A külső a legfontosabb. De tényleg?

2022. szeptember 07. 07:30 - Life Advisor

kulsosegek_uralma.jpgSzomorúan kell mondanom, hogy olyan kultúrában élünk, amely olyannyira priorizálja a megjelenést, mintha az az ember értékét határozná meg. Ami sokkal rosszabb, hogy a mai fiatalok már ebben a közegben nevelkednek fel és folyamatos nyomás helyeződik rájuk, hogy megfeleljenek egy olyan szabványnak, amely a legtöbbek számára elérhetetlen. 

Kezdjük a lányokkal

A nőket generációk óta úgy kezelik, mint a férfiak tartozékát. Az ominózus trófea feleség, jobb, ha úgy viselkedik, mint egy hölgy, éjjel-nappal sminket visel és mindig modelleket megszégyenítő a haja. Elvárás tőlük, hogy magassarkúban szüljenek és kéznél legyen egy profi sminkes és fotós is.

A nők külsejével kapcsolatos elvárások megváltoztak az évek során. Soványnak, sőt halálosan soványnak kell lenniük, nagy mellekkel, vékony csípővel, hosszú lábakkal. De mégis milyen mágikus dolog tudja ezt megadni a nőknek?

Lehet egyszerűbb lenne cserélhető testrészeket kifejleszteni, hogy megfeleljenek azoknak a magas elvárásoknak, amelyeket a férfiak és a társadalom fontosnak tart. 

Most pedig jöjjenek a férfiak

Köszöntelek 2022-ben. Az elmúlt 5-10 évben a férfiak is elkezdték érezni a feszültséget és a nyomást, hogy olyan eredményeket érjenek el, amelyek valószínűleg lehetetlenek.

Szikla, mint 5*-os pasi megvan, ugye? (Dwayne Johnson). Sokan vagyunk (ha elismerjük, ha nem), akik csak akkor képesek értékelni egy férfit, ha pontos tükörképe Dwayne Johnosnnak. A férfiak többsége viszont nem így néz ki és nem is fog elérni ilyen szintű fizikumot. Valljuk be, Szikla olyan szinten van, amelyet senki nem érhet el.

Manapság minden eddiginél nagyobb a nyomás, hogy a férfiaknak 12 kocka legyen a hasán, mert a 6 már nem elég. Fantasztikusan ápolt hajjal kell rendelkezniük a legtrendibb stílussal karöltve, többet kellene, hogy foglalkozzanak a külsejükkel, mint amennyit bármelyikőjük valaha is beismerne. 

Mi a fenét gondolunk?

Ki hozza ezeket a "szabályokat", amit mindenkinek be kell tartani?

És ami még rosszabb, miért tápláljuk a gyermekeinket ugyanazokkal az elvárásokkal? Ha úgy gondolod, hogy te nem ilyen vagy, gondolkodj el az alábbiakon:

  • Megvetted a legújabb Nike-t a fiadnak? Megvetted azt a több tízezer forintos farmert a lányodnak? A fiad vagy lányod azért követel dolgokat, mert a "többi gyereknek is van"? A lányod azért akar sminkelni, mert a legnépszerűbb lány a suliban, úgy néz ki, mintha most sétált volna ki egy sminkstúdióból? A gyerekednek a legújabb mobilja van, természetesen a hozzá tartozó okosórával, akár almás, akár nem?

Nem tudom, mikor változott meg ilyen drasztikusan a világ. Először is, a nőkre nagy nyomás nehezedett, hogy megfeleljenek a férfiak és a külvilág elvárásainak, most pedig a férfiak is érzik már ezt a nyomást.

Mit tehetünk?

Ne engedd, hogy bármilyen külső erő megmondja neked, ki légy, mi légy és milyen testtel kell rendelkezned. Tanuld meg, hogy jól érzed magad, mielőtt megpróbálnád bárki más normáihoz igazítani a sajátod.

Szülőként pedig, tanítsd meg a gyerekednek, hogyan kezelje a pénzt és vegyél mondjuk 4 farmert azért a 20.000-sért. Mondd el nekik, hogy smink nélkül is csinosak, mert lefogadom, hogy így is van. Szüksége van a gyerekednek a legújabb iPhon-ra az általános iskolában? Szülőként hatalmad van arra, hogy jobb önbecsüléssel neveld a gyereked, hogy elég magabiztos legyen és ne kövessék a külső elvárásokat.

Neveld úgy a gyereked, hogy felnőtt legyen, mentes az irreális címkéktől vagy elvárásoktól és talán végre megismerjük egy személy értékét azáltal, hogy kik ők, és nem azalapján vonunk le következtetést, ahogy kinéz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása