Az ultimátumok mindig mérgezőek egy kapcsolatban?

2022. augusztus 27. 07:30 - Life Advisor

ultimatum_kapcsolatban.jpgVan egy műsor a Netflixen: "Az ultimátum. Házasság vagy szakítás?". Párok egy csoportját követi, ahol az egyik személy ultimátumot ad a másiknak: vagy megházasodnak, vagy szakítanak. Természetesen a műsor számtalan olyan elemet tartalmaz, ami jó tévés drámát csinál a műsorból, de van néhány dolog, ami elgondolkodtatott. A kapcsolatokban lévő ultimátumok mindig mérgezőek? Vagy ugyanolyanok, mint a normák, amit be kell vezetnünk és amiért nem szabad haragudnunk?

Van egy kulcsfontosságú különbség aközött, hogy létrehozunk egy normát vagy pedig ultimátumot adunk valakinek.

Általában a normákat a kapcsolat elején vagy korai szakaszában határozzuk meg. Találkozol valakivel, szereted őt és a napok, hetek, hónapok alatt jobban megismered.

Ez a "megismerés" szakasz általában az, ahol megfelelünk a normáinknak. Tudjuk, hogyan akarjuk, hogy bánjanak velünk, milyen típusú sráccal vagy lánnyal szeretnénk hosszú távon együtt lenni és milyen tulajdonságokkal kell "lenyűgöznie" minket. 

Általában, amikor megismerünk valakit, a tudatalatti normák listáján az alábbiak szerepelnek: 

  • Tisztességes munkája van.
  • Jó családból származik.
  • Jól kijön a gyerekekkel.
  • Ugyanazokat a hobbikat szereti, mint én.
  • Művelt, okos.
  • stb.

A normákat az elején kell meghatározni, különben a dolgok gyorsan lefelé fognak menni. Ezért azt tanácsolják a férfiaknak és a nőknek, hogy bizonyos dolgokat ne később, hanem korán hozzanak fel a partnerüknek, ha ez számukra létfontosságú.

Ha tehát normákról van szó, minél előbb, annál jobb.

Az ultimátumokat akkor kerülnek elő, ha egy befektetés már megtörtént.

Az "ultimátumok" azt jelentik, hogy már befektettél egy bizonyos mennyiségű időt, erőfeszítést vagy érzelmi munkát egy kapcsolatba. 

Már elköltötted a fiatalságod, már elköltötted a pénzed, már adtál magadból valamilyen módon a másik ember javára. Most pedig, hogy már ennyi mindent adtál, elérted a határaid. Befejezted az adakozást és reméled a befektetés megtérülését.

Az ultimátumok a kapcsolattól függően eltérőek lehetnek

Néha ez így jelenik meg: "Vagy ezt csináljuk, vagy én továbblépek / kiszálllok."

Néha így: "Vagy összeházasodunk, vagy szakítunk."

Nem számít, mi az oka, az ultimátum egy másik embert választás elé kényszerít. Döntenie kell. 

Szórakoztatók az ultimátumok?

Természetesen nem.

Szükség van rájuk?

Talán.

Az ultimátumok nem manipulációs kísérletként működnek

Soha nincs mód arra, hogy valakit arra kényszerítsünk, hogy azt tegye, amit szeretnénk, hogy megtegyen. Nem kényszeríthetsz senki arra, hogy azt tegye, amit akarsz azzal, hogy fenyegeted, kényszeríted vagy manipulálod őt.

Megpróbálhatod, de szinte garantált, hogy nem úgy fog sikerülni, ahogy azt reméled.

Még akkor is, ha sikerül rávenned az illetőt, hogy ennek megfelelően cselekedjen, bizonyos mértékig mindig neheztelni fog rád. Ezekben a helyzetekben egyszerűen senki sem nyerhet.

Az ultimátumok csak akkor működnek, ha 100%-ban őszinte vagy magaddal és a másik emberrel arról, hogy mit akarsz valójában.

Térjünk vissza az eredeti példához "Az ultimátum" című műsorhoz. A műsor, ahol vagy végleg szakítasz, vagy megházasodsz. 

Ha valóban egy egész életén át tartó kötelezettséget akarsz, akkor azt házasságnak nevezzük, ami ugyanolyan súlyos, mint az élet és a halál.

Ha a házasság fontos számodra, akkor igen, azt akarod, hogy egy olyan partnered legyen, aki ezt ugyanilyen fontosnak tartja.

És ha nem, és úgy dönt, hogy elsétál, akkor megnyugodhatsz, mert tudod, hogy nem veszítettél semmit, hiszen ez eleve nem működött volna kettőtök között. 

Nem vesztettél el semmit, amit megérdemelsz.

Ha "ultimátumot" használsz arra, hogy manipuláld azt a személyt, akivel együtt vagy, hogy azt akarja, amit akarsz, akkor sajnálom, de rossz hírem van. Ez egyszerűen nem fog működni.

A "normák" megléte az, amit meg kell tenned a kapcsolat elején, mielőtt még befektetnél a kapcsolatba. Az ultimátumok akkor történnek, amikor már annyi befektetést hajtottál végre, hogy már nem akarsz többet befektetni. És ez csak akkor működik, ha őszinte vagy magaddal és azzal a személlyel, akivel randizol és megosztod vele, amit igazán akarsz. 

Ha ultimátumot adsz, állj készen arra, hogy elveszíted az illetőt, ha nem akarja ugyanazokat a dolgokat, amiket te. De azzal is tisztában kell lenned, hogy egy ilyen veszteség, nem igazi veszteség. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása