figyelem és az ellenőrzés iránti igényből cselekszik. Ennek megértésével elkezdhet az áldozat átlátni a manipulatív taktikán és visszaszerezheti az irányítást a kapcsolat felett.

9. A "nehezen megszerezhető" játék

A legtöbb elmejáték gyakran tükrözi az illető saját bizonytalanságát és félelmét. Az egyik leggyakoribb elmejáték pedig a "nehezen megszerezhető" játék. 

Ezt a játékot általában olyan ember játssza, aki fél az intimitástól vagy az elutasítástól. Vegyes jeleket küldenek vagy érzelmileg visszahúzódnak, hogy partnerüket karnyújtásnyira tartsák. 

A probléma ezzel az, hogy könnyen visszaüthet. Ha a partnerünk elutasítottnak vagy lényegtelennek érzi magát, egyszerűen feladhatja és továbbléphet. A "nehezen megszerezhető" játék átmenetileg megakadályozza az intimitást, de végső soron károsíthatja a kapcsoaltot.

Azok a játékok, amelyeket az emberek a kapcsolatokban játszanak, károsak és bántóak lehetnek. Ha felismered a fent tárgyalt elmejátékok bármelyikét, elengedhetetlen, hogy lépéseket tegyél azok kezelésére.

Ennek legjobb módja az, ha őszinte vagy magaddal és a pároddal is arról, hogy érzed magad, hogy együtt dolgozhassatok a megoldás megtalálásán. Ne feledd, hogy a kommunikáció kulcsfontosságú. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása