Megbocsátani annak, aki összetöri a szíved újra és újra

2022. november 06. 07:30 - Life Advisor

megbocsatas_kapcsolatban.jpgSok kapcsolat nem éli túl, mert a párok nem hajlandók megbocsátani egymásnak. Vagy az ego túl magas vagy csak a könnyebb kiutat keresik. Az emberek azt mondják, hogy a bizalom a legfontosabb dolog a kapcsolat fenntartásához. De számomra a megbocsátás legalább ennyire fontos. Hacsak nem egy szenttel randizol, akkor a szívfájdalom elkerülhetetlen egy kapcsolatban. Visszatekintve az előző sikertelen kapcsolatomra, kezdtem rájönni, hogy megtehettem volna. Csalódottságom azonban arra késztetett, hogy azt gondoljam, időpocsékolás lenne. Nem voltam hajlandó második esélyt adni neki. Magamra gondoltam, ezért úgy voltam vele, hogy találnom kell valakit, aki "jobb". De el tudod képzeni, mi lenne, ha nem az egonk vezérelne minket? Nem lenne annyi felesleges szívfájdalom, amin keresztül kellene mennünk. Ebből kiindulva, engedd meg, hogy bemutassam, miért is fontos a megbocsátás egy kapcsolatban.

Először is hadd meséljek el egy történetet egy férfiról, aki a haláláig haragudott a családjára. 

Senkinek nem volt fogalma arról, hogy dühkezelési problémái vannak. Bár ő volt az egyik leggondosabb ember, akit valaha ismertem, nem tudott megbocsátani azoknak, akik bántották őt. Miután elvált a feleségétől, nagyon kevés vagyona maradt. Ugyanebben az évben a családja is kihasználta, így a kevés vagyon jelentős részét szintén elvesztette.

Ezen események mellett azzal töltötte a mindennapjait, hogy panaszkodott, milyen szar az élet. Mindenért a volt felesége és a testvére volt a hibás. Még a nevüket sem volt hajlandó megemlíteni többé. Néhány évvel később rákban halt meg.

Valószínűleg nem újdonság, hogy a haragtartás fizikailag is hatással lehet ránk, az általa okozott stressz miatt, nem csak az, hogy ha nem tudsz megbocsátani az embereknek. 

Ez hatással lesz a munkádra, a társadalmi életedre és mielőtt észrevennéd az életed már nem ugyanaz. Tele van sötét gondolatokkal és haraggal. 

Nem hoz mást, mint egy "rövid megkönnyebbülést", de ha évekig csinálod, visszaüt rád. 

A romantikus kapcsolatokban meg kell bocsátanod a párodnak, hogy egészséges maradj.

Persze, néhány szélsőséges eset, mint például a hűtlenség, hosszabb időt vesz igénybe, amire túl jutsz rajta. De más apró dolgokat is meg kell tudnod bocsátani, amilyen gyorsan csak lehet.

A neheztelés ugyanis megöli a legtöbb kapcsolatot.

És amikor nem vagy hajlandó megbocsátani és elengedni, a neheztelés el kezd felépülni. Minél tovább marad a szívedben, annál kevesebb szeretetet és tiszteletet érzel a párod iránt az idő múlásával.

Biztos vagyok benne, hogy nem akarod az egész életed arra pazarolni, hogy gyűlölj valakit.

Hogyan bocsáss meg a párodnak, ha a fájdalom túl nagynak tűnik ahhoz, hogy valaha is elfelejtsd?

Nem csak arról van szó, hogy megbocsáss annak, aki megbántott a kapcsolat újjáélesztésének érdekében, a saját mentális egészségedért is teszed.

Szóval hogyan kezdj hozzá? Attól függ, hogy mennyi fájdalmat tapasztalsz, fontos szem előtt tartani, hogy mindenkinek más-más időre van szüksége, hogy ezt megtegye.

A megbocsátásának vannak bizonyos szakaszai és annyi időt vehetsz igénybe, amennyire csak szükséged van.

1. Ismerd meg a fájdalmat

Voltak bizonyos időszakok, amikor a páromnak való megbocsátás volt a legnehezebb dolog. Nem számítottam rá, hogy a kapcsolatunk valaha is fennmarad.

Amikor a fájdalom még friss, meglehetősen elsöprő lehet az egész feldolgozása. Tehát ahelyett, hogy rohannál elengedni a fájdalmad, először meg kell ismerned.

Szánj egy kis időt magadra. Ha szükséges, tereld másra a figyelmed és foglalkozz vele akkor, amikor már jobban érzed magad.

Csak te értheted meg, hogy ez a fájdalom/árulás hogyan befolyásolja a kapcsolatotok. Ezért soha nem jó ötlet szőnyeg alá söpörni a dolgokat.

Sokan azt mondják a partnerüknek, hogy megbocsátottak nekik, csak azért, mert nem akarnak kellemetlen érzelmekkel foglalkozni és ezekről beszélni. De legbelül tudják, hogy ennek soha nincs vége.

Tehát ismerd el a fájdalmat. Légy nyitott a pároddal, mondd el neki, hogy mennyire fáj neked!

2. Fogadd el a fájdalmat és döntsd el, hogy megbocsátasz

Ha már világosan tudod, hogy mi bántott téged és mennyire befolyásolja a kapcsolatotok, most már eldöntheted, hogy érdemes-e küzdeni ezért a kapcsolatért.

Ami segíthet, amikor a megbocsátás nehéznek tűnik, hogy felsorolod az összes előnyöket és hátrányokat. Még akkor is, ha a kapcsolat szétesik, még mindig több előnye lesz annak, ha elengeded, ahelyett, hogy életed végéig gyűlölnéd őt.

Tehát érdemes kipróbálni, ha nem vagy biztos a megbocsátásban. Néha az érzéseink elhomályosítják az ítélőképességünket és eltántoríthatnak minket attól, hogy gyakorlati döntéseket hozzunk.

3. Dolgozz együtt a pároddal a kapcsolat újjáélesztésében

Ha készen állsz arra, hogy elengedd és újrakezdd, tisztázd, mit vársz a párodtól, hogy visszanyerje a bizalmad. 

Nem elég csak azt mondani neki, hogy megbocsátottál. Valódi, gyakorlati munkára van szükség. Ez egy másik módja annak, hogy megnézed, párod továbbra is hajlandó-e erre és elkötelezett-e a kapcsolat iránt.

Lejjebb kell adnod az egodból és nyitottnak kell lenned arra, hogy üdvözöld a párod tetteit, hogy visszaszerezd a szerelmet.

A tartós kapcsolatok soha sem egyszerűek. 

Tele lesznek fájdalmas pillanatokkal, amelyeket együtt kell átélnetek és ezt lehetetlen megtenni anélkül, hogy képesek lennétek megbocsátani egymásnak.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása