A legjobb tippek a munka-magánélet egyensúlyáért

2022. október 24. 07:30 - Life Advisor

munka_maganelet_egyensuly.jpgA technológia megváltoztatta az életünket. Egy kattintással rendelhetünk ételt, hívhatunk taxit vagy akár randizhatunk. A technológia korában minden végtelenül könnyebb lett. Nagyon hasznos, hogy egy teljesen más országban élő személlyel is tudunk FaceTime-on beszélgetni, de ezeknek köszönhetően folyamatosan online vagyunk, amely kérdéses, hogy segít-e nekünk vagy épp akadályoz minket? Mindenki arról beszél, hogy meg kell találnunk a munka és magánélet egyensúlyát, mintha ez a két dolog teljesen távol állna egymástól. Sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljönnek otthonról és munkába mennek, az otthoni, magánéletük megáll. Nem, viszont épp ez a gondolkodás késztet arra minket, hogy túlhajszoljuk magunkat és elhanyagoljuk a saját jólétünket. Arany középút nem igazán létezik a munka-magánélet egyensúlyának meghatározásakor, hiszen nincs semmi mérőszám, amihez viszonyíthatjuk a dolgokat. Egyeseknek nagyobb rugalmasságra, másoknak több időre van szükségük a munkához, ezek ellenére viszont az egyensúlyt igenis fontos megtalálni. Íme 5 tipp, amely ebben segíthet neked.

1. Légy tisztában azzal, mire van szükséged

Fontos, hogy értékeld azt a helyzetet, amikor a munkahelyi körülményeid megváltoznak. Kérdezd meg magadtól, hogy a lehető legproduktívabb vagy-e? (Ne feledd, nem vagy produktívabb, ha este 22-ig fent maradsz.) Tudsz-e változtatni valamit, hogy javítsd a helyzeted? Ezzel az apró számvetéssel tisztábban fogod látni, hogy mit tehetsz a munkád javításának érdekében. 

Sokan közülünk nincsenek tisztában az egyensúly hiányával és mindenkinek megvan a maga mérlege. Miután megismerted a saját helyzeted, cselekedhetsz és meg fogod tudni, mit kell tenned a változás érdekében.

2. Tarts tiszteletben az egyensúlyt

Miután tisztában vagy, hogy min és hogyan is kell változtatnod, ideje, hogy tiszteletben tartsd a szakmai és személyes egyensúlyt. Ha a munkaidőd 17:00-ig tart, akkor addigra végezned is kell. 

Természetesen vannak olyan napok, amikor több időre lesz szükséged, de ezekből ne csinálj rendszert. Az elején nehéz lesz betartani azt, hogy 17:00-kor tényleg befejezed a munkát, de fontos, hogy a beépült, rossz rutint megváltoztasd. Megérdemled, ráadásul mindez a stresszmentes élet megteremtéséhez is hozzájárulhat. 

3. Szervezd meg az időd

Sok ember hordoz nagy terheket éppen a rossz időbeosztás miatt. Gyorsan képesek vagyunk meghatározni a feladatainkat. Fontos emailek elküldése, ügyfelek felhívása, jelentések készítése, prezentáció a csapatnak stb. De elfeledkezünk azokról a felelősségekről, amelyek magukban foglalják az önmagunkról való gondoskodást.

Ha valóban egyensúlyt szeretnél teremteni a munkád és a magánéleted között, akkor rangsorolnod kell a teendőid és okosan kell beosztanod az időd. 

4. Tanulj meg nemet mondani

Gyakran szembesülünk számtalan felhalmozott feladattal, de amikor egy kolléga vagy menedzser megkér minket, hogy csináljunk meg valamit, nem mondhatunk nemet. Akár csak azért, hogy bevágódjunk vagy mert nem akarunk csalódást okozni, olyan munkahelyi túlterheltségben találhatjuk magunkat, amelyeket nem fogunk tudni kezelni. Nehéz megtanulni nemet mondani, de sok szempontból segít. 

5. Valósítsd meg a szenvedélyed

A jó időbeosztás és a nemet mondás megtanulása olyan hatásos módszerek, amelyek megteremthetik a munka-magánélet közötti egyensúlyt, ráadásul képes leszel a saját szenvedélyedre is időt szakítani. Tehát, ha szereted a sziklamászást vagy a karaoke-t szánj időt a kikapcsolódásra, élvezd és csak magadra koncentrál és arra, amit igazán szeretsz csinálni, amikor épp nem dolgozol. 

A szenvedélyeket nem csak a munkán kívül kell megtartani. A dolgok iránti elkötelezettséged nagyobb egyensúlyt és önbizalmat ad a munkád irányításában is. Nem kell szeretned a munkád minden aspektusát, de ha olyan dolgokat találsz, amelyek valóban kielégítenek téged, az segít abban, hogy az életed minden területén boldogabb legyél. 

Milyen stratégiákat alkalmazhatsz a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez még?

1. Offline élet

Az azonnali üzenetküldés és az emailek növelték annak a lehetőségét hogy a nap 24 órájában bárkinek elérhetők legyünk, így egy-egy nap szinte végtelennek tűnhet. Amennyiben lehetőséged van, határozz meg egy időt, amiután a telefonodon minden értesítést, idegesítő csipogást stb. kikapcsolsz és csak magaddal foglalkozol. Az offline lét megteremtése az első lépés a munka és magánélet közötti egyensúly eléréséhez.

2. Mondj búcsút a perfekcionizmusnak

A munkában megtapasztalható egyensúly titka az, hogy magunk mögött hagyjuk a perfekcionizmust és elfogadjuk a kiválóságot, amely nem tökéletes, de elegendő. 

3. Meditálj

Minden nap időt szakítunk az élet legfontosabb dolgaira : evés, ivás, fürdés, pihenés, de amikor a munka és a magánélet egyensúlyát keressük, néha elfelejtünk két fontos tevékenységet : a testmozgást és a meditációt.

Csak néhány percet szánj arra minden egyes nap, hogy foglalkozz a testeddel és megnyugtasd az elméd. Ez lehet reggel vagy este, a cél egy pozitív szokás kialakítása, az idegrendszer ápolása, a test energetizálása, miközben enyhíted a stresszt. 

4. Ne pazarold az időd

Állítsd sorrendbe a teendőid és tegyél különbséget a szükséges és a nem alapvető tevékenységek között. Így képes leszel az igazán fontos feladatokra koncentrálni és azt is megtudod majd, hogy melyek azok a teendők, amelyekre nem érdemes néhány percnél többet szánnod. 

5. Kezdd kicsiben

Az új szokások hatalmasnak tűnnek, de ez azért van, mert az egész feladatsort vizualizáljuk, ahelyett, hogy részekre bontanánk. A munka és magánélet egyensúlyának megteremtése arról szól, hogy egyszerű apró feladatokra bontjuk fel a céljainkat és ezeket a feladatokat végezzük el napról napra.

6. Nincs tökéletes egyensúly a munka és magánélet között

Amikor a munka és a magánélet egyensúlyáról beszélünk, el tudjuk képzelni, hogy van egy rendkívül produktív nap a munkahelyünkön, korán eljövünk és a délután hátralévő részét a családunkkal, barátainkkal töltjük. Sajnos ez nem mindig lehetséges, a munka és a szabadidő hétről hétre változhat, ezért az állandó változásokhoz való alkalmazkodás is fontos a céljaink eléréséhez. 

Fontos megjegyezni, hogy bár nem mindig van egyensúly a munka és magánélet között, a nap végén mi vagyunk azok, akik felelősek vagyunk a saját életünkért. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása