5 tipp az érzelmi egészségért

2022. augusztus 25. 07:30 - Life Advisor

erzelmi_egeszseg_tippek.jpgFelnőttként gyakran felemésztenek minket az élet napi feladatai és teljesen elfelejtjük, hogy magunkra is szakítsunk időt. Kihívás lehet még az önmagunkra szánt időt is hozzáadni a teendők listájához, de az érzelmi egészségünk karbantartásának prioritást kell élveznie. Ennek ellenére kicsit megdöbbentem, amikor körülbelül 2 hete Facebook storyban kérdeztük az embereket arról, hogy számukra fontos-e az érzelmi egészség. A válaszadók csupán 38%-a találta fontosnak azt, hogy törődjön és figyeljen az érzelmi egészségére.

Persze azt gondolhatod, hogy időként nem elég a nap 24 órája ahhoz, hogy kielégítsd életed minden igényét. Házastársak, szülők, gyerekek, testvérek, sógorok vagyunk. Ezenkívül főnökök vagy alkalmazottak, akik megpróbálják kielégíteni a munkahelyük igényeit, miközben büszkén szolgálják a céget. Bármiből is álljon a mindennapunk, elfoglalt emberek vagyunk. 

Szenved az érzelmi egészséged?

Nézzünk meg két különböző dolgot. Lehet, hogy túlterhelt vagy, dühös, frusztrált vagy depressziós. Nem tetszenek a lapok, amit az élet osztott neked. Titokban változásra vágysz, de nem tudod, hol kezdd.

Vagy nemrég változtattál, de nem tudod, hogyan maradj motivált a kihívást jelentő időszakokban.

Nem számít, mi az ok, valamiért vissza akarsz térni a régi énedhez, miközben az új énedre koncentrálsz. Nem tudod, meddig bírsz még így élni, mert a változások közepette elvesztetted önmagad. 

Ki vagy?

Milyen belül, amikor a fények kialszanak és éjszaka az ágyadban fekszel - valószínűleg nem tudsz aludni - azon töprengsz, hogy ki vagy te? 

Mit gondolsz ki vagy? Stresszelsz? Nyugtalan vagy? Vagy épp nagyon izgatott a holnap miatt? Kíváncsian várod, hogy álmaid hamarosan megvalósuljanak? Büszke vagy arra, aki vagy? Vagy csak úgy érzed, hogy egy újabb napot sikerült túlélned?

Egy életünk van. A nap végén fontos, hogy ne csak alaposan megéljük, hanem mélyen élvezzük is. 

Sokan közülünk éldegélnek, de nem élnek. Egyszerűen csak elmúlnak a mindennapok, azt tesszük, amit kell, mintha a társadalom azt mondta volna nekünk, hogy ezt meg azt kell csinálni és félünk szembenézni a normákkal. 

Sokunkban viszont ott van az az égő vágy, hogy teljesítsük azt az egyetlen kis álmunkat, amely újraélesztheti a tüzet az életünkben, de aztán mégis attól félünk, hogy vajon mit gondolnak majd mások. 

Most van itt az ideje, hogy előtérbe helyezd az érzelmi egészséged

Nem számít, hogy milyen életed van jelenleg, mindannyian tudatosan dönthetünk úgy, hogy boldogok leszünk. Minden egyes nap megvan a jogunk arra, hogy igent mondjunk a boldogságunkra.

Megérdemeljük, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal. Belső álmaink és vágyaink nem fognak megvalósulni azzal, ha mindig csak másokért teszünk meg dolgokat és ha mindig mások kerülnek előtérbe. 

Szóval mindig is könyvet akartál írni? Akkor kezdd azzal, hogy ebbe most, ma este belevágsz. Szánj rá mondjuk 30 percet, hogy belekezdj a saját történeted megírásába. 

Vagy mindig is főzőtanfolyamra akartál menni? Kezdd azzal, hogy ma este főzőtanfolyamot keresel a neten. 

Bármi is legyen az égő vágyad és/vagy a szenvedélyed, határozottan arra bíztatlak, hogy még ma emeld fel a kis sejhajod a kanapéról és kezd el megélni a valaha volt legjobb életed. 

Nem tudod hol kezd?

Lehet, hogy fogalmad sincs arról, hogyan vágj bele ebbe. Nem tudod, mi az, amit megtehetsz és sikeres is lehetsz benne. 

Nos, ezt úgy hívják, hogy újra fel kell találnod önmagad és emberek milliói csinálják minden egyes nap. Te sem leszel kivétel. 

Nem te leszel az első vagy az utolsó, aki úgy dönt, hogy "ma van az a nap, amikor elkezdem megélni az életem". Bármi is legyen az, amit meg akarsz csinálni, csak csináld! Ne gondolkodj, ne elemezd, ne töprengj! Amíg nem életveszélyes, csak hajrá, vágj bele! Minél többet vacakolsz, annál inkább összekapcsolod az álmaid a félelemmel és a lehetetlenség érzésével.

Hogyan kezdj bele még ma?

Arra szeretnélek bátorítani mindannyiótokat, hogy ma kezdjetek el törődni az érzelmi egészségetekkel. Az érzelmi egészség rendkívül fontos és enélkül könnyen depresszióssá válhatsz. Annak érdekében, hogy ne legyél mérgező személy, aki beszennyezi a körülötted lévők életét, nagyon fontos, hogy ezekkel a lépésekkel kezdd: 

1. Légy nyitott

Alakíts ki intim kapcsolatot a családoddal és barátokkal. Lépj kapcsolatba valakivel, aki lehetővé teszi, hogy megnyílj számára, önmagad lehess, ítélkezés és gúnyok megtapasztalása nélkül. 

A nyitottság lehetővé teszi, hogy elmondd, mit akarsz, mit érzel és teljesen elengedheted a felgyülemlett agressziót és haragot az életedből. Ha a felesleges terhek lekerülnek rólad, sokkal könnyebb lesz érzelmi egyensúlyt elérned. 

2. Kiegyensúlyozott élet

Fontos a pihenés. Igen, szülők, alkalmazottak, főnökök vagyunk. Háztartást vezetünk, eddzük az iskolai kosárcsapatot, tanulunk a gyerekkel stb. De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemeljük meg a pihenést és a kikapcsolódást.

Hosszú és nehéz napod volt? Megérdemelsz egy kis szünetet. Foglalkozz a (régi) hobbiddal! Szánj időt szabadidős tevékenységekre! Muszáj kialakítanod a munka és magánélet közötti egyensúlyt, hogy megtapasztalhasd a stresszmentes élet szabadságát.

Enélkül könnyen szorongóvá, ellenségessé és depresszióssá válhatsz, egyszerűen azért, mert kimerült vagy. Mindig szánj időt arra, hogy pihenj és feltöltődj. Az egészséges ember, gazdag ember.

3. Mozogj!

Kortól függetlenül a testmozgás lehetővé teszi a tested számára, hogy enyhítse az izmokban felhalmozódó stresszt.

Még akkor is, ha csak egy 15 perces sétáról vagy épp a kutyasétáltatásról beszélünk, minden nap szánj néhány percet arra, hogy mozogj. 

4. Rugalmasság

Szerencsétlen helyzetek és körülmények történnek velünk és fognak is. Fontos viszont, hogyha az élet citromot ad, limonádét csinálj belőle.

A rugalmasság fejlesztése lehetővé teszi, hogy kitartóan dolgozz a céljaid elérésén, annak ellenére, hogy milyen kihívásokkal szembesülsz. Erősítsd meg az érzelmi kitartásod azzal, hogy soha nem adod fel. 

5. Tedd azt, ami boldoggá tesz!

Sokan azt tesszük, amit mások elvárnak tőlünk és nem azt, ami igazán boldoggá tesz minket. Csinálj valamit, ami boldoggá tesz. Kezdj el valami új dolgot megtanulni vagy utazz el valahova stb.stb. 

Tanuld meg továbbá, hogy hogyan mondj nemet olyan dolgokra, amelyek nem felelnek meg annak, aki vagy és ami nem segíti a jövőképed vagy a céljaid elérését.

Gyakran elárasztanak minket olyan feladatok, amelyek unalmasak, mert nem tanultuk meg, hogyan kell nemet mondani. Ne félj ettől, hidd el megéri.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása