10 tudományos tipp, amivel növelheted a boldogságod

2022. szeptember 28. 07:30 - Life Advisor

tudomanyos_boldogsag_tippek.jpgMiért boldogabbak egyesek a többieknél? Miért látunk olyan embereket, akik depressziósak? A boldogabb emberek hajlandóak cselekedni és kipróbálni mindent, amit kell, míg mások reménytelennek és tehetetlennek érzik magukat. Ebben a posztban most 10 olyan tudományos módszert mutatok be, amelyek hasznosak lehetnek, ha boldogabb akarsz lenni.

 

1. Testmozgás

A testmozgás természetes módon fokozza az endorfinok termelését, amely segít például a depresszió leküzdésében is. 

Senki nem akar rávenni téged arra, hogy készülj fel egy maratonra vagy mindennap fuss 10km-t. Csak sétálj hetente néhányszor és már meg is fogsz lepődni az eredményeken.

2. Helyes táplálkozás

Bár nincs "depressziós étrend" tagadhatatlan, hogy jobban érezzük magunkat, ha egészséges ételeket fogyasztunk.

Ha például magas omega-3 zsírsavakat, fehérjét, gyümölcsöket és zöldségeket eszel, sokkal jobban fogod érezni magad, mint a szénhidráttal, zsírral, cukorral teli ételek fogyasztásával. 

3. Alvás

Az alvás elengedhetetlen a jó hangulathoz és az általános jólétünkhöz. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, függetlenül attól, hogy fel kell-e készülnöd valamire vagy sem. 

Ez segíteni fog abban, hogy a test normális és nyugodt rutinba kerüljön. A szervezetednek el kell jutnia a legmélyebb alvási szintre, hogy a hangulatod javuljon és helyreálljon az immunitásod. Ennek érdekében például, 14 óra után már ne nagyon igyál koffeint.

4. Egyszerűség

Ügyelj arra, hogy eltávolítsd a zavaró tényezőket a halószóbából. Ez magában foglalja a tévénézést közvetlenül lefekvés előtt vagy épp az ágyban való mobilozást. 

Ezek ugyanis stimulálják az agyat és megakadályozzák az alvást. A hálószoba alvásra és szexre szolgál. Ha eltávolítod a zavaró tényezőket, az elméd és a tested is felfogja majd ezt.

5. Terápia

A terápia segíthet a negatív gondolatok megkérdőjelezésében, amelyek a depresszió klasszikus tünetei. Amikor depressziósak vagyunk, azt gondoljuk, hogy valami rosszabb dolog fog történni. 

Egy terapeuta segíthet abban, hogy megkérdőejelzd ezeknek a gondolatoknak a valóságát és segíthet abban is, hogy pozitívabb és reálisabb gondolatokkal helyettesítsd őket. 

Amikor depressziós vagy, reménytelennek érzed magad, mintha senki sem kedvelne téged, mintha nem lenne segítséged, vagy mintha valami baj történne.

A terapeuta kis győzelmekkel reményt kelthet, megmutathatja, hogy van egy támogató hálózat körülötted, amely nemcsak szeret téged, hanem fel is karol és segít, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy kellene. 

A kutatások is azt mutatják egyébként, hogy a depressziós emberek sokkal jobban profitálnak a beszéd alapú terápiából, mint az antidepresszánsok használatából. 

Persze a közepesen vagy súlyosan depresszióban szenvedők számára a terápia és az antidepresszánsok együttes használata a legelőnyösebb. 

6. Új szenvedélyek

Ha valami újat próbálsz ki, az valójában megváltoztathatja az agyban lévő vegyi anyagokat. Az új tevékenységek aktiválják a hangulatunkkal kapcsolatos vegyi anyagokat. Tehát, nincs jobb alkalom arra, hogy kipróbálj valamit, amit még soha nem tettél, még akkor is, ha a depressziód lebeszélne erről.

A depresszió gyakran azt az érzést kelti bennünk, hogy azok a dolgok, amelyeket egykor élveztünk, már nem szórakoztatóak, de ez csak a depresszió véleménye. Ha eljutsz oda, hogy olyan dolgokat csinálj, amelyeket szeretsz, meg fogsz lepődni azon, hogy valóságban tökre élvezed ezeket a dolgokat.

Tanítsd meg magad újra arra, hogyan kell jól szórakozni!

7. Fény

A fényterápia szintén hatékonynak bizonyult depresszió esetén. Különösen most a téli hónapok környékén érdemes fényterápiát alkalmaznunk, bár hatásuk évszaktól függetlenül vitathatatlan. Mára már rengeteg lehetőség van arra, hogy jó áron otthoni fényterápiás eszközt szerezhess be magadnak. 

Ha a fényterápiát rutinként kezeled, nagy hatással lesz a mindennapjaidra. A legjobb pedig, hogy akár kávézás, emailezés vagy olvasás közben is használhatod.

8. Étrendkiegészítők

Bár vannak nagyon ígéretes tanulmányok és kutatások amelyek azt mutatják, hogy az étrendkiegészítők segíthetnek a depresszió leküzdésében, mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt ezeket alkalmazni kezded.

Gyakori tévhit, hogy azt hisszük, hogy ezek az étrendkiegészítők csak természetes anyagokat tartalmaznak, ezért nem okozhatnak kárt. Ez így nem igaz, ugyanis a jelenleg szedett gyógyszereink hatását is zavarhatják, plusz mindannyian másképpen reagálunk a "természetes" hatóanyagokra is. 

9. Sáfrányra fel

A kutatások szerint a sáfrány a leghatékonyabb fűszer depresszió esetén. Ha szereted, használd bátran, ugyanúgy, mint a kurkumát (igen, nem csak az izületekre kiváló, de a depresszió leküzdésében is segít) vagy épp a kaffír lime levelet. 

10. Akupunktúra

Egy másik természetes alternatíva az akupunktúra. Bár rengeteg tanulmány még nem készült a témában, az a pár, ami viszont igen, határozottan pozitív eredményeket mutat. Egy pihentető és hatékony kezelés lehet, megelőzve akár egy remek masszázzsal is. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása