7 ok, amiért depressziósak leszünk a házasság után

2022. november 08. 07:30 - Life Advisor

hazassag_utani_depresszio.jpgAz esküvő állítólag a te nagy napod, hogy ragyogj és életed legboldogabb napja legyen. A házassággal ugyanis megkezdődik életed legjobb időszaka. Sajnos ez nem mindig van így és túl gyakran különböző okokból adódóan depressziós állapotba kerülhetünk. Depresszió? Esküvő után? Ki lenne depressziós, miután megházasodott? Szokatlanul hangzik - meg egy kicsit őrülten is - legalábbis azok számára, akik még nem álltak az oltár elé. A depresszió elismert mentális rendellenesség, de ez nem jelenti azt, hogy csak krónikus körülményekre korlátozódik. A depresszió lehet akut probléma is és meglepően sok okból kifolyólag megtörténhet az esküvő napja után is.

1. Az esküvő nem a tervek szerint alakult

Egyetlen haditerv sem éli túl az első összecsapást. Talán ott volt egy nemkívánatos vendég. Lehet, hogy az esküvői ruha nem volt megfelelően előkészítve. Lehet, hogy az esküvői fotós nem jelent meg időben és a fotózási képességei is megkérdőjelezhetőek voltak, amikor felbukkant.

Százezer dolog elromolhat bármilyen előre tervezett eseményen, de különösen olyan forgatókönyvszerűen megtervezett eseményen, mint egy esküvő. Ami izgatottsággal és ingerlékenységgel kezdődik, az egyenesen depresszióba csap át. Végül az esküvő miatti depresszió bűntudattá alakul és elkezdődik egy ördögi kör.

2. Új kihívások a házasság miatt

Egy esküvő után minden megváltozik. A menyasszonynak megváltozik a neve, a pénzügyi helyzete szintén megváltozik a párnak. 

Az előttünk álló út kihívásai sokkal nehezebbek, ha két emberre kell gondolnod, sőt talán már akár gyerekekre is. Meglehetősen összezavarodhatsz, ha megállsz és átgondolod annak a következményeit, amire most vállalkoztál. A depresszió pedig természetes mellékhatás.

3. Az óriási felhajtás és a hatásai

Hónapokat esetleg éveket töltöttél azzal, hogy felvázold az esküvő menetét. Az esküvői tortán lévő szintek számától a koszorúslány ruháján át, mindent megterveztél. 

Mindennek most vége. Az összes szervezkedés, telefonálgatás, weboldalak ezreinek böngészése különböző ötletekért stb. Minden. Miután minden eltűnt, keletkezhet egy tátongó űr, függetlenül attól, hogy egyébként van egy rendes állásod, amiben dolgozol.

4. A hétköznapok valósága

Az esküvő utáni egyik hamis feltételezés vagy érzés az a gondolat, hogy egyenes, szűk, hétköznapi életet kell élned ettől a ponttól kezdve. A bulikkal telt napok véget értek és mindannyian hajlamosak vagyunk fiatalként átmenni a céltudatos felelősséghiány szakaszán. 

Természetesen senki sem tudja megjósolni a jövőt és a hazásélet gyakran minden, kivéve az unalmat és a szürkeséget. Azonban könnyű beleragadni abba a festői feltételezésbe, hogy a házasélet egyenlő az unalommal.

5. Nincs több reflektorfény

Ez nem az önelégültség vádja. Épp ellenkezőleg, lehet, hogy te vagy a világ legönzetlenebb embere, de a nap végén el kell ismerned, hogy a menyasszony és a vőlegény - különösen a menyasszony - hetekig mindenki figyelmének abszolút csúcsa. Ez különösen igaz azon a bizonyos nagy napon.

És akkor vége, elmúlt, kész. Csak az az érzésed maradt, hogy már senki sem figyel rád. Tehát, még ha nem is lennél az a típusú ember, aki kezdetben figyelmet igényel, akkor is lenne rád hatása.

6. A boldogság feltételezése

Ez inkább a fenti forgatókönyv rájátszása. Feltételezed, hogy közvetlenül az esküvő után boldognak kell lenned, mert mindannyian ezt tesszük. Hogyan képzelheti bárki is, hogy nem boldog az esküvője után?

Ez a feltételezés és az azt követő depresszió miatt szörnyű bűntudatot és talán még alkalmatlanságot is érzel, különösen, ha a párod nem akadt fent ezen.

7. A helyzet gyásza

Ez mindenre kiterjed, mivel az egész helyzetet (esküvő) magában foglalja. Bármennyi dolog történhet a menyasszonnyal és a vőlegénnyel. Az egyetlen ok, amiért ez a pont szerepel a listán, az az, hogy a dolgok megtörténnek, még az esküvő napján is és ez mind később a helyzetekből kapcsolatos gyászt eredményezheti.

A házasság utáni stressz és depresszió kezelése

Az élet egy kaland. Másképp kezeljük a rossz forgatókönyveket, a depressziót, a bűntudatot és a szorongást. Milyen történetet vagy filmet láttál, ahol a főhős nem szembesült nehézségekkel? Ha láttál ilyet, valószínűleg egy rosszul megírt koppintás volt.

Csak azért, mert megházasodtál még nem jelenti azt, hogy a kalandoknak vége. Épp ellenkezőleg, egy teljesen új kaland veszi kezdetét, különböző kihívásokkal, ezúttal viszont már egy partnerrel. 

1. Tűzz ki magad elé néhány célt

Csak azért, mert most házas vagy, még nem jelenti azt, hogy minden célod és törekvésed kukába kell, hogy kerüljön. Állíts fel új célokat vagy vedd fel a régiekhez kapcsolódó fonalat újra. Összpontosíts a közelgő kalandokra és lehetőségekre.

2. Próbáld ki a terápiát

Ha úgy tűnik, hogy nem tudsz kikeveredni ebből a depressziós és negatív helyzetből, érdemes megfontolnod, hogy szakember segítségét kéred, aki segít egy új fókusz felállításában. Sokan gyengeségnek gondolják a terápiát, azonban tényleges és tartós eredményei lehetnek. 

Ez volt tehát a 7 leggyakoribb ok, amiért az emberek depresszióval küzdhetnek, miután megházasodtak. Ez megtörténik. Lehet, hogy nem azért, mert megházasodtál, de ez egy mögöttes dolog, amelyhez fel kell karolnod valakit, aki segíthet.

Még akkor is ha "a pohár mindig félig üres" típus vagy, több módja is van annak, hogy megváltoztasd a kilátásod. Beszélj a pároddal, családoddal, barátaiddal és talán egy szakemberrel, aki segít felvázolni az új életed lehetőségeit.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása